Yrityksen myyntiä suunnittelevat lähtekää liikkeelle, ostajat ovat jo!

Vuoden 2020 yrityskauppavuosi on ollut mielenkiintoinen. Meno on tuntunut kuin olisi Linnanmäen vuoristoradassa. Vuoden alku lähti vauhdikkaasti liikkeelle, loppukevät tultiin vauhdilla alas, kesällä vauhti kiihtyi ja syksy on ollut kiireistä aikaa. Yrityskauppoja on solmittu kiihtyvällä vauhdilla syksyn aikana. Vauhdista huolimatta emme ole edelleenkään tasolla, jolla tapahtuisi normaali vaihtuvuus yritysten oimistusrakenteissa.

Yrityskaupparintamalla on tapahtunut koronakevään jälkeen yksi selkeä muutos. Ostajien lukumäärä on kasvanut merkittävästi ja he ovat aktivoituneet yritysostoissa. Ostajissa löytyy erilaisia ryhmittymiä. Menestyneet yritykset, jotka ovat kokeneet koronakolhuja, ovat päättäneet lisätä tukijalkoja. He ovat huomanneet, että nykyisellä toimintatavalla riskit ovat kasvaneet liian suureksi. Näin ollen he kehittävät toimintaa ja yritysostot ovat siihen oiva työkalu.

Yrityskentän polarisoituminen jatkuu: menestyjät vahvistuvat ja alhaisen vakavaraisuuden omaavat yritykset ovat haastavassa tilanteessa. Menestyneet yritykset vahvistavat markkina-asemaansa yritysostoin. Isot kriisit muokkaavat yritys- ja kilpailukenttää. Aktiiviset toimijat selättävät kriisit voittajina.

Markkinamurroksessa osa yrityksen myyntiä miettivistä tahoista on jäänyt lähtötelineisiin. Heidän aktiivisuutensa asiassa on alhainen, eivätkä he tiedä miten edetä asiassa. Asiaa voi verrata isoihin infrahankkeisiin; projektin nopea aloittaminen on mahdotonta, jos suunnitelmia ei ole. Yritysten tulisi tehdä arvonmääritys / suunnitelma yrityksestä luopumisesta riittävän ajoissa. Jokainen yritys vaihtaa omistajaa jossain vaiheessa. Yritysten omistajien on syytä muistaa, että yrityksen myynnin suunnittelu ja sen toteuttaminen ovat kaksi eri asiaa.

Yritykset, joiden liikevaihto on laskenut koronan myötä, voisivat miettiä myös yhteenliittymistä saman alan toimijoiden kanssa. Näin saataisiin vahvempi yritys, jolla on leveämmät hartiat kasvaa ja kehittyä. Omistajien olisi myös hyvä huomioida, että kannattaa omistaa 50 % 100 rahan yrityksestä, kuin 100% 5 rahan yrityksestä.

Uskon, että loppusyksyn kehitys jatkuu myös tulevana vuotena. Näin ollen yrityksen myyntiä suunnittelevien tulisi aktivoitua yrityskauppa-asiassa.

Oikein rauhallista Joulun odotusaikaa.

Kun haluat keskustella yrityksen myyntiin tai arvonmääritykseen liittyvistä asioista, ota luottamuksellisesti yhteyttä meihin. Yhteystietomme löydät täältä.

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Erkki Soppela
Toimitusjohtaja, ekonomi, HHJ
Jätä soittopyyntö