Q&A: Mitkä ovat osake- ja liiketoimintakaupan erot?

Advance Teamin usein kysyttyä yrityskaupoista -postaukset antavat vastauksia asiakkaitamme askarruttaviin kysymyksiin.

Kysymys:
Mitkä ovat osake- ja liiketoimintakaupan erot?

Asiantuntijamme Raimo Tihveräinen vastaa:

Osakekaupassa myydään yrityksen omistukseen oikeuttavat osakkeet, eli koko yritys velkoineen ja vastuineen. Vastuu kohdeyrityksen historiasta siis pysyy yhtiössä ja sopimukset siirtyvät kaupan mukana.

Osakekaupassa myyjänä on osakkeet omistava henkilö tai yhtiö. Ostaja maksaa osakkeista  varainsiirtoveron. Osakeyhtiön osakkeiden myynti itsessään ei vaikuta yrityksen toimintaan, mutta on mahdollista, että uudet omistajat haluavat kehittää liiketoimintaa ja tehdä muutoksia.  

Liiketoimintakaupassa myydään yleensä liiketoimintaan kuuluva omaisuus tai osa siitä; koneet ja laitteet, ja vaihto-omaisuus. Siirtoveloista yleensä lomapalkkavelat siirtyvät uudelle omistajalle. Sopimukset eivät automaattisesti siirry. Näistä asioista pitää sopia asiat erittäin tarkasti etukäteen.

Liiketoimintakaupassa myyjänä on yhtiö. Velat ja vastuut eivät siirry, vaan jäävät myyjälle. Liiketoimintakauppa ei myöskään vaikuta myyjäyrityksen osakkeiden omistukseen. Ostaja saa poistaa liikearvon normaalisti 5 vuoden aikana.

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö