US Wood Oy

Ulkoverhoustuotteiden valmistaja US Wood Oy siirtyi Siparila Oy:n omistukseen. Advance Teamin apu takasi myyntiprosessin nopean ja sujuvan toteutumisen. Perheyritysten kesken toteutetussa yrityskaupassa avainsanoina olivat avoimuus ja luottamus eri osapuolten kesken.

Jukka Sutelainen perusti US Woodin 23 vuotta sitten Myllykoskelle. Puualan insinööriksi opiskellut Sutelainen oli ensin oman alan töissä muutaman vuoden ajan, kunnes kipinä yrittäjyyteen iski. Parin mutkan kautta syntyi perheyritys US Wood. Yrityksen nimi ei viittaa ulkomaan vientiin, vaan nimellä on yhteyksiä Sutelaisen sukunimen lisäksi unsorted-termiin, jolla luokitellaan puulaatuja.

– Mänty- ja kuusisahatavara lajitellaan asteikolla 1–6, joista laatuluokat 1–4 ovat parhaita. Erot näiden laatuluokkien välillä ovat niin pienet, että ne niputetaan saman unsorted-termin alle. Kirjainyhdistelmästä syntyi sanaleikki US Woodin nimeen, Sutelainen kertoo.

Sutelaisen sisko Anu Kurki tuli mukaan yritystoimintaan vuonna 2002 vastaamaan talouspuolesta. Kuusi vuotta sitten firmaan rekrytoitiin ulkopuolelta Niko Eiserbeck hoitamaan myynti- ja ostojohtajan tehtäviä ja toimitusjohtajan vastuun jakamista. Samalla Sutelaisen oma irtiotto yrityksen pääroolista tuli mahdolliseksi.

Jatkuvuutta muutosten keskellä

US Woodin myyntiä edelsi useamman vuoden harkinta-aika, suunnittelu ja ostajaehdokkaiden tapaaminen. Sutelaisen poika Iikka on työskennellyt yrityksessä jo pitkään, ja sukupolvenvaihdos olikin yksi vaihtoehto muutoksen toteuttamiseen ennen sopivan ulkopuolisen ostajan löytymistä.

– Yrityksen myynnissä on kyse pitkälti henkilökemioista. Myyjän, ostajan ja yrityskaupassa käytettävän asiantuntijan välille pitää syntyä luottamus.

Vasta kun Sutelainen istui samaan pöytään Siparila Oy:n toimitusjohtaja Juha Sojakan kanssa, yrityskauppa alkoi näyttää mahdolliselta. Sutelainen ja Sojakka tunsivat toisensa työn kautta, ja jatkokeskusteluissa myös yrittäjien arvomaailma kohtasi. Se oli tärkeää perheyritystään myyvälle Sutelaiselle:

-On iso asia myydä oma yritys jollekin toiselle. Tässä on tunteet pelissä, kun on ollut yrittäjänä 23 vuoden ajan, ja osa työntekijöistäkin on tehnyt yli 20 vuoden työuran meillä. Kyseessä ei ole vain oma hyvinvointi, vaan myös sukulaisten ja työntekijöiden hyvinvointi. Halusin US Woodille omistajan, joka katsoo muutakin kuin kvartaalia eteenpäin. Jatkuvuus pitää turvata tuleviksi vuosiksi.

Yrityskaupassa kaikki US Woodin työntekijät siirtyivät Siparilan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Sutelaisen Iikka-poika jatkaa tärkeässä roolissa tehdaspäällikkönä uuden omistajan alaisuudessa. Yrityskaupan myötä Siparilan henkilöstömäärä kasvoi 130 henkeen ja liikevaihto 33 miljoonaan euroon.

Arvonmääritykset auttoivat päätöksenteossa

Yrityksen arvon tietäminen on myyjälle tärkeää. Kun tietää, mitä yrityksen myynnistä on mahdollista saada, myös päätöksenteko helpottuu. Advance Team teki US Woodille ensimmäisen Sadonkorjuuennusteen eli arvonmäärityksen vuoden 2017 alussa. Ennuste päivitettiin tämän vuoden keväällä. US Woodilla on takanaan pari ennätysvuotta, ja kasvu on jatkunut tasaista tahtia. Advance Teamin asiantuntija-avulla oli keskeinen rooli myyntisuunnitelman selkiyttämisessä:

-Yrityksellä täytyy olla perusasiat kunnossa ennen yrityskauppoja. En olisi koskaan lähtenyt toteuttamaan yrityksen myymistä omin päin. Näin suuressa muutoksessa on pakko olla asiantuntijat mukana, jotta asiat tehdään harkiten ja juridisesti oikein. Yrittäjän oma rooli taas on merkittävä silloin, kun käydään keskusteluja ostajaehdokkaiden kanssa. Vain yrittäjä itse tietää yrityksensä detaljit.

Sutelainen nauttii nyt yrityskaupan jälkeisestä vapaudesta. Hän toimii jatkossa Siparilan neuvonantajana, mutta ei haikaile enää täyspäiväisen yrittäjyyden perään. Kiireinen yrittäjän arki on vaihtunut Espanjan aurinkoon ja vihreisiin golf-kenttiin.

-Yrittäminen ei ole koskaan ollut minulle mitään pakkopullaa. Olen nauttinut elämästä ennenkin, mutta nyt katson rauhassa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Haluan iloita niistä asioista, joita minulla jo on.

https://www.siparila.fi/

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö