Yrityksen arvonmääritys – näin yrityksen arvo määritetään 

Julkaistu 5.3.2025

1. Miten pk-yrityksen arvo lasketaan?

Pk-yrityksen taloudellisen arvon määrittämiseen ei löydy yhtä pelkistettyä lukua. Mahdollisimman lähelle yrityksen todellista arvoa päästään perehtymällä huolellisesti yrityksen tilanteeseen ja analysoimalla arvoon vaikuttavia tekijöitä. Yrityksen arvonmäärityksessä asiantuntija käyttää eri menetelmiä, joiden pohjalta hän luo kokonaiskuvan ja määrittää yrityksen arvon. Tässä artikkelissa käymme läpi arvonmäärityksen eri tekijöitä. 

2. Laskennalliset arvot yrityksen arvonmäärityksessä

Yrityksen arvoa voidaan tutkia eri näkökulmista, näistä yleisimpiä ovat laskettavissa olevat substanssiarvo, tuottoarvo ja tuleva kassavirta eli arvioidaan yrityksen omaisuus ja tuloksentekokyky. Suurempien yritysten osalta laskentamallit toimivat, mutta pienten yrittäjävetoisten yritysten arvo on hankalampi matemaattisesti määrittää.

2.1. Yrityksen arvo liikevaihdon perusteella

Voiko yrityksen arvon laskea liikevaihdosta? Pelkästään yrityksen liikevaihdon perusteella ei voida päätellä yrityksen arvoa, vaan siihen vaaditaan aina jonkinlainen korrelaatio liikevaihdolla saavutetun katteen tai tuloksen kanssa. Sen sijaan voidaan tarkastella esimerkiksi käyttökatetta, liiketulosta tai tilikauden tulosta sekä näiden suhdetta liikevaihtoon kuten vaikkapa käyttökateprosenttia. 

Esimerkiksi useiden miljoonien eurojen liikevaihdolla yritys voi tehdä vaikkapa satoja tuhansia euroja tappiota, mikäli kate ei ole riittävällä tasolla eli ostot ja muut kulut ovat tuloja suuremmat. Tällöin sinänsä suurella liikevaihdolla ei ole merkitystä, kun tulos on negatiivinen. 

2.2. Substanssiarvo

Yrityksen substanssiarvolla tarkoitetaan yrityksen taseesta laskettua omaisuuden nettoarvoa eli varat miinus velat. Eli omaisuus, kuten kiinteistöt, koneet, kalusto, varastot yms. josta vähennetään velat eli vieras pääoma. Laskelmassa varat ja velat pitää arvostaa käypiin arvoihin.

Substanssiarvo = yrityksen varat – velat

Taseen tarkempi tarkastelu substanssiarvon laskemiseksi

Vastaavaa-puoli

  • Käyttöomaisuuden arvottaminen
    • Koneiden ja laitteiden sekä ajoneuvokaluston osalta käyvän arvon määrittäminen on helpohkoa.
    • Kiinteistöjen osalta voidaan hankkia ammattilaisen tekemä arviokirja.
    • Vaikeampaa on määritellä aktivoitujen kustannusten arvo. Tuottavatko aktivoidut t&k-kustannukset tuottoja jatkossa? Entä yrityskaupasta aiheutunut goodwill?
  • Vaihto-omaisuuden arvottaminen
    • Vaihto-omaisuuden kuranttiutta pystytään arvioimaan kiertonopeuden kautta.
    • Vastaavasti ostohintoja tulee verrata markkinahintaan, mikäli mahdollista.
    • Myyntisaamisten osalta on syytä arvioida mahdollisten luottotappioiden vaaraa.

Vastattavaa puoli

  • Pankkilainojen osalta katsotaan lyhennysaikataulut ja korko-% sekä vakuusjärjestelyt
  • Henkilökunnan palkkojen osalta on syytä tarkastaa, että lomapalkat on kirjattu täysimääräisenä.

Taseen tarkastelun yhteenvetona voidaan sanoa, että omaisuudella on sinällään arvoa (substanssiarvo), mutta jos ne eivät kerrytä kassavirtaa (tuleva kassavirta) ja tee tulosta (tuottoarvo), ei niille voi laskea kovin suurta painoarvoa. On hyvä muistaa, että ostaja ei ole ostamassa omaisuutta vaan tuottavaa yritystä.

2.3. Tuottoarvo

Tuottoarvo lasketaan tuloslaskelmasta (tulos tai käyttökate) yleensä 3-5 vuoden historiallinen tuottoarvo ja laajennetaan sitä vielä ennusteilla tulevista vuosista. Laskelmaan usein tehtävä oikaisuja, esim. yrittäjän palkan osalta, mikäli ei ole maksettu palkkaa lainkaan tai on maksettu selvästi liian pientä tai suurta palkkaa. Samasta laskelmasta voidaan tarkastella, että toiminnan kassavirta on positiivinen ja näin mahdollistaa yrityksen toiminnan kehittämisen.

2.4. Tulevat kassavirrat, eli arvio yrityksen tulevaisuuden kassavirrasta

Perehtymällä yrityksen liiketoimintaan ja tuloshistoriaan sekä omistajan näkemykseen yrityksen tulevaisuudesta, pystytään määrittelemään yrityksen todennäköinen tulevaisuuden liikevaihto ja kassavirta. Ennusteen aikajakson pituus riippuu liiketoiminnan luonteesta; onko toiminta tasaista vuodesta toiseen vai vaihteleeko se projekteittain tai kausittain.

Yrityksen arvosta tulevaisuuden kassavirta on se, millä yrityskauppa maksetaan.

3. Yrityksen tuloksentekokyky

Kun lähdetään tekemään pk-yrityksen arvonmääritystä, niin ensimmäiseksi tarkastellaan yrityksen tuloksentekokykyä historiassa. Tuloslaskelman eri erät käydään läpi, sekä tuotot että kustannukset. Tuottojen osalta arvioidaan niiden pysyvyys. Mikä on tärkeimpien asiakkaiden osuus liikevaihdosta ja mikä on heidän asiakasuskollisuutensa? Mikä on yrityksen jakeluverkko? Kustannuksiin tehdään tarvittavat korjaukset käyvälle tasolle kuten esim. yrittäjän palkkataso, vuokrakustannus, vapaaehtoiset eläkkeet ja muut edut. Tärkein kysymys on kuitenkin yrittäjän rooli tuloksenmuodostuksessa.

4. Osaaminen, henkilöstö ja yrittäjän oma panos

Yrityksen arvon näkökulmasta yksi tärkeimpiä resursseja on osaaminen, sekä henkilöstön että yrittäjän oma panos. Pienessä yrityksessä usein yrittäjän panos voi olla myös liian suuri, jolloin puhutaan liiallisesta yrittäjäkeskeisyydestä. Tämä usein laskee yrityksen arvoa ostajan näkökulmasta, koska esimerkiksi asiakas- ja sidosryhmäsuhteet ovat merkittävästi henkilöityneitä yrittäjän persoonaan ja niiden uudelleen rakentaminen ostajan toimesta ottaa aikaa ja voi olla myös riski. Parhaassa tapauksessa yrittäjä on ennakoinut omistajanvaihdosta ja jakanut vetovastuuta avainhenkilöille. Tällaisessa tapauksessa omistajanvaihdos tapahtuu varsin sujuvasti. 

5. Advance Teamin kehittämä menetelmä arvonmääritykseen: kiinnostavuus x kannattavuus

Yksinkertaisimmillaan pk-yrityksen taloudellisen arvon voi laskea kaavasta kiinnostavuus * kannattavuus. Miten selvitän kiinnostavuuden ja kannattavuuden?

5.1. Kiinnostavuus (ostajien näkökulmasta)

Ostajien näkökulmasta kiinnostavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat seikat:
  • Asiakaskunta
  • Henkilöstön osaaminen ja sitoutuneisuus
  • Tuotteiden ja palveluiden markkinatilanne
  • Yrityksen kansainvälistymisvalmius
  • Kuinka yrittäjäkeskeinen yritys on
  • Onko yrityksellä useampia toimialoja? 
  • Yrityksen omaisuus (kiinteistö, koneet, vaihto-omaisuus)
  • Liiketoiminnan selkeys ulkopuolisen silmin lisää kiinnostavuutta. Yrittäjä voi testata asiaa vastaamalla ulkopuoliselle kysymykseen: Mikä on yrityksesi businesslogiikka?
  • Kasvupotentiaali
  • Kannattavuus
Käyttöpääoman tarve vaikuttaa kiinnostavuuteen

Rahoituksen haasteellisuudesta johtuen yrityksen käyttöpääoman tarve korostuu yrityskaupoissa. PK-yritysten vaihto-omaisuuden kierto vaihtelee 0,5 ja 6 välillä. Jos kiertonopeus on vaihteluvälin alareunalla niin haasteet kasvavat yrityskaupassa. Myyntisaamisten kiertonopeus on keskimäärin 15 – 80 pv. 15-päivän kiertonopeus helpottaa yrityksen myyntiä. Jos käyttöpääoman tarpeeseen lisätään korkea käyttöomaisuuden arvo ja kenties isot investointitarpeet jatkossa, niin yrityskaupan rahoituksen haasteet kasvavat. 

5.2. Kannattavuus

Kannattavuuden selvityksessä kolme keskeisintä kohtaa ovat: 

  1. yrityksen tuloksentekokyky
  2. taseen sisältö
  3. tulevaisuuden kassavirrat

Näitä kohtia on avattu tarkemmin aiemmin tässä artikkelissa.

Kun yrityksen toteutunutta tuloshistoriaa ja taserakennetta on tutkittu ja tehty tarvittavat korjaukset laskelmiin, saadaan tarkastelun päätteeksi yritykselle keskimääräinen nettotulos aiemmilta tilikausilta sekä ennuste lähitulevaisuuden nettotuloksista.

Kun sekä yrityksen historiallinen että ennustettu kannattavuus on saatu esille, näiden yhdistelminä voidaan arvioida yrityksen taloudellista arvoa. Tässä arvioinnissa on ammattitaitoisella yritysvälittäjällä tietotaitoa löytää juuri kyseiselle yritykselle se oikein ja realistisin arvo juuri sillä hetkellä. 

6. Tulevaisuuden näkymät yrityksen arvonmäärityksessä

Yrityksen tulevaisuudennäkymät vaikuttavat myös yrityksen arvoon. Seuraavat seikat vaikuttavat positiivisesti yrityksen tulevaisuuden näkymiin:

  • Hyvät kasvumahdollisuudet
  • Toiminnan suunnitelmallisuus: yrityksellä on olemassa strategia ja siihen liittyviä kehittämistoimenpiteitä on työn alla
  • Toimintaympäristön ennakoitavuus

7. Toteutuneiden yrityskauppojen hintataso

Olennaisena osana yrityksen arvonmääritystä on yrityksen arvon vertailu toteutuneiden yrityskauppojen hintoihin. Yrityskauppoja ei normaalisti julkaista. Tieto toteutuneitten yrityskauppojen hintatasosta löytyy asiantuntijoilta, jotka tekevät yrityskauppoja.

8. Asiantuntijan arvio kauppahinnasta

Kun yrityskaupan asiantuntija on evaluoinut yrityksen arvon eri näkökulmista, hän hyödyntää omaa kokemustaan ja ammattitaitoaan ja antaa arvion yrityksen arvosta. Advance Teamin toteuttamissa yrityksen arvonmäärityksissä arvioimme aina kauppahinnan sekä osake- että liiketoimintakauppana.

9. Lopullinen kauppahinta

Yrityksen todellinen arvo on lopulta se, millä hinnalla yrityksen myyjä ja ostaja päättävät toteuttaa yrityskaupat. Parhaan mahdollisen myyntihinnan saamiseksi oikean ostajan ja myyjän tulee löytää toisensa ja käydä läpi onnistuneet myyntineuvottelut. Siinä kokeneen yritysvälittäjän apu on ratkaisevassa roolissa. Lopulta yrityksen myynti- tai ostopäätös syntyy tunteella. Olenko valmis myymään / ostamaan tällä hinnalla?

10. Yhteenveto yrityksen arvonmäärityksestä

Yrityksen arvo ei ole mikään yksittäinen numero, vaan koska arvonmääritysmenetelmiä on monia erilaisia, arvonmäärityksessä saadaan monia eri arvoja yritykselle. Mikä vain niistä voi olla oikea arvo. Jos otetaan vaikkapa viisi analyytikkoa tekemään yrityksen arvonmääritys samoilla lähtötiedoilla, jokainen heistä saa todennäköisesti erilaisen numeron vastaukseksi. Tämä johtuu siitä, että asioita painotetaan ja tulkitaan eri tavalla ja käytetään esimerkiksi vähän eri kasvuprosenttia tulevaisuuden liikevaihtoennusteissa tms.  Hyvänä esimerkkinä on yrittäjän palkkataso, onko viiden miljoonan euroon liikevaihtoa tekevän yrityksen yrittäjätoimitusjohtajan oikea palkkataso 7 000, 10 000 vai kenties 15 000 €/kk?

Kokeneella arvonmäärittäjällä on kyky löytää yrityksen todennäköisin, oikea arvo juuri sillä hetkellä ja siinä tilanteessa. Lopullinen arvohan määräytyy vapailla markkinoilla ostajan ja myyjän välisissä neuvotteluissa: kuinka paljon ostaja on valmis maksamaan yrityksestä (kuinka hän yrityksen arvostaa) ja millä hinnalla myyjä on valmis yrityksestään luopumaan. Oikea arvo on löytynyt, kun kaupat syntyvät. 

Kun haluat saada kokeneen yritysvälittäjän tekemän arvonmäärityksen pk-yrityksellesi, ota meihin yhteyttä luottamuksellisesti. Olemme toteuttaneet yli 1300 arvonmääritystä ja yli 600 yrityskauppaa, joten tunnemme yritysten hintatason.

Advance Teamin arvonmäärityspalvelu - selvitä yrityksesi todellinen arvo helposti

Advance Teamin toteuttama myytävyysanalyysi on helppo tapa saada paikkansapitävä arvonmääritys sovitussa aikataulussa. Myytävyysanalyysin toteuttaa Advance Teamin yritysvälittäjä ja analyytikko ja siinä hyödynnetään myös koko Advance Teamin tiimin laaja-alaista osaamista.

Tutustu palveluun
Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa

Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupat, yritysostopalvelu, rahoitusratkaisut, yritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.

Ota yhteyttä
Jätä soittopyyntö