Yrityksen sukupolvenvaihdos voi olla myös ympäristöteko

Globaalin ilmastonmuutoksen torjunnan ympärillä käytävässä keskustelussa puhutaan usein yksilön vastuusta ilmastokriisin ratkaisemisessa. Kuulemme paljon argumentteja sen puolesta ja vastaan, onko yksilön valinnalla merkitystä kriisin ratkaisemisessa. Vastaus tähän ei myöskään ole yksiselitteinen – on ja ei. Yksilöiden vihreämmät valinnat eivät yksinään ratkaise ilmastokriisiä, mutta yksilöiden toimissa on voimaa ja niiden avulla voidaan ohjata poliittista päätöksentekoa oikeaan suuntaan.  

Yritysten ja varsinkin valmistavan teollisuuden valinnoilla on sen sijaan jo enemmän merkitystä matkalla kohti hiilineutraaliutta. Suomessa hallitus on asettanut ilmastopolitiikassaan kovat tavoitteet, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta maailmassa. Aika monessa teollisuusyrityksessä tämä tarkoittaa isoja muutoksia tuotantoon ja toimintatapoihin.  

Yksi näistä on niinkin tavanomainen asia, kuin yrityksen tuotantotilojen lämmitystavan vaihtaminen ja siirtyminen fossiilisesta polttoaineesta uusiutuvaan energiaan. Tämä vaatii usein isojakin investointeja. Näihin investointeihin ei kenties ikääntynyt omistaja ole enää niin halukas lähtemään, eikä vanha sukupolvi ehkä koe ilmastonmuutosta niin läheisenä ja uhkaavana kuin nuoremmat.  

Se, että yrityksen sukupolvenvaihdos tehdään hyvissä ajoin ja nuorempi sukupolvi pääsee toteuttamaan omia ideoitaan ja kehittämään yrityksen toimintaa, voi olla myös ympäristöteko. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä innostunut ja motivoitunut jatkaja tekee yritykselle liiketoimintasuunnitelman ja lähtee aktiivisesti kehittämään yritystä, sen toimintaa ja samalla kiinnittää huomioita myös yrityksen toiminnan ekologisuuteen. Suuretkaan investoinnit eivät välttämättä säikäytä nuorempaa yrittäjää ja intoa riittää suunnitella ja toteuttaa siinä ohessa myös toimitilojen lämmitystaparemontti.  

Valmistaudu hyvissä ajoin 

Ikääntyvä yrittäjä, ala miettiä jo hyvissä ajoin ennen eläkeikää yrityksesi tulevaisuutta ja sitä kuka jatkaisi toimintaa. Jos omasta perhepiiristä löytyy sopiva jatkaja tai jatkajia, älä aikaile, vaan aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu hyvissä ajoin. Yksi tärkeä taito on osata luopua ajoissa, jotta yritys ei jää kehityksessä jälkeen. Anna jatkajalle vastuuta jo hyvissä ajoin, jotta hänen mielenkiintonsa yrityksen jatkamiseen ja kehittämiseen säilyy.  

Lisätietoa sukupolvenvaihdoksesta saat maksuttomasta oppaastamme, jonka voit ladata tästä.  

Tee ekoteko ja lähde liikkeelle nyt!    

Terhi Ruuska
Yritysvälittäjä, sukupolvenvaihdokset, tradenomi
Jätä soittopyyntö