AT-News 1/2025
Yrityskaupparintamalla kevättä rinnassa
Yrityskaupoissa on ollut vilkas alkuvuosi. Seuraamme aktiivisesti toteutuneita yrityskauppoja ja seurannan mukaan tämän vuoden tammi – helmikuu on ollut vilkkain jakso viimeiseen viiteen vuoteen. Laskeva korkotaso, madaltuva inflaatio ja talouden piristyminen ovat saaneet vauhtia yrityskappoihin.
Vilkastuminen on näkynyt meidänkin arjessa, vaikka geopoliittiset haasteet ovat tietenkin tuoneet oman lisämausteen kokonaisuuteen. Trumpin poukkoileva päätöksenteko heijastuu myös yrityksen omistajiin ja päätöksentekoon. Vastaavasti Eurooppa on ryhdistäytynyt ja tehnyt päätöksiä satojen miljardien panostuksista puolustusvälineisiin. Tämä päätös heijastuu myös Suomen teollisuuteen, tuoden positiivisen näkymän tulevaisuuteen. Mikäli Ukrainaan saadaan aselepo ja myöhemmin rauha, asia tuo varmasti positiivisen kysyntäruiskeen Eurooppaan ja sitä kautta myös Suomeen.
Pääomasijoittajat yrityskaupoilla
Tässä numerossa meillä on kahden pääomasijoittajan haastattelu. Kotera Group ja Momentum Group tuovat esille heidän näkökulmansa yrityskauppoihin. Molemmat yhtiöt tuovat esille mm. toiminnan jatkuvuutta ja henkilöstön sekä asiakkaiden tyytyväisyyttä.
Kotera Group on hankkinut useita yrityksiä viime aikoina. Joulukuussa he ostivat Kuratek Oy:n osakekannan (liikevaihto n. 20 M€) ja helmikuussa KTC Group Oy:n (liikevaihto n. 11 M€). Viimeisimpien ostosten jälkeen Kotera Groupin liikevaihto kohoaa 130 miljoonaan euroon. Konsernin toimitusjohtaja Tuomas Forsberg kertoo artikkelissaan, miten he johtavat toimintojaan ja mikä on tärkeää heidän näkökulmastaan yrityksen menestymisessä.
Momentum Groupin Suomen maajohtaja Tuomas Mäkinen puolestaan kuvailee konsernin ostostrategiaa valikoivaksi. He hakevat yrityksiä, joita historiansa kautta ymmärtävät ja pystyvät myös kehittämään. He tuovat esille myös yrityksen toiminnassa vastuullisuutta. Momentum Groupille vastuullisuus tarkoittaa mm. elinkaariajattelua sekä teollisuuden prosessien ympäristöystävällisyyden tukemista. Momentum Groupissa yritykset kehittävät prosessia ja toimintaa systemaattisesti, jotta yritykset nousevat seuraavalle tasolle. Momentum Group on Tukholman pörssissä ja heillä on vahva näyttö yritysten toiminnan kehittämisestä. Lue jutusta mitä he painottavat toiminnassaan.
Tarina onnistuneesta yrityskaupasta – Kuratek Oy
Onnistunut yrityskauppa – osiossa on vuorossa Kuratek Oy:n kauppa. Kotera Group osti Kuratekin joulukuussa. Artikkelissa käydään läpi, miten kaupassa onnistuttiin Advance Teamin avulla. Lue juttu, niin saat hyviä vinkkejä onnistuneeseen yrityskauppaan.
Arvonmääritys osana yrityksen myyntiprosessia
Arvonmääritysartikkelissa kerromme, miten me lähestymme yrityksen arvonmääritystä. Jokaisen yrityksen tulisi tietää oman yhtiönsä taloudellinen arvo. Tietoa tarvitaan yrityksen kehittämiseen ja tietenkin yrityksen myyntiprosessissa. Asiassa kannattaakin olla hyvissä ajoin liikkeellä, jolloin tietoa pystytään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla.
Advance Teamin arvonmääritys on nimeltään Myytävyysanalyysi. Myytävyysanalyysi on laaja arvonmääritys, joka sisältää liiketoiminnan läpikäynnin, asiantuntijan tekemän arvonmäärityksen, arvion yrityksen myytävyydestä, osake- ja liiketoimintakaupan veroseuraamukset ja suosituksen etenemisen. Raportti sisältää n. 25 sivua täyttää asiaa ja se on esitetty selkokielisesti.
Tutustu Advance Teamin Myytävyysanalyysiin, ota yhteyttä meidän yritysvälittäjiimme ja tilaa arvonmääritys. Näin etenet asiassa, kun olet myymässä yritystä tai kehität toimintaa.
AT Yrityskauppakatsaus
Advance Team on seurannut vuosia Suomessa toteutuneita yrityskauppoja. Meille on kertynyt toteutuneista yrityskaupoista vahva tietokanta ja tiedämme, ketkä ostavat aktiivisesti yrityksiä sekä minkä tyyppiset yritykset käyvät kaupaksi. Tilaa AT Yrityskauppakatsaus ja tiedät, kuka on ostanut kenetkin.
Toivotan kaikille oikein aurinkoista ja iloista kevättä!
Erkki Soppela
Toimitusjohtaja
040 5313760
erkki.soppela@advanceteam.fi
Pääomasijoittajat hakevat ihmiskeskeistä kannattavuutta
Pääomasijoittajat arvioivat potentiaalisia ostokohteita monella mittarilla: avainluvuilla, asiakkuuksilla, erityisosaamisella, sijainnilla, tunnettuudella ja kehityskelpoisuudella. On kuitenkin yksi tekijä, mitä ei voi mitata numeroissa: yrittäjien asennetta omaan tekemiseen. Kysyimme kahdelta pääomasijoitusyhtiöltä, Kotera Groupilta ja Momentum Groupilta, miten he valikoivat sopivia ostokohteita ja pitävät riskit hallinnassa.
Kotera Group on suomalainen kasvuyritys, joka ostaa teollisuusrakentamiseen ja teollisuuden palveluihin erikoistuneita yrityksiä. Konsernin kahdeksassa tytäryhtiössä työskentelee yhteensä noin 400 rakennusalan ammattilaista eri puolilla Suomea. Joulukuussa 2024 pääomasijoitusyhtiö osti betonilattioiden urakointiin erikoistuneen Kuratek Oy:n, ja yritysostorintamalla on ollut vilkasta myös sen jälkeen.
Ostettavat yritykset jatkavat toimintaansa Kotera Groupin alaisuudessa itsenäisesti omina tytäryhtiöinään ja omilla brändeillään. Toiminnan jakaminen eri tytäryhtiöihin on keskeinen riskien hallinnan väline, kertoo konsernin toimitusjohtaja Tuomas Forsberg:
– Emme lähtökohtaisesti yhdistele tytäryhtiöitä, vaan pidämme ne erillään. Mitä enemmän meillä on tytäryhtiöitä, sitä riskittömämmäksi konserniluvut tulevat. Tietenkin meillä on myös tarkkaa seurantaa ja analyysiä, jotta teemme järkeviä kauppoja. Myyjistä tulee meidän osakkeenomistajiamme, joten he sitoutuvat vahvasti konsernin toimintaan.
Kotera Groupin alaisuudessa toimivat yhtiöt saavat tarvittaessa sparrausapua muilta konsernin yhtiöiltä. Jos jonkin konsernin omistaman yrityksen liiketoiminta kohtaa haasteita, on eri tytäryhtiöiden muodostamasta verkostosta monenlaista apua. Konsernin sisällä varoja voidaan käyttää eri yritysten toiminnan kehittämiseen, minkä lisäksi voidaan muun muassa yhdistää ja kilpailuttaa hankintoja:
– Kannustamme omistamiamme yrityksiä avoimeen keskusteluun. Meillä eri toimijoiden välillä on hyvää sparrausta. Yrittäjien yhteisissä kokouksissa yritysten tilanteita käydään läpi ja opitaan toisilta yhdessä keskustellen. Avoimuus ja rehellisyys vievät pitkälle, niin yritysten ostotilanteissa kuin liiketoiminnan kehittämisessäkin.
Yrityskaupoissa toiminnan jatkuvuus ja henkilöstön sekä asiakkaiden tyytyväisyys pitää varmistaa myös kaupan jälkeen. Sujuva siirtymävaihe onnistuu Forsbergin mukaan selkeällä strategialla, avoimella viestinnällä sekä avainhenkilöiden sitouttamisella:
– Ostamiemme yritysten jatkuvuus on meille tärkeää. Kaikki lähtee ihmisistä. Tärkeintä ovat osaavat ja kehittämishaluiset yrittäjät, ja vasta sen jälkeen tulee itse bisnes. Yrittäjillä pitää olla nälkää ja draivia. Se ei välttämättä tarkoita kasvua, vaan halua tehdä omaa juttua rima korkealla.
Kestävä kasvu ja vahvat brändit osana ostostrategiaa
Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Momentum Group on yksi Pohjoismaiden johtavista teollisuuskomponenttien ja -palvelujen toimittajista. Hiljattain yhtiö vahvisti hydrauliikka-alan asemaansa ostamalla Heinolan Hydrauliikkapalvelu Oy:n. Erilaisia teollisuuden yrityksiä portfolioonsa keräävä Momentum Group etsii ostokohteissa ennen kaikkea kestävää kehitystä ja asiakaslähtöisyyttä. Suomen maajohtaja Tuomas Mäkinen kuvailee konsernin ostostrategiaa valikoivaksi:
– Haemme yrityksiä, joita osaltamme historiamme kautta ymmärrämme ja pystymme myös kehittämään. Perehdymme jo ennen kontaktointia yrityksen tuoteportfolioon, taloudellisiin lukuihin sekä heidän historiaansa.
Momentum Group on vastuullinen sijoittaja, mikä näkyy aktiivisena omistajuutena. Tytäryhtiöitä kannustetaan konsernin alaisuudessa entistä vastuullisempaan toimintaan. Yritysten päivittäisessä liiketoiminnassa tämä tarkoittaa esimerkiksi elinkaariajattelua sekä teollisuuden prosessien ympäristöystävällisyyden tukemista. Ihmisiin, ympäristöön ja talouteen keskittyminen on Momentum Groupille satsaus, joka kantaa hedelmää vuosia eteenpäin:
– Kestävä kehitys eri tarkoitusperin yrityksissä on keskiössä, jotta saamme työntekijöille luotua paremmat työskentely-ympäristöt alati muuttuvassa maailmassa sekä pyrimme löytämään keinoja minimoida omia ilmastovaikutuksia – uskomme että esimerkiksi näistä asioista huolehtimalla sekä yritys että yhteiskunta voivat paremmin.
Yrityksen ei tarvitse olla valmiiksi erikoistunut vastuullisuuteen päästäkseen pääomasijoittajan ostokohteeksi. Momentum Group on pitkäjänteinen omistaja, jolla on vahva taloudellinen pohja ja kokemusta yritysten kehittämisestä kohti kestävää kannattavuutta ja kasvua. Ostokohteiksi haetaan yrityksiä, joissa on osaavia ja yrittäjähenkisiä työntekijöitä sekä halua kasvaa ja kehittyä osana Momentum Groupia.
Sijoituskohteet edustavat omien alojensa pohjoismaista huippuosaamista. Prosessien aktiivinen kehittäminen ja toiminnan tehostaminen yhdessä ovat avainasemassa, sillä ne mahdollistavat yritysten jatkuvan kasvun, kilpailukyvyn parantamisen ja kestävän kannattavuuden saavuttamisen. Momentum Groupin tuki ja resurssit auttavat yrityksiä nostamaan toimintansa seuraavalle tasolle, painottaen samalla vastuullisuutta ja innovatiivisia ratkaisuja:
– Uskomme, että selkeillä mitattavissa olevilla tavoitteilla, jotka on yhdessä laadittu yritysjohdon kanssa, yritykset pääsevät aiempaa parempiin tuloksiin. Meille myös tavoitteiden yksinkertaistaminen on osa kokonaisuutta; se tarkoittaa, että myös haasteet yksinkertaistuvat ja niitä on helpompi ratkoa.
Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy
Onnistunut yrityskauppa: Kuratek Oy
Erityisosaamiselle löytyy aina ostajia
Rakennusalan haasteista huolimatta alalla tehdään edelleen vilkkaasti yrityskauppoja. Hiljaisessa myynnissä ollut Kuratek Oy myi koko osakekantansa Kotera Groupille joulukuun 2024 lopulla toteutuneessa kaupassa. Ilman Advance Teamin roolia kaupan neuvonantajana myynti olisi venynyt hamaan tulevaisuuteen.
Kuratek Oy on vuonna 2016 perustettu järvenpääläinen yritys, joka on erikoistunut betonilattioiden kokonaisurakointiin, saneerauksiin ja design-betonilattioiden toteuttamiseen. Yhtiö on tullut tunnetuksi erityisesti saumattomista kuituvahvisteisista betonilattioistaan.
Kuratekin osakekaupassa myyjinä toimivat Kimmo Takalo, Teemu Takalo, Teemu Hämäläinen, Teemu Ristola ja Nauris Petriks samankokoisin osuuksin. Katja Takalo on Kuratekin työntekijä. Kun omistajat päättivät myydä yrityksen koko osakekannan, heillä oli selkeä tavoite: löytää ostaja, joka jatkaisi yrityksen toimintaa sen osaamista ja ammattilaisia kunnioittaen:
– Maltti on valttia yrityskaupoissa. Mitä useampi ostajaehdokas on liikkeellä, sen tarkempi myyjän pitää olla. Ei pidä tarttua ensimmäiseen tarjoukseen, vaan vertailla rauhassa eri vaihtoehtoja, Katja Takalo vinkkaa.
Advance Team toimi osakekaupassa Kuratek Oy:n edustajana. Yritysvälittäjä Tarja Viantie auttoi myyjiä sopivan ostajan löytämisessä ja varmisti sen jälkeen neuvotteluiden sujuvan etenemisen. Ostajaehdokkaiden joukosta erottui nopeasti edukseen suomalainen rakennusalan kasvuyritys Kotera Group, jonka kansainvälinen johtamistyyli vakuutti myyjät:
– Kotera Groupilla on ruotsalainen tapa johtaa, eli he tukevat kasvua taustalla, mutta eivät puutu jokaiseen käytännön yksityiskohtaan. Se sopii hyvin meille, sillä tunnemme itse parhaiten oman liiketoimintamme erityispiirteet.
Yrityskauppa on monivaiheinen prosessi, jossa on otettava huomioon useita tekijöitä – juridisia, taloudellisia ja operatiivisia. Ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen prosessissa varmistaa, että kauppa etenee sujuvasti ja kumpikin osapuoli saa kaupasta haluamansa lopputuloksen. Katja Takalo kiittelee Viantien näkemystä ja aktiivisuutta kaupan toteuttamisessa:
– Ulkopuolinen asiantuntija oli todella tarpeellinen myyntiprosessissa. Tarja otti hienosti haltuun arvonmääritykseen liittyvät asiat ja hoiti puolestamme monta yksityiskohtaa. Kun pyörittää isoa bisnestä, on tärkeää, että voi rauhassa keskittyä omaan tekemiseen.
Kasvuyritys investoi potentiaaliin
Kotera Group on suomalainen kasvuyritys, joka ostaa korjaus- ja vahinkosaneeraukseen, talotekniikkaan, purku- ja kierrätysliiketoimintaan sekä teollisuusrakentamiseen erikoistuneita yrityksiä. Konsernin seitsemässä tytäryhtiössä työskentelee yhteensä 320 rakennusalan ammattilaista eri puolilla Suomea. Koska Kotera Group toimii korjausrakentamisen ja teollisen rakentamisen aloilla, se on onnistunut välttämään rakennusalan markkinoiden pahimmat aallonpohjat.
Ostokohteiden tarkka valinta auttaa riskien hallinnassa, vaikka markkinat olisivat myllerryksessä. Yrityksiä ostaessa sijoitusyhtiö kiinnittää huomiota ennen kaikkea ihmisiin ja näiden tapaan toimia. Bisneksen pitää olla kannattavaa ja asiakassuhteiden vahvoja, mutta näitäkin tärkeämpiä ovat toimintaa vetävät yrittäjät, kertoo Kotera Groupin toimitusjohtaja Tuomas Forsberg:
– Hyvä ostokohde lähtee aina ihmisistä. Heidät pitää tavata kasvotusten, ja heistä pitää jäädä hyvä fiilis. Kuratek Oy:n yrittäjistä jäi tapaamisessa nöyrä ja miellyttävä kuva. Heillä on oikea asenne yrittämiseen ja hyvä ryhmähenki osakkaiden kesken. Useamman yrittäjän yritys pienentää riskejä myös meille, kun kaikki toiminta ei ole yhden henkilön varassa.
Kotera Groupille hajautettu johtamistyyli on strateginen valinta. Monet suomalaiset sijoittajat tuntuvat arkailevan tätä johtamismallia, mutta käytäntö osoittaa, että tapa on toimiva:
– Meidän benchmarkkaamamme yhtiöt menestyvät hyvin Tukholman pörssissä. He ovat esikuvina myös omalle johtamistyylillemme. Koska ostamme vain hyviä firmoja, meidän on helppo luottaa niiden yrittäjiin. Siksi emme koe tarvetta puuttua yrittäjien tapaan pyörittää omaa liiketoimintaansa.
Onnistuneen osakekaupan jälkeen Forsberg kiittelee Advance Teamia sujuvista neuvotteluista myyjien ja ostajien välillä. Monelle yritystä myyvälle osapuolelle myynti on elämän ensimmäinen yrityskauppa, johon liittyy paljon epätietoisuutta ja jännitystä. Silloin asiantuntevan neuvonantajan rooli korostuu:
– Alusta alkaen neuvotteluihin pitää saada luottamus, koska ilman sitä ei synny kauppoja. Kuratek-kaupassa neuvottelut olivat tiukat, mutta pääsimme sujuvasti sopuun tärkeistä yksityiskohdista. Advance Teamin yritysvälittäjä Tarja Viantie varmisti, että neuvottelut etenivät kevyesti ja hyvällä hengellä.
Kuvassa vasemmalta: Teemu Hämäläinen, Katja Takalo, Teemu Takalo, Tuomas Forsberg ja Kimmo Takalo
Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy
Arvonmäärityksen ja hyvän yritysvälittäjän merkitys yrityksen myynnissä
Kun yrityksen omistaja päättää myydä yrityksensä, yksi tärkeimmistä asioista on määrittää yrityksen arvo. Arvonmäärityksessä yrityksen nykyinen ja tuleva taloudellinen tilanne arvioidaan objektiivisesti ja perustellusti.
Miksi kannattaa tehdä arvonmääritys?
Arvonmäärityksen tekeminen on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin arvonmääritys auttaa yrityksen omistajaa ymmärtämään yrityksen todellisen arvon. Ilman arvonmääritystä omistaja voi myydä yrityksen joko liian halvalla tai liian kalliilla. Liian halvalla myynti voi johtaa siihen, että yrittäjä ei saa ansaitsemaansa tuottoa. Toisaalta taas liian korkea hinta voi johtaa siihen, että potentiaaliset ostajat eivät ole kiinnostuneita yrityksestä.
Arvonmääritys on erinomainen työkalu valmistelemaan yritys myyntiä varten. Arvonmäärityksen tuloksia voi hyödyntää kehittääkseen yrityksen vahvuuksia sekä korjatakseen sen heikkouksia ennen myyntiä. Toisinaan oman yrityksen vahvuuksille ja heikkouksille sokaistuu, kun niitä tarkastelee päivittäin liian läheltä. Ulkopuolisen arvio antaa niistä objektiivisen näkemyksen.
Kolmanneksi arvonmääritys auttaa yrityksen omistajaa tekemään päätöksen siitä, onko yrityksen myynti kannattavaa. Arvonmäärityksen avulla on helpompi arvioida, onko myyntihinta tarpeeksi korkea, jotta voi saavuttaa yrityksen myynnille asetetut taloudelliset tavoitteet.
Millainen on hyvä arvonmääritys?
Hyvä arvonmääritys on perusteltu, objektiivinen ja kattava. Arvonmäärityksen tulee perustua tarkkoihin taloudellisiin tietoihin, kuten tilinpäätöstietoihin, tulokseen, taseeseen sekä kassavirta-analyysiin. Arvonmäärityksen tulee myös ottaa huomioon yrityksen tulevaisuuden näkymät ja markkinatilanne. Hyvä arvonmääritys tulee tehdä usealla eri menetelmällä, jotta arvonmäärityksen tulos on mahdollisimman tarkka ja perusteltu.
Hyvä arvonmääritys on myös aina kirjallinen ja sitä on tarpeen tullen helppo päivittää myöhemmin, jos yrityksen olosuhteissa tapahtuu muutoksia.
Mistä tai keneltä saan hyvän arvonmäärityksen yritykselleni?
Hyvä yritysvälittäjä on avainasemassa yrityksen myyntiprosessissa, ja yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on auttaa yrittäjää määrittämään yrityksen arvo.
Me olemme erikoistuneet yritysmyynteihin ja meillä on syvällinen ymmärrys yrityskauppoihin liittyvistä tekijöistä. Tästä syystä esimerkiksi myös monet tilitoimistot ja pankit käyttävät mielellään yritysvälittäjien palveluita, kun pitää määritellä jonkun asiakasyrityksen arvo.
Käytämme arvonmäärityksessä useita hyväksi koettuja, hyvin perusteltuja ja tarkkoja menetelmiä, jotta lopputulos on mahdollisimman objektiivinen ja tarkka. Käytämme myös vertailutietoa samankaltaisista yrityskaupoista, jotta arvonmäärityksen tulos on entistä luotettavampi. Autamme myös yritysten omistajia ymmärtämään, miten yrityksen arvo vaikuttaa myyntiprosessiin ja autamme päättämään, milloin on oikea aika myydä yritys.
Lisäksi huolehdimme kaikista tarvittavista käytännön asioista, jotka liittyvät yrityksen myyntiprosessiin. Valmistamme myyntimateriaalit, etsimme aktiivisesti mahdollisia ostajia, järjestämme neuvottelut ja autamme yrittäjää läpi koko myyntiprosessin.