Riihimäen Ritema Oy – myyjän näkökulma

Laadukkaiden metallikomponenttien valmistaja Riihimäen Ritema Oy myi joulukuussa 2021 osakekantansa Laiho Industries Oy:lle.  Ritema Oy jatkaa uuden omistajan alaisuudessa tytäryhtiönä, jonka kasvunäkymät ovat lupaavat.

Riihimäen Ritema Oy tunnetaan korkealaatuisista metallituotteista, joita yritys valmistaa alihankintana eri sopimuskumppaneille. Vuonna 1997 perustettu yritys on kasvanut reilussa 20 vuodessa yli 40 henkilöä työllistäväksi metallitaloksi.

Riteman yrittäjät Juha Eiro ja Erja Eiro ovat satsanneet työntekijöiden jatkuvaan koulutukseen, ja heidät palkittiin vuonna 2018 Riihimäen vuoden yrittäjinä. Kasvu on ollut vahvaa, mutta nyt tuli aika etsiä kasvun veturiksi uusi omistaja.

Riteman myynti lähti liikkeelle ulkopuolisen asiantuntijan etsinnällä. Advance Teamilta tullut mainos innosti Eirot kutsumaan yritysvälittäjä Juha Huotarin visiitille, ja sen jälkeen pyörät lähtivät pyörimään nopeasti:

-Kutsuimme Huotarin kylään, ja teimme yritykselle arvonmäärityksen. Se oli kyllä hyvä, ja näkemyksemme kohtasivat. Kesän ajan vielä mietimme asiaa, ja sitten teimme myyntitoimeksiannon.

Metallialan erityisosaamista tarjoava yritys tarvitsi ostajan, joka ymmärtää sen tuotteiden ja osaamisen laadun. Advance Teamin verkostojen kautta Ritemalle löytyi nopeasti sopiva ostajaehdokas, Laiho Industries Oy. Eirot kehuvat ostajaa oikeaksi valinnaksi Riteman tulevaisuuden kannalta:

-Emme olisi keskenämme enää pystyneet siihen, mihin uusi omistaja pystyy. Kasvun rajat tulivat vastaan, ja tulevaan kasvuun tarvitaan isompi toimija. Laiho Industries oli oikea ostaja, sillä heillä oli näkemys siitä, miten yritystä viedään eteenpäin. Toiminta säilyy ja kehittyy, se on tärkeää.

Kuvassa vasemmalta yritysvälittäjä Juha Huotari, myyjä Juha Eiro, Laiho Industries Oy:n toimitusjohtaja Mika Laiho ja hallituksen puheenjohtaja Matti Laiho.

Valmistautuminen tuo mielenrauhaa

Advance Team huolehti koko myyntiprosessin ja neuvottelujen sujuvuudesta. Eirot kertovat saaneensa yritysvälittäjältä apua moneen mieltään askarruttaneeseen kysymykseen, ja tehtävien priorisointi helpottui, kun jokaisella oli selkeästi omat roolinsa:

-Jotain aiempaa tietoa yrityskaupoista meilläkin oli, mutta ei koko prosessin loppuun saattamisesta. Asiantuntijan apu oli paikallaan. Kokonaisuudessa oli paljon asioita, jotka olivat välittäjän vastuulla, ja se helpotti meidän työtaakkaamme.

Eirot kertovat yrityksen myynnin edenneen yllättävän nopeasti, sillä aloituksesta koko kaupan valmistumiseen kului vain kolme kuukautta. Myyntiprosessin läpikäyneenä yrittäjät antavat hyödylliset vinkkinsä myös muille yrityskauppoja suunnitteleville:

-Myytävän yrityksen asioiden on oltava kunnossa. Kun ostajaehdokas pyytää jonkin selvityksen, se pitää saada nopeasti eteenpäin. Vastausten pitää olla jo valmiina siinä vaiheessa, kun asioita kysytään.

Ulkopuolisen asiantuntijan ansiosta kauppa toteutui odotettua nopeammin. Yrittäjät eivät vielä paljasta, mitä suunnitelmia tulevaisuus tuo tullessaan, mutta puolen vuoden siirtymäajan jälkeen luvassa on ainakin ansaittu kesäloma:

-Henkisesti olo on nyt hyvä, kun kaikki yrityksen askelmerkit ovat selvillä. Tulevaisuus on vielä avoin. Vietetään ensin kesä rauhassa, ja katsotaan sitten tulevaisuutta.

Lue myös Riihimäen Riteman yrityskauppatarina ostajan näkökulmasta.

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö