TuraSteel Oy

TuraSteel Oy osti Terästyö T. Salminen Oy:n liiketoiminnan tammikuun 2022 alussa. TuraSteelin toimitusjohtaja Janne Hongisto sai vastuulleen perinteikkään metallialan yrityksen liiketoiminnan, joka jatkuu tutuissa toimitiloissa Eurassa nykyisten työntekijöiden voimin.

Janne Hongiston yrittäjähenkisyys puskee läpi jokaisesta kommentista, kun hän kuvailee omaa 30-vuotista yrittäjän uraansa. Eteen tulleet haasteet on käännetty voitoiksi, ja omaa osaamista on kasvatettu määrätietoisesti uutta opiskelemalla ja tilaisuuksiin tarttumalla.

Muutama vuosi sitten tapahtunut tapaturma vei Hongiston takaisin koulun penkille, kun aiemmat rakennusalan työt piti lopettaa:

-Aloitin ensin rakennusinsinöörin opinnot, mutta vaihdoin myöhemmin opinnot konetekniikan puolelle, sillä metallipuoli viehätti. Sitä kautta aloin etsiä myös metallialan yritystoimintaa ostettavaksi.

Hongisto otti yhteyttä Advance Teamiin ja alkoi kartoittaa ostokohteita yhdessä yritysvälittäjä Raimo Tihveräisen kanssa. Advance Teamin Haavi-palveluun kuuluu sopivien ostokohteiden etsiminen myös sellaisten yritysten joukosta, jotka eivät ole vielä tulleet myyntiin.

-Päädyin ostotoimeksiantoon, kun suorassa myynnissä ei ollut mitään sellaista yritystoimintaa, mikä minua olisi kiinnostanut. Ilman Advance Teamin apua en olisi välttämättä löytänyt mitään ostettavaa.

Varsinaiset neuvottelut hoituivat sujuvasti myyjän ja ostajan välillä, mutta Hongisto kiittelee myös ulkopuolisen asiantuntijan roolia koko prosessin hallinnassa:

-Advance Teamilla oli kaupan toteutumisessa ratkaiseva rooli. Jos heidän edustajansa ei olisi ollut mukana, en usko, että yrityskaupassa olisi päästy maaliin asti. Se, että kaksi osapuolta saadaan yhteiselle ladulle, on taitolaji.

TuraSteel Oy

Kasvihuoneesta konepajaan

Terästyö T. Salmisen perustaja Timo Salminen aloitti yrittäjänä jo yli 40 vuotta sitten. Kaikki alkoi teini-iässä mopojen ja autojen kunnostamisella, josta tuli hyvän harrastuksen lisäksi myös mukavasti lisätuloja:

-Jo kouluiässä korjailin mopoja ja hitsailin kaikkea, mitä osasin. Työllistin itseni kesäisin maalaamalla autoja. Hoidin autojen maalaukset pihalle rakentamani muovisen kasvihuoneen sisällä. Se oli paikallinen bisnes, eli ostin ruostuneita autoja halvalla, kunnostin ja maalasin ne, ja sitten katsastin ja myin pois.

Yritystoiminta laajeni itse kyhätystä kasvihuoneesta konepajalle, kun Salminen näki rekkaa ajaessaan tien varressa vanhan sepän pajan. Hän vuokrasi tilan ja perusti Terästyö T. Salmisen vuonna 1985. Yritys on erikoistunut kaivinkoneiden kauhojen valmistukseen ja huoltoon. Tuotteilla on tasaista kysyntää ja vakiintunut asiakaskunta, minkä myös potentiaaliset ostajat ovat huomanneet. Salminen kertoo yhteydenottoja tulleen noin kymmeneltä kiinnostuneelta ostajalta:

-Kannattava yritys on helppo myydä, kun antaa vaan lehdistölle lausunnon. Tietenkin talouden on oltava kunnossa. Eri yhteydenottojen joukosta valitsin Hongiston, koska hän tuntui olevan alusta asti tosissaan. Sovimme, että en myy yritystä kenellekään muulle, ja hän järjesteli rahoituksen kuntoon.

Kauhapajan työt pitävät Salmisen kiireisenä vielä tämän kevään ajan, kun hän perehdyttää jatkajaa toiminnan saloihin. Pieniä sivutöitä kokeneella yrittäjällä riittää sen jälkeenkin, omien sanojensa mukaan harrastusmielessä.

-Terve ruumis ei kaipaa eläkkeelle. Nyt olen tehnyt enemmän töitä kuin pitkiin aikoihin, koska uusi omistaja on heti kasvattanut tuotantoa ja rekrytoinut uusia ihmisiä. Kauhoilla riittää kysyntää niin paljon kuin vain ehditään valmistaa, joten tässä hommassa pärjää ahkeruudella.

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Tutustu yrityksen ostopalvelu Haaviin.

www.turasteel.fi 

 

Jätä soittopyyntö