Yrityksen ostaja tai myyjä – älä usko myytteihin!

Yrityskauppojen suhteen riittää erilaisia myyttejä.

Paljon kuulee ja saa lukea lehdistä ja netistä sitä, että tuhannet yritykset etsivät jatkajaa, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle. Sekä juttuja siitä, että jatkajista tai ostajista on pulaa.  Itsekin olen kuullut tätä puhetta yli 20 vuotta.

Kumpikaan myytti ei ole tosi.

Hyvin menestyneet yrittäjät jatkavat nykyään entistä pidempään. Jos 15-20 vuotta sitten kuviteltiin, että yrittäjät jäävät eläkkeelle viimeistään 60 – vuotiaina, niin nykyään aika moni 70 -vuotias on erittäin hyvässä kunnossa ja täydessä työn touhussa. Näin tuota ennustettua suurta myyntiryntäystä ei ole markkinoilla näkynyt. Enkä usko, että koskaan nähdäänkään. Hyviä ostettavia yrityksiä tulee markkinoille tasaiseen tahtiin ilman mitään erityistä ryntäystä.

Ostaja/jatkajapula on taas päinvastainen myytti. Ostajia nimittäin on liikkeellä enemmän, kuin markkinoilla on hyviä ostettavia yrityksiä. Tämän takia oikein hinnoitellut, hyvät yritykset menevät osaavissa käsissä kaupaksi todella nopeasti toimialasta riippumatta.

Kolmas yrityskauppoihin liittyvä myytti on se, että yrityksen myyntiaikeista ja myymisestä kannattaa visusti vaieta ja pitää tieto salaisena.

Ajatellaan jopa niin, että hyvä yritys menee kaupaksi ihan itsestään. Joskus yrityksiä on ”myynnissä” niin salaa, että myyntiaikeista ei kerrota kenellekään. Mutta jos joku ostaja löytää yrityksen, haluaa väkisin ostaa sen ja maksaa kunnon hinnan, voidaan harkita myyntiä. Sanomattakin on selvää, että ostajan löytyminen on tällöin täysin sattumankauppaa eikä kovin todennäköistä. Ja jos tällä tavalla löytyy ostaja, niin harvoin se on se ostaja, joka olisi maksanut yrityksestä sen parhaan hinnan.

Jos olet yrityksen osto- tai myyntiaikeissa, niin älä usko näihin myytteihin.

Ostajana älä usko siihen, että myytäviä yrityksiä löytyy pilvin pimein ja sinun tarvitsee vain valita paras päältä. Hyviä myytäviä yrityksiä on vähän ja kun löydät sellaisen, sinun pitää pystyä tekemään tarjous ja kauppa siitä nopeasti. Erittäin tärkeää on, että sinulla on rahoituskuviot ainakin alustavasti etukäteen valmiiksi mietittynä, jotta oma päätöksentekosi ei jää siitä kiinni. Jos sinä emmit liian kauan, niin toinen ostaja vie sen yrityksen.

Myyjänä älä tuudittaudu siihen uskoon, että kyllä jostain ostaja ilmaantuu kuin itsestään. Valmistaudu yrityksen myyntiin hyvissä ajoin. Teetä myytävyysanalyysi tai arvonmääritys heti siinä vaiheessa, kun vähänkin mietit, että voisit lähivuosina luopua yrityksestäsi. Sitten kun päätät myydä, niin tee se hyvän ja luotettavan ammattilaisen kanssa.  Parhaiten yritys menee kaupaksi, niin että ensin määritellään ammattilaisen kanssa yhdessä käypä hinta ja sen jälkeen mietitään yhdessä, keneen ollaan yhteydessä ja millä tavalla, jotta löydetään se paras ja sopivin ostaja. Ja saadaan paras hinta yrityksestä.

Kaiken kaikkiaan kuljemme, kaikista myyteistä huolimatta, kohti mielenkiintoista syksyä ja yrityskauppoja tehdään kiihtyvään tahtiin ja hyviin hintoihin. Pääosin syksyllä 2021 on myyjän markkinat ja niin sen pitääkin mielestäni olla, silloin kun omaa yritystään myy.

Toivotan hyviä kauppoja sekä myyjille että ostajille!

Mikko Mellanen
Yritysvälittäjä, KTM
Jätä soittopyyntö