Oy Ekman Systems Ab

Vaasalainen Oy Ekman Systems Ab sai maaliskuussa uudet omistajat, kun Tuomas Peltola ja Tom Hautakangas ostivat perinteikkään perheyrityksen koko osakekannan. Uudelle toimialalle hypänneet ostajat luottavat liiketoiminnassa ammattitaitoiseen henkilöstöön.

Jo yli 60 vuotta toiminut Ekman Systems tunnetaan Pohjanmaalla ripeästä palvelusta ja laajasta tuotevalikoimasta, joka kattaa kaiken tarvittavan viihtyisän työympäristön luomiseen aina toimistokalusteista tulostimiin ja kahvikoneista kyniin. Kun pitkän linjan perheyritys alkoi etsiä toiminnalleen jatkajaa, toimitusjohtaja Jan Ekman tiesi, kehen ottaa yhteyttä:

-Tunsin yritysvälittäjä Mikko Mellasen jo opiskeluajoilta, joten luotin myynnissä hänen asiantuntemukseensa. Halusimme perheyrityksenä kartoittaa ostajaehdokkaita rauhassa ja löytää jatkajan, jonka omistuksessa liiketoiminta jatkuu sellaisenaan.

Ekman Systems on aiemmin ostanut pienempiä yrityksiä, mutta myyntipuolella tämä kauppa oli ensimmäinen. Maaliskuun alussa solmittu yrityskauppa ei sisällä Kalle’s Inn Resortin toimintaa ja kiinteistöä, sillä Ekmanin perhe jatkaa itse näiden toiminnan kehittämistä. Jan Ekman toimii siirtymäajan myös Ekman Systemsin hallituksessa sekä toimii mentorina uusille omistajille. Vaikka ostajat tulevat toimialan ulkopuolelta, heillä on vankka yrittäjätausta, joka auttaa uuden alan oppimisessa:

-Ekman Systems tarvitsee eteenpäin katsovia ja energisiä johtajia. Luotan ostajiin, koska heillä on intoa ja halua oppia uutta. Sitä yrittäjyys on. Meille oli myös tärkeää, että Ekman Systemsin nimi ja tunnettu brändi jäävät elämään, ja uudet omistajat aikovat vaalia tätä perintöä.

Ekman on itse viettänyt pikkupojasta asti aikaa isänsä perustamassa yrityksessä, joten elämäntyön myyminen tuntuu samaan aikaan haikealta ja helpottavalta. Myyntiin valmistautuminen ja muuhun liiketoimintaan keskittyminen auttoivat muutoksessa:

-Olen tehnyt tätä nyt 40 vuotta, joten alkoi tuntua, että tämä riittää. Jatkamme perheyrityksenä Kalle’s Inn Resortin kehittämistä, ja fokus on nyt siellä. Advance Team mahdollisti koko toiminnan myymisen sellaisenaan, ilman osamyyntejä tai muita roikkumaan jääneitä asioita. Se oli iso helpotus.

Advance Teamin Mikko Mellanen kehuu sujuvaa yhteistyötä eri osapuolten välillä ja yrityskaupan aineetonta arvoa, jossa alueella tunnettu yritys voi jatkaa toimintaansa:

-Erityisen hienoa tässä kaupassa oli se, että näin Vaasassa yli 60 vuotta toiminut ja paikallisesti erittäin tunnettu yritys löysi hyvät jatkajat ja yrityksen historia jatkuu todennäköisesti entistä voimakkaampana. Juuri tällaisten omistajanvaihdokset ja kaupat ovat meidän työmme suurin ilonaihe ja suola.

Ekman Systems

Kuvassa vas. Jan Ekman, Tom Hautakangas ja Tuomas Peltola

Rohkeasti uutta oppimaan

Yrityksen ostajat Tom Hautakangas ja Tuomas Peltola tekevät kaupan myötä uuden aluevaltauksen toimistokaluste ja –laitepuolelle. Yrittäjät ostivat Ekman Systemsin puoliksi omilla yrityksillään Finnish Food Trading Company Oy ja SVH-Store Oy. Pitkä K-kauppiasura antoi Peltolalle monipuolista kokemusta, joka rohkaisi yrittäjäksi uudelle toimialalle:

-Meillä on Tomin kanssa samankaltainen tausta, joten lähdimme edistämään yhteistä yrittäjäuraa. Kuulimme tuttaviemme kautta, että Ekman Systems oli myynnissä. Tiesimme yrityksen ja sen vahvan brändin entuudestaan, joten halusimme lähteä kehittämään toimintaa eteenpäin.

Peltola kehuu koko prosessin sujuneen hyvässä yhteisymmärryksessä ilman suuria yllätyksiä. Yhteydenotosta kaupan solmimiseen kului noin puoli vuotta:

-Meillä oli ensin myyjän kanssa omia neuvotteluja, mutta hintaneuvotteluvaiheessa Mikko Mellanen tuli mukaan tuomaan asiantuntijan näkemystä kauppaan. Vaikka Advance Team oli myyjän edustaja, palveluista oli apua meillekin.

Visiona muuttovalmis toimisto

Ekman Systemsin päätoimipiste sijaitsee Vaasassa, ja muutama vuosi sitten yritys avasi myymälän Seinäjoelle. Siellä toimistokalusteiden showroom-tiloissa työskentelee kaksi työntekijää, yhteensä henkilöstöä on 11.

Yrityksellä on monipuolinen yhteistyökumppaneiden verkosto, joiden kautta toimistokalusteet ja –laitteet hankitaan. Pienemmät laitteet toimitetaan suoraan yrityksen omasta varastosta, ja isompienkin kalustekokonaisuuksien toimitukset onnistuvat yleensä muutamassa arkipäivässä, tilauksen koosta riippuen.

-Asiakkaamme vaihtelevat tarpeen ja projektin koon mukaan. Asioimme usein suoraan rakennuttajien kanssa, jotka haluavat valmiin paketin eli toimitilan valmiiksi kalustettuna laitteineen ja tarvikkeineen. Meillä on visio muuttovalmiin toimiston tarjoamisesta yhä useammille asiakkaille.

Uudet omistajat luottavat ammattitaitoisen henkilökunnan apuun uuden liiketoiminnan opettelussa. Yhdessä tekemällä ja oppimalla perinteikäs perheyritys kehittyy eteenpäin ja pystyy palvelemaan yhä laajempaa asiakaskuntaa. Peltola kannustaa yrittäjyydestä kiinnostuneita tarttumaan rohkeasti toimeen ja edistämään unelmiaan yrityskaupalla:

-Meillä on isot saappaat täytettävänä. Ideoita meillä riittää, joten nyt vaan kokeillaan, mikä niistä toimii. Kun on valmiina korkea asiakastyytyväisyys ja osaava henkilökunta, on helpompi aloittaa uudella alalla. Suosittelen yrittäjäksi ryhtymistä, oli toimiala mikä vaan. Elämässä pitää kokeilla rohkeasti uusia asioita!

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö