Yrityskauppavuosi 2023 ja näkymät kuluvalle vuodelle

Julkaistu 30.1.2024

Vuoden 2023 yrityskauppojen toteumat

Vuoden 2023 yrityskaupat olivat laskussa n. 20 %:ia verrattuna edelliseen vuoteen. Lasku oli voimakas. Rakennusteollisuudessa tehtiin eniten yrityskauppoja (19 %), seuraavina tulivat kulutushyödykkeet (15 %) ja yleishyödylliset palvelut (15 %) sekä neljäntenä teknologiasektori (14 %). Laskusta huolimatta ostajia on edelleenkin hyvin liikkeellä. Yrityskauppiailla on myös putkessa useita yrityskauppoja, jotka olisivat voineet toteutua viime vuonna. Nämä faktat antavat vahvan uskon, että tästä aallonpohjasta noustaan. Nousuun tarvitaan talouselämän ja kysynnän piristymistä.

Syyt yrityskauppojen hidastumiseen

Mikä oli syynä, etteivät kaupat menneet maaliin? Tässä muutamia syitä. Vuonna 2023 inflaatio ja korot jatkoivat nousemistaan. EKP:n päätökset nostivat korkoja syyskuulle asti.  Perusrahoitusoperaatioiden korko saavutti tuolloin 4,50 %:n tason. Vuoden alkupuolella inflaatio oli n. 9 %:n tasolla, laskien vuoden loppua kohti alle 4 %:n. Nouseva inflaatio ja sitä kautta nousevat korot eivät houkuttele yritysostajia tekemään päätöksiä etenemisestä. Tämän lisäksi rahoittajat ovat kiristäneet riskitietouttaan, nostamalla omavaraisuusvaadetta sekä vakuustarvetta. Yleismaailmallinen rauhattomuus (Ukrainan ja Gazan sodat), Unkarin harjoittama politiikka ja Kiina kasvun tyrehtyminen toivat myös tummia pilviä talouteen. Rakennusliikkeiden ongelmat hidastivat toimialan yrityskauppoja. Rahoituksen järjestäminen ja pitkittyneet neuvottelut ostajien kanssa ovat hidastaneet myös kaupan tekoa.   

Vuoden 2024 näkymät

Tammikuun alku on ollut suhteellisen vilkas yrityskauppojen osalta verrattuna edelliseen vuoteen. Inflaation voimakas hidastuminen ennakoi korkotasojen laskua. Kun EKP laskee ohjauskorkojaan ensimmäisen kerran antaa se varmasti buustia yrityskauppoihin. Tätä on ekonomistit pyrkineet ennakoimaan. Nykytiedon mukaan konsensus asiassa on, että EKP laskee korkoja kesällä 2024. Uskon, että yrityskaupat kasvavat viime vuodesta koron laskun myötä. Vireillä olevien kauppojen lukumäärä, korkotason lasku, talouden asteittainen piristyminen ja liikkeellä olevien ostajien lukumäärä antavat kimmokkeen yrityskauppojen kasvuun. Ostajien on hyvä pitää mielessä, että laskusuhdanteen aikana jaetaan markkinaosuuksia ja että markkinaosuutta voi kasvattaa myös yritysostolla.

Advance Team

Advance Team uskoo vahvasti yrityskauppojen kasvuun. Viime vuonna palkkasimme kaksi uutta yritysvälittäjää, Jukka Saarelaisen ja Mika Tynkkysen. Tämän vuoden alussa uudistimme Yrityksen myyntioppaan ja kirjoitimme sen yli 10 henkilöä työllistävien yritysten näkökulmasta. Yrityksen myyntioppaan voi tilata tästä linkistä. Analyytikkomme Ville Laaksonen seuraa aktiivisesti yrityskauppoja ja hän koostaa kuukausittain AT Yrityskauppakatsauksen. Katsaus löytyy meidän verkkosivuilta.

Näillä ajatuksilla ja suunnitelmilla suuntaamme vuoden 2024 yrityskauppavuoteen. Vuoden päästä voidaan katsoa, miten onnistuimme ennusteessamme.

Oikein mukavaa alkanutta vuotta 2024 ja menestystä liiketoiminnassanne!

Erkki Soppela
Toimitusjohtaja, ekonomi, HHJ
Helsingin / Lahden toimisto
Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa

Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupatyritysostopalvelurahoitusratkaisutyritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.

Ota yhteyttä
Jätä soittopyyntö