AT Yrityskauppakatsaus 4/24

Huhtikuun tapahtumat yrityskaupparintamalla

Advance Teamin keräämän datan mukaan huhtikuussa tehtiin 47 yrityskauppaa. Hiljaisemman maaliskuun jälkeen huhtikuun 2024 aikana yrityskauppojen määrä Suomessa kasvoi merkittävästi edelliseen kuukauteen sekä vuoteen verrattuna. Kauppamäärät kasvoivat kahdella kymmenellä kaupalla, eli kasvua oli 74 prosenttia vuoden 2023 huhtikuuhun verrattuna.  

Toteutuneet yrityskaupat kuukausittain 2021-2024

Pörssiyhtiöiden liikkeitä yrityskauppamarkkinoilla huhtikuussa

Suomalaisten pörssiyhtiöiden huhtikuun ainoasta yritysostosta vastasi pääomasijoitusyhtiö CapMan, kun CapMan Growth Equity III -rahasto teki ensimmäisen sijoituksensa sijoittaessaan ympäristöteknologiayritys Tanaan. Myyntipuolella myyjän omistajan roolissa pörssiyhtiöt olivat huhtikuussa neljä kertaa. Sanoman omistama taksipalvelujen mobiilisovellus Valopilkku Oy myytiin Fonectalle. Yrityskaupan myötä Valopilkku tuli osaksi Fonectan taksipalveluita 02 Taksin rinnalle, mikä vahvistaa suomalaisia taksipalveluita kilpaillussa taksimarkkinassa. 

Fodelia myi Perniön Liha -brändillä myytäviä tuotteita koskevan liiketoiminnan Perniön 1930 Oy:lle. Kauppa sisälsi liiketoiminnan lisäksi Salon kaupungilta vuokratun tehdaskiinteistön rakennuksineen ja koneineen ja kalustoineen. Samassa yhteydessä Fodelia myi erillisellä kaupalla Helsingin Makkaratehdas -brändillä myytäviä tuotteita koskevan liiketoiminnan Tapola Oy Lihanjalostustehtaalle kyseiseen liiketoimintaan kuuluvine sopimuksineen ja omaisuuserineen. 

CapMan sopi Havator Groupin myynnistä tanskalaisnorjalaisen nostopalveluyhtiö BMS Groupin ja Stangeland Gruppenin muodostamalle yhteisyritykselle. Havator on johtava pohjoismainen nostopalveluita, erikoiskuljetuksia ja raskassiirtopalveluita tarjoava yritys. CapMan sijoitti Havatoriin vuonna 2010 ja on siitä asti keskittynyt kasvattamaan yhtiön liiketoimintaa ja positiota pohjoismaisilla markkinoilla. 

Toteutuneet yrityskaupat huhtikuussa toimialoittain

Pääomasijoittajien tekemät yritysostot huhtikuussa

Listaamattomat pääomasijoittajat tekivät yhdeksän yrityskauppaa huhtikuun aikana. Sponsor Capital omistaa Fonectan, joka vahvisti taksipalveluitaan jo aikaisemmin mainitulla Valopilkku Oy:n yrityskaupalla. Kare Group vahvisti rooliaan yrittäjyyden tukijana ja liiketoiminnan kehittäjänä Suomessa, kun heistä tuli rahoitusyhtiö Corona Capital Oy:n uusi pääomistaja. 

Intera Partnersin omistama Cervi laajensi olosuhdetekniikan tarjontaansa ostamalla Varsinais-Suomessa toimivan Energiatalo Järvi Oy:n. Yrityskauppa oli Cerville jo kolmas tänä vuonna, joka on osa strategian mukaista kasvua. Juuri Partners lähti rakentamaan Pohjoismaiden suurinta lemmikkien terveyteen keskittyvää verkkokauppaa ostamalla ja yhdistämällä Alvar Pet sekä Kivuton osakeyhtiöt. Näiden lisäksi Juuri Partnersia koskettava yrityskauppa tapahtui, kun kansainvälinen ohjelmistoyhtiöihin erikoistunut pääomasijoittaja Accel-KKR teki enemmistösijoituksen Aicoon, jonka tarkoitus on vauhdittaa Aicon kasvua Euroopassa. Juuri Partners jatkaa merkittävänä vähemmistösijoittajana Aicossa. 

MB Rahastot toimivat ostajan omistajana kahteen otteeseen huhtikuussa. Ensiksi Liwlig Group osti enemmistön norjalaisesta Off Pisteestä, joka on erikoistunut eksklusiivisten tapahtumien järjestämiseen yrityksille ja varakkaille yksityishenkilöille. Tämän lisäksi MB Rahastojen omistama Alltime Group osti Arkea Oy:n kiinteistö-​ ja siivouspalveluliiketoiminnot. Kaupan yhteydessä Arkean noin 400 henkilöä siirtyy osaksi Alltimea, muodostaen sen Länsi-​Suomen alueyksikön. 

Markkinoilla vaikuttavat tekijät

Ensimmäinen odotettu koronlasku vuodelle 2024 alkaa olla käsillä, ja Euroopan keskuspankki onkin asettautumassa koronlaskuvalmiuteen kesäkuuta ajatellen. Tämän EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde vahvisti puheillaan. Lagarde kertoi Bloombergin lainaamassa RTE Onen haastattelussa, että mikäli julkaistava talousdata lisää luottamusta, EKP suurella todennäköisyydellä laskee ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä ensi kokouksessaan. Lagarde lisäsi, että on hyvin vakuuttunut siitä, että inflaatio on kontrollissa ja keskuspankin 2025–2026-ennusteet ovat jo hyvin lähellä tavoitetta, ellei tavoitteessa. Vahvaa signaalia koronlaskujen puolesta on saatu jo muiltakin keskuspankkiireilta, mutta pääjohtajan puheilla on aina enemmän painoarvoa. Tämä koronlasku otettaisiin Suomessa avosylin vastaan, jossa vaihtuvakorkoisten lainojen osuus kaikista lainoista on lähes 100 %. 

Toteutuneet yrityskaupat huhtikuu 2024

Huom! Kuvaajassa oranssilla olevat yhtiöt ovat pörssiyhtiöitä ja vaaleansinisellä olevat ovat pääomasijoitusyhtiöitä tai niiden omistamia yhtiöitä.

Löydät kaikki vuonna 2024 tehdyt yrityskaupat listattuna täältä.

Advance Team seuraa aktiivisesti yrityskauppamarkkinaa; seuraava AT Yrityskauppakatsaus ilmestyy kesäkuussa. AT Yrityskauppakatsauksen 4/24 on koonnut analyytikkoharjoittelijamme Tiitus Kivimäki, tiitus.kivimaki@advanceteam.fi .

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Tilaa kuukausittain koostettava yrityskauppakatsaus suoraan sähköpostiisi!

    Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa

    Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupat, yritysostopalvelu, rahoitusratkaisut, yritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.

    Ota yhteyttä
    Jätä soittopyyntö