Yrityskaupat kasvavat 50%

Yrityskaupat olivat vuonna 2017 kovassa kasvussa. Talouselämän tilastojen mukaan Suomessa tehtiin n. 700 yrityskauppaa, kasvua oli 17 %. Vuosi 2017 oli kuluneen vuosikymmenen vilkkain. Edellinen kova kasvun vuosi oli 2007, jolloin tehtiin 900 yrityskauppaa.

Finnvera rahoitti 1.000 yrityskauppaa vuonna 2016 ja heidän arvionsa mukaan Suomessa tehtiin n. 2.000 yrityskauppaa. Suomen omistajanvaihdospotentiaalia on selvitetty varsin seikkaperäisesti. Tutkimuksissa päädyttiin 60.000 omistajanvaihdokseen seuraavan 10 vuoden aikana eli 6.000 kpl / vuosi. Kun tästä luvusta otetaan pois yritykset, joissa ei toteuteta omistajanvaihdosta syystä tai toisesta, päästään n. 3.000 omistajanvaihdokseen / vuosi. Kun yrityskaupat kasvavat 2.000 kpl:sta 3.000 kpl:seen, niin pääsemme 50 %:n yrityskaupan kasvuun tulevina vuosina.

Suomen bruttokansantuotteen kasvu oli vuonna 2017 n. 3 %. Tämä on yksi moottori yrityskauppojen kasvuun. Yritykset ja niissä toimivat henkilöt näkevät nyt tulevaisuuden positiivisempana kuin pitkään aikaan. Yritysostot nähdään myös vaihtoehtona perinteisille investoinneille. Useat yritykset ovat huomanneet, että yritysostolla saadaan kone- ja laitekantaa, toimitilaa ja lisänä toimivat asiakassuhteet sekä osaavan henkilökunnan. Ja usein vielä edullisemmin kuin pelkät kone- tai tilainvestoinnit.

Varsin usean yrityksen kassavarat ovat erinomaisella tasolla. Pankit etsivät hyviä investointikohteita ja lainarahan hinta on alhainen. Näin ollen vakavaraisten yritysten rahoitusmahdollisuudet ovat erinomaiset. Kun tähän yhdistetään pk-yritysten hintataso, niin yrityskaupoissa päästään yli 50 %:n tuottoon. Tämän asian on moni yrityksen omistaja huomannut viime vuonna, mikä on lisännyt yrityskauppoja. Tämä trendi on vasta alussa.

Monet yrityksen omistajat ovat odottaneet yrityksen myyntiä lähes 10 vuotta. Yritykset, jotka ovat pitäneet huolta kilpailukyvystä ja kehittäneet toimintaa, menevät tässä markkinatilanteessa kaupaksi. Kun yrityksellä on onnistunut lähihistoria taloudellisesti ja hyvät tulevaisuuden näkymät, niin silloin yrityksellä on lupaavat mahdollisuudet löytää uusi omistaja.

Tärkein asia, mitä yrityksen ostajan tai myyjän tulee tehdä tässä markkinatilanteessa, on lähteä asiassa liikkeelle.

Onnistuneita yrityskauppoja kaikille!

Kun mietit yrityksen ostoa tai myyntiä, niin ota yhteyttä Advance Teamin yritysvälittäjiin.

Erkki Soppela
Toimitusjohtaja, ekonomi, HHJ
Jätä soittopyyntö