Yrityskauppa on erinomainen investointi

Vuosi 2016 on ollut haasteellinen sijoittajan näkökulmasta. Pörssistä eikä korkosijoituksista saa juurikaan tuottoa. Kiinteistöistä saa vielä tuottoa, mutta kiinteistöjen hintakehitys on epävarmaa ja vajaakäyttö askarruttaa. Rahaa on tarjolla markkinoilla paljon, mutta tuottavia sijoituskohteita vähän. Vai onko?

Ovatko sijoittajat miettineet pk-yritysten ostoa sijoituskohteena. Otetaanpa esimerkki miten pk-yrityksen osto ja hinnoittelu toimii.

Yritys Oy
Liikevaihto 1.000 t€
Nettotulos 60 t€, 6 %
Yrityksen hinta 300 t€ (p/e-kertoimella 5)

Yrityksen oston rahoitus
Omarahoitusosuus, 1/3 100 t€
Lainoitus, 2/3 200 t€, korko 5 %

Esimerkissä on pankkilaina, takaus Finnveralta ja ostaja antaa henkilötakauksen. Pankkilaina maksetaan takaisin viidessä vuodessa.

Mitä tämä tarkoittaa ostajan näkökulmasta? Minkälaista tuottoa hän saa pk-yrityksen ostosta? Oletetaan, että ostettavan yrityksen tuloskunto jatkuu entisenlaisenaan. Alla ostajan tuottolaskelma.

Yrityksen nettotulos 60 t€
Lainoituksen korko, 5 %-verot – 8 t€
Nettotuotto 52 t€
Sijoitettu oma pääoma 100 t€
Tuotto-% 52 %

Kiinnostaako 52 %:n tuotto sijoitetulle pääomalle? Tämähän tarkoittaa, että sijoitettu pääoma on saatu takaisin kahdessa vuodessa.

Nyt astuvat esiin skeptikot. Mitä jos yrityksen tuloskunto heikkenee? Miten korvataan yrityksen myyjän panos yrityksessä? Mitä jos asiakkaat karkaavat? Mitä jos avainhenkilöt irtisanoutuvat? Ja ties mitä..

Kun olen tarkastellut myytyjä yrityksiä historiassa, niin varsin usein oston jälkeen ostetun yrityksen nettotulos on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut. Mitähän tuottolaskelmalle silloin tapahtuu?

Varsin usein on luopuva yrittäjä korvattu uudella vetäjällä, joka tulee osakkaaksi esim. 20-40 %:n osuudella ja sijoittajalle jää loput. Näin turvataan yrityksen johtaminen ja uusi toimitusjohtaja tuo mukanaan myös uusia tuulia ja ajatuksia. Kokemuksesta voin kertoa, että kun vetäjällä on omat rahat pelissä, niin yrityksen johtaminenkin terävöityy. Kyvykkäitä ja kokemusta omaavia toimitusjohtajia on hyvin tarjolla.

Kun myyjä sidotaan ylimenokaudeksi yrityksen toimintaan, toimenpiteellä turvataan asiakkaiden pysyminen ja henkilökuntakin huomaa ennakoitujen pelkojen häviävän. Myyjän motivaatio kasvaa, kun osa kauppasummasta sidotaan ylimenokauden toimenpiteisiin ja onnistumisiin siinä.

Muitakin riskejä voisi luotella kasapäin. Toisaalta pk-yrityksen ostajat ovat kokeneita henkilöitä, jotka ymmärtävät liiketoimintaa ja sen lainalaisuuksia.

Miksi pk-yritysten ostot ovat sitten näin kannattavia? PK-yritysten p/e-kertoimet (4-8) ovat tällä hetkellä alhaalla verrattuna esim. pörssiosakkeiden kertoimiin (15+). Rahan hinta on myös alhaisella tasolla. Mielestäni yritysostojen riskejä ylikorostetaan aivan likaa.

Henkilöt ja yritykset, jotka ovat ostaneet pk-yrityksiä, ovat ymmärtäneet ostosten edullisuuden ja huomanneet mihin tuottoihin yrityskaupoilla voi päästä.

Yritysten pitäisikin vertailla yrityskaupan takaisinmaksulaskelmia esimerkiksi kone- tai laiteinvestointien vastaaviin laskelmiin. Molemmilla investoinneillahan on tarkoitus kasvattaa yrityksen liikevaihtoa ja sitä kautta yrityksen kannattavuutta.

Ehdotan, että vuonna 2017 yrityksen kehittämistä katsotaan eri näkökulmasta kuin ennen ja yrityskaupat otetaan mukaan kehittämisen työkaluksi.

Kun asia kiinnostaa, niin ota yhteyttä Advance Teamin asiantuntijoihin.

Erkki Soppela
Toimitusjohtaja, ekonomi, HHJ
Jätä soittopyyntö