Yrityskaupat – kattava tietopaketti
Julkaistu 14.8.2024
Oletko myymässä tai ostamassa yritystä?
Me Advance Teamillä autamme yrityksen myyjiä myymään yrityksensä onnistuneesti ja yrityksen ostajia löytämään parhaat ostokohteet sujuvasti, nopeasti ja anonyymisti. Ota yhteyttä, niin keskustellaan tilanteestasi luottamuksella ja sitoumuksetta.
Toteutuneet yrityskaupat Suomessa 2024
Koostamme kuukausittaisen listauksen ja markkinakatsauksen toteutuneista yrityskaupoista.
Hyödyllistä tietoa yrityskauppaprosessiin
1. Valmistautuminen yrityskauppaan
Päätös yrityskauppaan lähtemisestä alkaa yrityksen strategiasta ja sieltä löytyy syy miksi myydä tai ostaa yritys sekä milloin yrityskauppa halutaan toteuttaa. Usein haasteena on, ettei asian kanssa lähdetä liikkeelle riittävän ajoissa.
Olitpa sitten ostamassa tai myymässä yritystä, on hyvä miettiä, mistä voit saada apua yrityskauppoihin. Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa yrityskauppoihin, kuten Advance Teamin suositut ja maksuttomat oppaat yrityskauppoihin liittyviin aiheisiin.
Tietoja yrityskaupoista saa myös mm. pankeilta, alueellisilta yrittäjäjärjestöiltä ja ELY-keskuksilta. Nämä tahot järjestävät myös omistajanvaihdos- ja yrityskauppatilaisuuksia, seminaareja ja webinaareja, joissa on mahdollista verkostoitua ja kartoittaa tietojaan yrityskaupan mahdollisuuksista ja toteuttamistavoista.
Kun valmistaudut myymään yrityksen
- Yrittäjän ensimmäinen askel yrityksen myynnissä on henkinen valmistautuminen ja päätös yrityksen myynnistä. Tämä vie usein yllättävän pitkään, joten asiaa kannattaa ruveta työstämään hyvissä ajoin. Yrittäjän on tärkeää myös alkaa siirtämään omaa tietotaitoaan (aineeton pääoma) yritykseen. Hyvin organisoitu ja myytävissä oleva yritys ei henkilöidy liikaa yrittäjään.
- Varmista, että sopimukset ja dokumentointi ovat kunnossa. Samoin järjestelmät, nettisivut, asiakasrekisterit ja kaikki muu mistä yritykselläsi on kirjallista materiaalia.
- Mahdollisesti ostajalle epävarmuutta aiheuttavat seikat kannattaa tunnistaa ja laittaa kuntoon.
- ”Yrityskauppa on kahden ahneen kompromissi” – muista, että ostaja katsoo yritystäsi sen tuottavuuden ja kannattavuuden näkökulmasta.
Mikäli suunnittelet yrityksen myyntiä, kannattaa lukea myös tämä artikkeli: Valmistautuminen yrityskauppaan – askeleet menestyksekkään yrityskaupan taustalla
Kun valmistaudut ostamaan yrityksen
- Kirkasta syyt yritysostolle ja pohdi esimerkiksi, onko tavoitteena ottaa haltuun uusia markkinoita joko maantieteellisesti tai toimialan suhteen, lisätä markkinaosuutta tai kenties saada lisää osaamista tai teknologiaa yritykseen
- Määrittele kriteerit ostettavalle yritykselle. Mitkä niistä ovat ehdottomia ja missä voitte kenties joustaa hieman?
- Tutustu markkinaan ja toimialaan mikäli ne ovat nykyisen yritystoiminnan ulkopuolella
- Mieti millaisia vaihtoehtoja yrityskaupan rahoittamiseen on
- Mieti alustavasti myös, miten ostettava yritys tai liiketoiminta tullaan integroimaan olemassa olevaan yritykseen
Mikäli pohdit kannattaako ostaa vai perustaa yritys, lue myös tämä artikkeli: Ostanko vai perustanko yrityksen?
2. Hyödynnä asiantuntijaa yrityskaupassa
Yrityskauppaa suunniteltaessa kannattaa miettiä miten pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Useimmiten se tapahtuu hyödyntämällä yrityskaupan asiantuntijaa, sillä yrityskauppa on monimutkainen prosessi, joka vaatii yksityiskohtaista asiantuntemusta liittyen talouteen, juridiikkaan ja verotukseen.
Yritysvälittäjän tekemä arvonmääritys johtaa todennäköisimmin yrityskauppoihin. Oikealla kauppahinnalla päästään todennäköisimmin maaliin asti yrityskaupoissa, koska sekä myyjä että ostaja kokevat hinnan olevan oikeudenmukainen.
Yritysvälittäjän verkostojen, tietokantojen ja käytettävissä olevien työkalujen ansiosta löydät todennäköisesti oikeanlaisen ostajan tai ostettavan yrityksen helpommin. Ostajan ja myyjän on myös helpompi lähestyä yritysvälittäjää. Yritysvälittäjän ansiosta myös osapuolet säilyttävät anonymiteettinsa niin pitkään kuin on tarpeellista.
Ylipäätään yrityskaupan asiantuntijan ansiosta prosessista tulee sujuvampi ja yrityskaupat etenevät tehokkaammin maaliin asti, jolloin sinä voit keskittyä liiketoimintasi pyörittämiseen ja yrityksen arvon säilyttämiseen.
3. Arvonmääritys on ensimmäinen konkreettinen askel yrityskaupoissa
Yrityksen myyntiä suunnitellessa moni yrittäjä pohtii, että kuinka hyvin oma yritys menee kaupaksi ja mihin hintaan. Vastauksen siihen saa toteuttamalla laadukkaan arvonmäärityksen kokeneella yrityskaupan asiantuntijalla.
Tutustu Advance Teamin arvonmäärityspalveluun täällä: Yrityksen arvonmääritys
4. Ostajan ja myyjän löytyminen yrityskaupoissa
Mistä löydän ostettavan yrityksen?
Ostettavia yrityksiä voi itse etsiä julkisista lähteistä kuten yrityspörssi.fi:stä, Kauppalehden ilmoituksista, toimialarekistereistä ja -julkaisuista. Yritysovi.fi:stä löydät Advance Teamillä myynnissä olevat yritykset ja niihin kaikkiin Advance Team on tehnyt myös arvonmäärityksen. Kannattaa liittyä myös Advance Teamin maksuttomaan AT-ostajaklubiin, jonka kautta saa tiedon ennakkoon myynnissä olevista yrityksistä.
Mikäli tavoitteenanne on kasvaa yritysoston avulla, mutta sopivaa yritystä ei ole tullut vastaan löytyy apu Advance Teamin Haavi -yrityksen ostopalvelusta.
Avullamme löydät sopivan ostokohteen nopeammin, sujuvammin ja anonyymisti. Löydämme juuri teille parhaat ostokohteet laajojen verkostojemme ja kehittyneiden toimintatapojemme ansiosta.
Mistä löydän ostajan myynnissä olevalle yritykselle?
Myynnissä olevaa yritystä voi markkinoida itse esimerkiksi seuraavissa kanavissa:
- Sosiaalinen media (omat somekanavat sekä someryhmät)
- Yrityspörssi.fi
- Kauppalehden myynti-ilmoitukset
- Toimialajulkaisut
Usein nämä keinot eivät tuota haluttua lopputulosta ja runsaamman ostajaehdokasmäärän tavoittamiseksi yritys annetaan myyntiin Advance Teamin yritysvälittäjille.
Yritysvälittäjät löytävät ostajaehdokkaita helpommin, sillä heillä on laajat verkostot ja yhteys myös yhteistyökumppaneiden verkostoihin. Advance Teamillä on myös omia työkaluja ostajien löytämiseksi sekä AT-ostajaklubi, jossa yrityksen ostamisesta kiinnostuneita ihmisiä ja yrityksiä.
Olemmekin saaneet paljon kiitosta aktiivisesta otteestamme ostajien löytämisessä – me emme jätä yhtään kiveä kääntämättä etsinnöissämme!
Tutustu Advance Teamin yrityksen myyntipalveluun täällä.
5. Perheen sisäiset yrityskaupat eli sukupolvenvaihdokset
Joskus sattuu niin onnekkaasti, että jatkaja yritykselle löytyy perheestä tai lähisukulaisista. Silloin yrityskauppoja kutsutaan sukupolvenvaihdoksiksi, joissa on myös mahdollisuus hyödyntää verohuojennuksia, joista löytyy lisätietoja tästä artikkelista: Mitä ovat sukupolvenvaihdoksen verohuojennukset?
Advance Teamin asiantuntijat ovat erikoistuneet auttamaan pk-yrityksiä sukupolvenvaihdoksissa ja maksimoimaan verohyödyt. Tutustu sukupolvenvaihdospalveluumme täällä.
6. Kannattaako yrityskauppa toteuttaa liiketoimintakauppana vai osakekauppana?
Yksi keskeinen seikka yrityskaupoissa on se, että toteutetaanko yrityskauppa liiketoimintakauppana vai osakekauppana. Päätöstä ei lukita etukäteen, vaan se on yrityskauppaprosessissa käytyjen neuvotteluiden lopputulos. Yrityskaupan toteuttamistapaan vaikuttavat useat eri osa-alueet kuten kauppahinta, kaupan ehdot, verotus, pääomantarve ja tulevaisuuden suunnitelmat.
Mietimme jokaisen asiakkaamme kanssa, onko osakekauppa vai liiketoimintakauppa parempi vaihtoehto juuri kyseiselle yrityskaupalle.
Olemme kirjoittaneet selkeän ja kattavan tietopaketin liittyen osakekaupan ja liiketoimintakaupan eroihin, pääset lukemaan sen täällä: Mitkä ovat liiketoimintakaupan ja osakekaupan erot yrityskaupoissa?
7. Neuvotteluvaihe yrityskaupassa ja ostajan tekemä due diligence -tarkastus
Kun potentiaalinen ostaja ja myytävä yritys ovat kohdanneet, alkaa neuvotteluvaihe yrityskaupassa. Ensimmäiseksi allekirjoitetaan aie- tai esisopimus, jonka jälkeen toteutetaan due diligence -tarkastus, eli talouden ja hallinnon tarkastus yrityksen ostajan toimesta.
Lue lisää aie- ja esimsopimuksista tästä artikkelista: Aie- ja esisopimukset yrityskaupassa
Olemme kirjoittaneet myös kattavan ja helppolukuisen artikkelin due diligence -tarkastuksesta, joka sisältää myös listan asioista, joita on hyvä selvittää due diligence -tarkastuksessa, lue lisää: Due diligence -tarkastus on yrityksen ostajan tarkastus ennen yrityskauppaa
8. Yrityskaupan rahoitus
Keskeistä yrityskaupassa on se, miten ostaja rahoittaa yritysoston. Rahoitusmahdollisuudet monipuolistuvat koko ajan ja yrityskaupan ammattilaisilla on ajantasainen tieto eri vaihtoehdoista ja siitä, mitkä sopivat parhaiten juuri kyseiseen yrityskauppaan.
Yrityskaupan rahoitukselle on monia vaihtoehtoja kuten
- Pankit
- Eläkeyhtiöt
- Pääomasijoittajat
- Erilaiset rahastot
- Sijoittajat
- Finnvera
Myös laadukkaan rahoitushakemuksen tekeminen on tärkeää myönteisen rahoituspäätöksen saamiseksi. Tähän on mahdollista saada apua yrityskaupan ammattilaisilta.
Lue lisää yrityskaupan rahoituksesta tästä artikkelista: Yrityskaupan rahoitus – näin rahoitat yritysoston
Tutustu myös Advance Teamin tarjoamiin rahoitusratkaisuihin. Kannattaa ladata myös kirjoittamamme maksuton opas liittyen yrityskaupan rahoitukseen.
9. Mahdolliset yritysjärjestelyt ennen yrityskauppaa
Joissain tapauksissa ennen yrityskaupan toteuttamista tehdään yritysjärjestelyitä esimerkiksi verotuksellisista tai riskinjaollisista syistä.
Esimerkkejä yritysjärjestelyistä:
- Kokonaisjakautuminen tai osittaisjakautuminen
- Liiketoimintasiirto
- Holding-yhtiön perustaminen
- Sulautuminen
- Osakevaihto
- Osakeanti
Advance Teamin ammattilaiset ovat erikoistuneet yritysjärjestelyihin ja voimme auttaa juuri teidän yritystänne toteuttamaan parhaiten sopivan yritysjärjestelyn. Tutustu palveluumme tarkemmin täällä: yritysjärjestelyt.
Kannattaa ladata myös kirjoittamamme maksuton opas yritysjärjestelyihin täältä.
10. Kauppakirjan teko yrityskaupassa
Kun kauppakirjaa työstetään, ollaan jo varsin pitkällä yrityskaupassa. Kauppakirja eroaa hieman riippuen siitä, toteutetaanko yrityskauppa osakekauppana vai liiketoimintakauppana. Tyypillisesti yrityksen ostaja vastaa kauppakirjan laatimisesta. Nykyään on myös mahdollista, että yrityskaupan kauppakirja allekirjoitetaan sähköisesti.
Kauppakirjan sisältö on tärkeää miettiä perusteellisesti, jotta kaikki olennaiset seikat tulee sovituksi ja vältytään ongelmilta myöhemmin. Kokenut yrityskaupan asiantuntija varmistaa, että kaikki asiat tulevat huomioiduksi kauppakirjassa.
Olemme kirjoittaneet tarkemmin kauppakirjan teosta yrityskaupassa alla olevan linkin artikkelissa. Kerromme siinä myös tarkemmin mitä asioita kauppakirjaan on hyvä kirjata. Kauppakirja yrityksen myymiseen tai ostamiseen – mitä tulee ottaa huomioon?
11. Verotus yrityskaupassa
Olemme kirjoittaneet perusteellisen artikkelin yrityskaupan verotuksesta, josta löydät verotuksen yksityiskohdat. Lue artikkeli: Verotus yrityskaupoissa vuonna 2024
Tiivistetysti yrityskauppaan liittyvät verot ovat seuraavat:
Luonnollinen henkilö myy yrityksen osakkeet (tilanne elokuu 2024):
- Myyntivoitto verotetaan osana henkilön pääomaveroa. Pääomaveroprosentti on 30 % ja yli 30 000 € pääomatuloissa 34 %
- Osakkeiden hankintamenon tai hankintameno-olettaman (40 % tai 20 %) voi vähentää myyntihinnasta, katso lisätiedot yllä mainitusta artikkelista
Osakeyhtiö myy omia osakkeitaan:
- Myyntivoitto voi olla myyjäyhtiölle verovapaata tuloa, mikäli kyseessä on käyttöomaisuusosakkeiden myynti, katso tiedot tarkemmin yllä mainitusta artikkelista
- Mikäli kyseessä ei ole käyttöomaisuusosakkeiden myynti, verotetaan myyntivoitto kuten yhtiön muukin tulos verovuodelta 20 % yhteisöverokannan mukaan
Osakeyhtiö myy liiketoiminnan tai osan siitä liiketoimintakauppana
-
- Yhtiö maksaa myyntivoitosta normaalin yhteisöveron 20 %
Osake- ja arvopaperikaupassa ostaja maksaa aina varainsiirtoveron, joka vuonna 2024 on 1,5 %.
12. Tarinoita yrityskaupoista
Advance Team on toteuttanut yli 600 yrityskauppaa ja jokainen yrityskauppa on omanlaisensa tarina. Yrityskaupat ovat merkittävä ja tunteikaskin tapahtuma varsinkin silloin, kun yrittäjä myy perustamansa yrityksen eteenpäin.
Lue tarinoita yrityskaupoista täältä. Toivottavasti niistä on sinulle inspiraatiota pohtiessasi yrityskauppojen toteutusta: joko yrityksen ostoa tai myyntiä.
13. Yrityskauppablogi
Advance Teamin yrityskauppablogista löytyy runsaasti lisää luettavaa eri teemoista liittyen yrityskauppoihin. Tutustu yrityskauppablogiin täällä.
Kun yrityskaupat ovat sinulle ajankohtainen asia, ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää. Keskustelut käymme aina sitoumuksetta ja luottamuksellisesti.
Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa
Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupat, yritysostopalvelu, rahoitusratkaisut, yritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.