Ostanko vai perustanko yrityksen?

Julkaistu 8.6.2022

Aika moni yritys ja yrityksen omistaja miettii vakavasti toisen yrityksen ostamista vauhdittaakseen yrityksensä kasvua – syitä tähän toki voi olla useita. Ehkä luonnollinen peruste toisen yrityksen ostamisessa nähdään houkuttelevana vaihtoehtona oman yritystoiminnan kehittämiseksi, kannattavuuden parantamiseksi ja kasvattamiseksi.  

Yrityksen ostaminen on varteenotettava vaihtoehto tila-, kone- ja laiteinvestoinneille, koska ostamalla valmiin yrityksen, se on mahdollisuus lisätä kapasiteettia, saada toimiva ja valmis asiakaskunta sekä osaava henkilöstö ja toimittajaverkosto. Yksi vaihtoehto olisi tietysti perustaa yritys täysin nollasta, joka aiheuttaa alkuvaiheessa merkittävästi kuluja, mutta mahdollinen kassavirta tulee myöhemmin. Yrityksen ostaminen voi olla jopa edullisin vaihtoehto näistä kaikista.

Toimivan yrityksen voi ostaa, mutta sekään ei ole tae tulevaisuuden menestymisestä. Pitää muistaa, että yrittämiseen ja yrityksen ostamiseen liittyy aina riskejä, mutta hyvällä valmistautumisella ja taustatyöllä voit saada yrityskaupasta erinomaisen ponnahduslaudan jo olemassa olevan liiketoimintasi kasvattamiseen.

Miksi ostaa yritys?

Erilaisten tilastojenkin valossa, yrittäjyydessä onnistut todennäköisemmin, kun ostat valmiin ja toimivan yrityksen. Esimerkiksi Finnvera on tutkinut rahoittamiaan yrityskauppoja ja ostetuista yrityksistä yli 80 % on jatkanut toimintaansa viisi vuotta yrityskaupan jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan taas perustettavista uusista yrityksistä viiden toimintavuoden jälkeen jatkaa 50 % toimintaansa.

Kassavirta on yksi yrityksen pyörittämisen kulmakivistä. Kun ostat yrityksen, sinulla on kassavirtaa ensimmäisestä päivästä lähtien. Perustamalla yrityksen, se voi kaatua siihen, että uuteen liiketoimintaan joutuu investoimaan odotettua enemmän ja maksavien asiakkaiden saaminen ja kassavirran luominen kestää odotettua kauemmin. Ostamalla yrityksen, myös tulevan kassavirran ennustaminen on helpompaa, kun sinulla on tiedot siitä, miten liiketoiminta on menneisyydessä menestynyt.

Ostettavan yrityksen liiketoimintamalli on markkinoilla jo testattu ja mahdollisesti todettu toimivaksi. Kun tiedät, miten liiketoiminta on pyörinyt ja tuottanut ennestään, on ennusteiden tekeminen sen pohjalta riskittömämpää kuin täysin uudessa liiketoiminnassa.

Harva ostaa yritystä pitääkseen sen täysin ennallaan, vaan tavoitteena on oltava liiketoiminnan kehittäminen. Toimivaa yritystä pääsee nopeammin kehittämään haluamaansa suuntaan, kun toimintamalli, asiakaskunta ja kassavirta ovat olemassa, eikä yrityksen perustamistoimet ota liikaa aikaa.

Jos yrityskaupat ja -järjestelyt ovat mietinnässä, ota yhteyttä – pohditaan yhdessä.

Hyvää kesän aikaa kaikille.

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Juha Huotari
Senior Advisor, KTM
Jätä soittopyyntö