Yritysrahoitus yrityskaupassa – näin onnistut

Julkaistu 27.9.2024

Yritysoston ollessa ajankohtainen, syntyy yleensä tarve hakea yrityskauppaan rahoitusta. Pankkien ja muiden rahoittajien yritysrahoitus tarjoaa mahdollisuuden kasvun ja investointien rahoittamiselle. 

Oikeanlaisen ja ehtoisen rahoituksen hankkiminen ja ylipäätään rahoituksen varmistaminen on kriittinen osa yrityksen menestystä. Rahoituksen saamisen ehdot ja hinta ovat kiristyneet selvästi viime vuosina. Advance Teamin rahoitusasiantuntijoiden avulla voit parantaa onnistumismahdollisuuksia ja vähentää riskejä. Autamme yrityksiä rahoitussuunnitelmien teossa ja rahoitusneuvotteluissa.

Tässä artikkelissa käsittelemme yritysrahoituksen keskeisiä seikkoja. Kun olet hakemassa yritykselle rahoitusta, ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua onnistumaan yrityskauppojen rahoittamisessa. 

1. Laina yrityksen ostoon – mistä ja miten?

      Harva ostaa yritystä omilla likvideillä kassavaroilla. Siksi yritysostoon liittyy lähes aina rahoituksen hakeminen yrityskaupan toteutukseen. Samalla usein ostavan yrityksen koko rahoituspaketti katsotaan uusiksi – riippuen toki yrityskaupan koosta. 

      Järjestelyn yhteydessä on myös sopiva hetki tehdä pankkien kilpailutus yrityksen kokonaisasiakkuudesta. Muuten sen teko voi olla suuritöinen hanke.

      Kun yrityskauppa on ajankohtainen, tulee usein ensimmäisenä mieleen hakea pankkilainaa yrityksen ostoon. Muitakin rahoitusvaihtoehtoja on toki olemassa, mutta pk-yrityksissä pankkilaina yrityskaupan rahoituksessa on yleisin hyödynnetty vaihtoehto.

      Usein ostettu yritys tarvitsee lisäksi käyttöpääomarahoitusta, joka on sovittava valmiiksi osana yrityskauppaa ja yrityskokonaisuuden rahoitusta. Yleisin yhdistelmä on pankin velkakirjalaina, jossa Finnvera on takaajana tai toisena lainoittajana. Myös EIR/EIB rahoitus ja takausinstrumentteja on yrityskauppaan sopivia.

      2. Millaisissa tilanteissa kannattaa valita yrittäjälaina?

      Finnveran yrittäjälaina on pienemmissä yrityskaupoissa hyvä vaihtoehto. Siinä yrittäjä ottaa itse lainan, jota hän käyttää yrityskaupan omarahoitusosuutena. Sen tyypillinen koko on 100 000-200 000 €. Lisätietoja löydät Finnveran sivuilta.

      3. Yritysrahoitus yrityksen ostossa – mitkä ovat eri rahoitusvaihtoehdot?

      Yrityskaupan rahoitusvaihtoehdot ovat monipuoliset. Pk-yritykselle parhaiten sopivia rahoitusvaihtoehtoja ovat pankkirahoitus, eri vakuutusyhtiöiden yrityskaupan ja investointien rahoitusvaihtoehdot ja Finnvera.

      Hieman isommissa yrityskaupoissa on mukana myös ns. junior-rahoittajia, joiden riski on pankkia suurempi ja vakuusasema heikompi. Ne voivat korvata osaltaan omarahoitusosuutta.

      Usein myös yrityksen myyjä voi rahoittaa yrityskauppaa, joka helpottaa järjestelyn syntymistä. Myyjä voi jättää osan kauppahintaa velaksi tai suostua ns. earn-out-järjestelyyn, jossa kauppahinta riippuu tulevista voitoista. Se antaa myös uskottavuutta yrityksen tulevaisuuteen, jos myyjä sitoutuu vahvasti siihen.

      4. Miten rahoituslaskelma  ja yrityksen kannattavuuslaskelma vaikuttavat yrityksen oston rahoittamiseen?

      Rahoituslaskelman perusteella voidaan melko hyvin arvioida tulevaa kassavirtaa, investointeja ja käyttöpääoman muutoksia ja siten selvittää kassavirran riittävyys lainanhoitomenoihin – myös tilanteissa, joissa yrityksen myynti hieman laskee.

      Kannattavuus on siten avainasemassa, mutta tärkein on kassavirta. Kannattavuuteen vaikuttavat mm. poistot, jotka eivät vaikuta kassavirtaan. Käyttöpääoman muutokset puolestaan eivät näy kannattavuudessa, mutta vaikuttavat usein suuresti kassavirtaan.

      Yrityksen kannattavuuslaskema auttaa varmistamaan sen, että yrityksen toiminta on kannattavaa ja että se jättää tarpeeksi kassavirtaa lainojen hoitoon, yrityksen investointeihin, kasvuun ja omistajan tarpeisiin.

      5. Millainen on hyvä yrityksen rahoitussuunnitelma ja mitä se sisältää?

      Rahoitussuunnitelman teko on erittäin tärkeää ja se kannattaa tehdä ennen kaikkea omiin tarpeisiin, ei vain muodollisesti rahoittajille. Realistinen rahoitussuunnitelma huomioi ja ennustaa mahdolliset vaikeudet ja toiminnan herkkyyden kassavirran muutosten suhteen. Oma realistinen rahoitussuunnitelma kelpaa hyvin rahoittajillekin.

      Usein rahoitussuunnitelma tehdään vain vuositasolla mutta monessa yrityksessä käyttöpääoman tarve vaihtelee paljon vuoden sisällä. Silloin kuukausikohtainen laskelma on tarpeen. Tällaiseen tilanteeseen tulee varautua ajoissa.

      6. Rahoitushakemus – mitkä asiat vaikuttavat rahoittajan päätökseen?

      Rahoittajat arvostavat selkeitä ja realistisia rahoitussuunnitelmia, jotka helpottavat ja nopeuttavat luottopäätösten tekemistä sekä varmistavat myös yritykselle hyvän lopputuloksen.

      Pitkän kokemuksen ansiosta Advance Teamin asiantuntijat osaavat auttaa tekemään vakuuttavan rahoitushakemuksen. Joitain yleisiä seikkoja joita rahoittajat arvostavat ovat seuraavat: 

      • Yrityksen liikeidea ja yrittäjän tausta ovat kunnossa
      • Vieraan pääoman määrä on oikeassa suhteessa kassavirtaan / käyttökatteeseen. Yleensä korolliset nettovelat/käyttökate-kerroin pitää olla alle 3 jotta se kelpaa pankeille.
      • Yrittäjä on itse sitoutunut eli sijoittaa hankkeeseen
      • Tilanteen myötä syntyvän kokonaisuuden taloudellinen asema on riittävän vahva
      • Rahoitukseen liittyvä riski on oikeassa suhteessa yrityksen menestymismahdollisuuksiin
      • Yrittäjällä on realistiset mahdollisuudet onnistua liiketoiminnassa
      • Hyödynnetään osaavia rahoitusasiantuntijoita

      Ei vain rahoittajien mutta myös yrityksen omistajien kannalta on äärimmäisen tärkeää, että vieras pääoma voidaan kattaa liiketoiminnan tulevilla kassavirroilla eikä se aiheuta vaikeuksia yrityksen toimintaan.

      Hyvin valmisteltu, realistinen ja rahoitusrakenteeltaan terve hanke on jo puoliksi rahoitettu.

      7. Yrityskiinnitykset osana yrityksen rahoitusta – mitä tulee ottaa huomioon?

      Ostettavan yrityksen omaisuutta ei voi käyttää yrityskaupan rahoituksen vakuutena. Ostettavan yrityksen osakekantaa sen sijaan toki voi käyttää, koska se on kaupan kohde.

      Ostaja voi muiden lainojen tapaan pantata yrityskiinnitykset rahoittajalle lainan vakuudeksi. Samoin ostettava yritys voi käyttää omia yrityskiinnityksiä yrityksen käyttöpääoman rahoituksen, esim. tililimiitin, vakuutena.

      Lataa maksuton rahoitusopas

      Maksuttomassa oppaassa käymme läpi ja selkeytämme yrityskauppojen rahoitusta.

      Oppaassa saat selville mm.

      • Mitkä asiat rahoitussuunnitelmassa vaikuttavat rahoittajan päätökseen
      • Yrityksen rahoitusratkaisuiden mahdollisuuksia
      • Käytännön vinkkejä käyttöpääoman hallintaan ja kassavirran suunnitteluun
      Lataa opas
      Investointi edessä, mutta rahoitus uupuu?

      Advance Teamin rahoitusratkaisujen avulla yrityskaupan rahoitus onnistuu sujuvasti. Avustamme teitä vakuuttavan rahoitussuunnitelman tekemisessä ja neuvotteluissa rahoittajien kanssa.

      Tutustu
      Jätä soittopyyntö