Novoka Oy

Lappeenrantalainen sähköalan yritys Novoka Oy myi koko osakekantansa Elektroway Oy:lle joulukuussa 2020. Osakekauppa oli molemmille osapuolille täydellinen osuma. Elektroway jatkaa vahvaa alueellista kasvuaan, ja Novokan palvelut laajenevat osakekaupan myötä myös uusiutuvaan energiaan.

Eläkeiän lähestyessä Novokan perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Voutilainen alkoi kartoittaa vaihtoehtoja yrityksen myymiselle. Voutilaisen ja Hannu Karppisen omistama Novoka Oy oli saavuttanut lähes 20 vuoden aikana vahvan maineen ja vakituisen asiakaskunnan. Yritykselle haluttiin löytää aktiivinen ja kasvuhaluinen uusi omistaja, joten Voutilainen pyysi Advance Teamin apuun.

Voutilainen tapasi Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkosen kesällä 2020, ja he alkoivat yhdessä hioa Novokan myyntistrategiaa. Väistyvälle toimitusjohtajalle oli tärkeää, että osakekaupan myötä Novoka voi palvella nykyisiä asiakkaitaan entistä laajemmilla palveluilla. Kun Imatralla sijaitsevan Elektrowayn yrittäjät Viljami ja Riikka Mehiläinen ottivat yhteyttä, Voutilainen tiesi täydellisen ostajan löytyneen:

-Elektroway oli sopivan kokoinen yritys ostajaksi, ja heillä on selvät kasvutavoitteet. Kaupan myötä meidän asiakkaamme Lappeenrannassa saavat uusia palveluita, koska Elektrowaylla on vahva osaaminen uusiutuvassa energiassa, Voutilainen kertoo.

Kokonaisuudessaan osakekaupan käytännön järjestelyihin meni noin puoli vuotta. Novoka oli jo aiemmin tehnyt pienempiä osakejärjestelyjä, joten prosessissa oli tuttuja vaiheita. Ulkopuolisesta asiantuntijasta oli silti suuri apu kokonaisuuden hallinnassa ja tiedonhankinnassa:

-Jos olisin yrittänyt tehdä kaiken itse, se olisi vienyt paljon aikaa. Samaan aikaan piti kuitenkin töitäkin pyörittää. Ulkopuolinen asiantuntemus oli tärkeää ja saimme Advance Teamilta kaikki palvelut niin kattavasti, että itselle jäi vain vähän asioiden järjestelyä tehtäväksi, Voutilainen kiittelee.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Elektrowayn Viljami ja Riikka Mehiläinen sekä Novokan Jukka Voutilainen ja Hannu Karppinen

Uusia palveluita uudelle alueelle

Novokan osakkeet ostaneen Elektrowayn tavoitteena on orgaanisen kasvun lisäksi myös vauhdikkaampi kasvu yritysostojen kautta. Elektrowayn toimitusjohtaja Viljami Mehiläinen aloitti sähköalan yrityksen toiminimellä oman työnsä ohella vuonna 2015. Kolme vuotta myöhemmin hänen vaimonsa Riikka tuli yritykseen osakkaaksi ja samalla pariskunta siirtyi täyspäiväisiksi yrittäjiksi.

Mehiläiset osallistuvat aktiivisesti Etelä-Karjan Yrittäjien toimintaan, ja sitä kautta he kuulivat myös Novokan osakkeiden ostomahdollisuudesta jo vuonna 2019. Yritys oli ennestään tuttu myös tuttavilta kuultujen palautteiden perusteella:

-Novoka on taloudellisesti hyvässä kunnossa ja sillä on paljon yritysasiakkaita. Tiesimme myös, että he palvelevat hyvin asiakkaitaan ja reagoivat nopeasti asiakaspyyntöihin. Jo ensimmäisistä keskusteluista Novokan kanssa välittyi kuva henkilöstön korkeasta ammattitaidosta, Viljami Mehiläinen kehuu.

Elektrowayn palvelut painottuvat sähköasennusten lisäksi lämpöpumppuasennuksiin ja aurinkosähköjärjestelmiin. Osakekaupan myötä nämä palvelut laajenevat myös Novokan asiakkaiden ulottuville. Ostaja taas saa osaavaa henkilöstöä ja uusia aluevaltauksia:

-Uudelle alueelle eli Lappeenrantaan laajentaminen oli meiltä strateginen liike. Imatralta on helppo lähteä eri suuntiin ja vahvistaa aurinkosähkön palveluitamme alueellisesti, Riikka Mehiläinen sanoo.

Novokan tarina jatkuu itsenäisenä tytäryhtiönä tutulla henkilöstöllä. Hannu Karppinen jatkaa töitä Novokalla teknisenä johtajana, mutta Voutilaista odottavat muutaman kuukauden sisällä leppoisammat eläkepäivät:

-Olo on toisaalta helpottunut, toisaalta haikea. Olen kohta 20 vuotta ollut tässä touhuamassa. Nyt en ole enää yrittäjä. Tulevaisuudessa hommaa riittää mökillä, koska siellä on metsää, Voutilainen suunnittelee.

www.novoka.fi

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö