Puutavaraliike T. Vainio

Puutavaraliike T. Vainio laajensi palveluvalikoimaansa ostamalla Hyvinkään Puutavara Oy:n liiketoiminnan. 1940-luvulla perustettu puutavaraliike teki nyt ensimmäisen yrityskauppansa ja otti mukaan neuvonantajaksi Advance Teamin.

 

Puutavaraliike T. Vainio on Järvenpäässä toimiva perinteikäs perheyritys. Toivo Vainion perustaman yrityksen puikoissa ovat nyt hänen tyttärensä Raija Lindqvist, joka on yrityksen toimitusjohtaja, sekä lapsenlapsi Riku Vainio.

Vainio toimii yrityksessä hallituksen puheenjohtajana ja hoitaa puutavaraliikkeen osto- ja myyntitoimintaa sekä markkinointia. Erityisen mieluisia tehtäviä ovat erilaiset asiakasprojekteihin liittyvät ongelmanratkaisutilanteet:

– En koskaan sano asiakkaalle, että joku asia ei onnistu. Periaatteenani on löytää hyvä ratkaisu joka tilanteeseen ja auttaa asiakasta. Toimintamme on suunniteltu niin, että se on asiakkaalle mahdollisimman kustannustehokasta.

Vuosi 2023 on yritykselle kasvun vuosi. Huhtikuussa toteutuneessa liiketoimintakaupassa Puutavaraliike T. Vainio laajensi palveluvalikoimaansa ja toiminta-aluettaan ostamalla Hyvinkään Puutavara Oy:n liiketoiminnan sekä sen aputoiminimellä toimivan Nurmijärven Rakennustarvikkeen liiketoiminnan.

Kaupan myötä kaikki toimijat jatkavat omissa toimipisteissään tutuilla nimillä, mutta yrityksille ollaan luomassa yhtenäistä brändi-ilmettä. Ostetun liiketoiminnan henkilöstö siirtyy kaupan myötä Puutavaraliike T. Vainion palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Yrityskauppa oli puutavaraliikkeen historian ensimmäinen. Siksi he pyysivät avuksi Advance Teamin:

– Tämä oli meille uusi asia, ja kyselin etukäteen neuvoja ja työlukuja yrittäjäystäviltäni. Alustavissa rahoitusneuvotteluissa pankki suositteli ottamaan arvonmääritykseen mukaan ulkopuolisen asiantuntijan, ja he vinkkasivat Advance Teamia. Yhteydenoton jälkeen asiat lähtivät Juha Huotarin opastuksella etenemään nopeasti. Juhalta sain myös rahoitukseen liittyvissä asioissa hyviä neuvoja, niin rahoituksen ehtoihin kuin rahoituksen riittävyyteen liittyvissä asioissa.


Kuvassa vasemmalta Advance Teamin yritysvälittäjä Juha Huotari, ostaja Puutavarliike T. Vainion Riku Vainio sekä myyjä Hyvinkään Puutavara Oy:n Esko Jokela. 

Tarkat taustaselvitykset auttoivat

Ostoprosessi käynnistyi ostokohteen arvonmäärityksellä, jonka jälkeen tehtiin tarjous ostettavasta kohteesta ja neuvottelujen jälkeen lopulliset kaupat. Vainiolle yrityskauppa oli opettavainen prosessi. Ensimmäinen yrityskauppa on aina jännittävä kokemus, kun ei vielä tiedä, mitä kaikkea kokonaisuuteen liittyy:

– Ainut pelkoni ostajana oli, että ostokohteesta ilmenisi jotain yllättävää. Onneksi tunsin Hyvinkään Puutavaran kauppiaan entuudestaan ja tiesin, että kyseessä on pitkän linjan toimija, jonka tekeminen on tasaista ja tervettä. Kun mukana oli vielä ulkopuolinen asiantuntija, sain varmuuden, että kaikki tiedot on selvitetty perinpohjaisesti.

Juuri liiketoiminnan tasaisuus oli se tekijä, mikä vakuutti Vainion hyvästä ostokohteesta. Kannattava perusliiketoiminta vie pitkälle, kun siihen yhdistää osaavat tekijät ja hyvän asiakaspalvelun. Lukujen analysointi yritysvälittäjän kanssa auttoi päätöksen tekemisessä:

– Itselläni ei ollut osaamista arvonmäärityksen tekemiseen, joten se olisi kaikki ollut vain arvailua. Juhan esitys oli todella selkeä ja osoitti, että voimme edetä oston kanssa. Viimeinen ratkaiseva tekijä oli DD-prosessin teettäminen, ja kun sen tulokset näyttivät hyvältä, teimme ostopäätöksen.

Vainio kertoo ostoprosessin suurimmaksi yllätykseksi sen, miten ostoprosessin loppua kohden vauhti tuntui vain kiihtyvän. Kauppoihin liittyy monia käytännön järjestelyjä nettisivujen päivittämisestä sähkösopimusten solmimiseen. Hän kehottaakin muita yritysostoa suunnittelevia varaamaan kokonaisuuteen riittävästi aikaa ja ottamaan mukaan ulkopuolisen asiantuntijan:

– Juhan seurassa oli helppo kysellä tyhmiä kysymyksiä, ja kaikkeen sai vastauksen. Voin suositella Advance Teamin palveluita muillekin. Ulkopuolinen asiantuntija tuo ostajalle mielenrauhan siitä, että asiat etenevät oikealla tavalla.

 

www.puutavaraliiketvainio.fi
www.hyvinkaanpuutavara.fi
www.advanceteam.fi

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö