Tilaa uutiskirje
Vieraile Yritysovessa

Mihin tarvitset yrityksesi arvonmääritystä?

Mihin tarvitset yrityksesi arvonmääritystä?

  • tässä sekä virallinen syy että se mitä en suoraan kerro tutuilleni

Moni itsellekin tuttu yrittäjä on sanonut, että teettävät kunnollisen arvonmäärityksen vasta sitten kun oikeasti rupeavat myymään yritystään joko ulkopuolisille tai perheen sisällä.
Tutuille on vähän hankala sanoa suoraan sitä, että miksi se arvonmääritys kannattaisi tehdä heti, miksi sitä arvonmääritystä kannattaisi päivittää 1-2 vuoden välein vaikka tuo luopumisen H-hetki olisikin vasta 5, 10 tai 20 vuoden päässä.

Sen voi toki tutuillekin sanoa, että arvonmääritys auttaa paremmin näkemään sen, että mitä asioita yrityksessä kannattaa kehittää, jotta yrityksen arvo kasvaa mahdollisimman hyväksi. Tämä ajatus on monelle niin kaukainen, että tämän pohjalta harva ryhtyy toimenpiteisiin. Vaikka tässä itsessäänkin jo on hyvä syy arvonmäärityksen teettämiseen.

Mutta mitkä ovat ne asiat, jotka vahvasti puoltavat hyvän arvonmäärityksen tekemistä, mutta joita ei tutuille niin mielellään sano?
Ne liittyvät kaikki siihen, että katsoo tulevaisuuteen ja ottaa huomioon sellaisia epämiellyttäviä asioita, joita erityisesti ihmissuhteissa voi tapahtua.

Minä en mielelläni sano kahdelle hyvälle kaverilleni, jotka molemmat toimivat osakkaina samassa yrityksessä, että teidän kannattaisi teettää ulkopuolinen arvonmääritys ja päivittää se aika ajoin. Ihan vaan siltä varalta, että teillä joskus menee sukset ristiin ja jommankumman pitää lähteä yrityksestä. Jos on hyvissä ajoin yhdessä tehty arvonmääritys ja sitä on päivitetty, niin yrityksen arvosta on varmaan helpompi sopia molempia tyydyttävällä tavalla. Jos tämän kertoisin, niin voisi käydä niin, että minulla on kaksi entistä ystävää.

Minä en mielelläni sano tutulle isäpapalle, että siinä vaiheessa kun yritys siirtyy tuleville sukupolville erisuuruisin osuuksin, niin ilman ajoissa tehtyä ja päivitettyä arvonmääritystä syntyy helposti mittaamatonta vahinkoa perheen sisäisissä suhteissa, kun käsitykset yrityksen arvosta ovat eri osapuolilla ihan eri mittaluokassa. Ja pahimmassa tapauksessa suku riitelee sen jälkeen verisesti loppuikänsä. Tämänkään sanomisesta ei hyvää seuraa.

Mutta tässä blogissa voin sen yleisesti ja tarkasti sanoa.

Hyvin tehty, 1-2 vuoden välein päivitetty yrityksen arvonmääritys maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti siinä vaiheessa kuin yritys myydään muille osakkaille, ulkopuolisille uusille omistajille tai siirretään seuraavalle sukupolvelle. Eikä vähiten siksi, että jatkuvan ja päivitetyn arvonmäärityksen avulla voidaan välttää monta, katkeraa riitaa.

Yritysvälittäjänä minua kiehtoo ja motivoi ennen kaikkea se, että voin pidemmällä ajanjaksolla olla mukana yrittäjän matkalla ja omalta osaltani olla mukana luomassa sitä perustaa, jolla jossain vaiheessa yrittäjä saa työlleen hyvän korvauksen ja ostaja/jatkaja saa juuri sitä mitä on ostamassa.

Mielestäni paras yrityskauppa on sellainen, jossa myyjä on tyytyväinen kaikkeen ja erityisesti hintaan, ostaja on tyytyväinen siihen mitä ostaa ja muu lähipiiri kokee homman menneen reilusti ja oikeudenmukaisesti.

Jos haluat keskustella näistä asioista tai muista yrityskauppaan liittyvistä asioista, niin ota yhteyttä. Kaikki keskustelut ovat ikuisesti luottamuksellisia ja niin kauan täysin veloituksettomia kunnes etukäteen on sovittu joistain toimenpiteistä, joista veloitetaan.

Mikko Mellanen
Yritysvälittäjä, KTM
Jätä soittopyyntö