M&P Paino Oy

Lahtelaisen painotalo M&P Painon osakekanta siirtyi Teroprint Oy:n omistukseen. Advance Team auttoi M&P Painoa löytämään sopivan ostajan, jonka alaisuudessa toiminta jatkuu samojen henkilöiden kanssa kuin ennenkin. Yhdistetyt resurssit tuovat säästöjä yritykselle ja entistä nopeampaa palvelua asiakkaille.

M&P Painon myyntisuunnitelmat konkretisoituivat vuoden 2018 keväällä, kun edessä olisi ollut mittavia lisäinvestointeja painokoneisiin. M&P Painon toimitusjohtaja Mika Viljasen toiveissa oli myös arjen muuttaminen vähemmän stressaavaksi yli 30 vuoden työuran jälkeen. Yritystoiminnan myyminen sopi myös tuotantopäällikkö Risto Viljaselle, joka oli toinen yrityksen myyjistä.

Aluksi yksi vaihtoehto oli etsiä toiminnalle jatkaja oman henkilökunnan joukosta, mutta kun sopivaa ostajaa ei löytynyt, etsintä käännettiin ulospäin. Mika Viljanen ja M&P Painon tuotantopäällikkö Risto Viljanen halusivat ulkoistaa ostajaehdokkaiden etsinnän Advance Teamille, ja yritysvälittäjä Pekka Kiukkonen seuloi vaihtoehtojen joukosta potentiaaliset ostajaehdokkaat myyjien tutustuttavaksi.
– Meillä ei ollut intressiä käyttää omien töiden ohella aikaa ostajien etsintään, joten asiantuntijapalveluiden käyttö oli sopiva valinta. Olin kuullut muilta yrittäjiltä hyviä kokemuksia Advance Teamin palveluista, joten olin heihin yhteydessä. Mahdollisia M&P Painon ostajia oli aluksi jopa 16, joten oli hyvä että asiantuntijat tekivät alkukartoitusta, ja me katsoimme sitten yhdessä erilaisia aiesopimuksia, Mika Viljanen kertoo.

M&P Paino valikoi eri ehdokkaiden joukosta lopulta ostajaksi Teroprintin, koska heillä oli selkeimmät suunnitelmat yritystoiminnan kehittämisen suhteen. Vuodesta 1988 toiminut M&P Paino halusi turvata työntekijöidensä tulevaisuuden myös jatkossa. Toiminta jatkuu Lahdessa kuten ennenkin, ja uuden omistajan alaisuudessa M&P Paino pystyy toteuttamaan myös sellaisia painotöitä, joihin ei ennen ollut sopivia laitteita.

– Ilman yrityskauppaa meillä olisi ollut isot laiteinvestoinnit edessä, ja meidän olisi pitänyt hankkia myös uudet toimitilat. Kun yksi painokone maksaa noin 400 000 euroa, säästyimme nyt mittavilta investoinneilta, Risto Viljanen sanoo.
Mika Viljanen jatkaa yrityskaupan jälkeen töitä Teroprintin hallituksessa ja asiantuntijatehtävissä. Risto Viljanen jatkaa töitään M&P Painossa. Nopeasti edennyt yrityskauppa saatiin Advance Teamin avulla toivottuun lopputulokseen:
– Advance Teamilla oli tarkkaan tiedossa se yrityskaupan polku, mitä noudatetaan, ja he hoitivat kokonaisuuden erittäin ammattitaitoisesti ja hyvällä asenteella. Jatkamme nyt toimintaamme omalla tyylillämme uuden omistajan alaisuudessa, Mika ja Risto Viljanen kertovat.

Kuvateksti: M&P Painon yrityskauppa saatiin nopeasti toivottuun lopputulokseen.

Vahvaa kasvua yrityskaupalla

Ostajan eli Teroprintin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Korkolainen iloitsee myös yrityskaupan mukanaan tuomista synergiaeduista. Teroprintin päätoimialaa on erilaisten markkinointimateriaalien, hinnastojen ja lehtien painatus. Näiden materiaalien tarve on säilynyt vahvana digitalisaatiosta huolimatta. Teroprint Oy ja M&P Paino Oy muodostavat pienkonsernin, jonka kokonaishenkilöstömäärä on tällä hetkellä 20 henkilöä ja nettoliikevaihto oli kuluneella tilikaudella noin 2,7 miljoonaa euroa. Seuraavien tilikausien tavoite yhtiöissä on nostaa henkilöstömäärä 25 henkilöön ja liikevaihto noin 3,5 miljoonaan euroon.

Advance Teamin rooli yrityskaupan välittäjänä oli merkittävä, sillä ilman heidän yhteydenottojaan myyjä ja ostaja eivät välttämättä olisi koskaan löytäneet toisiaan.
– Emme olisi itse keksineet olla yhteyksissä M&P Painoon, tai ainakin siihen kohtaamiseen olisi saattanut kulua vuosia, Korkolainen arvelee.

Teroprintin myyntitiimi kasvoi yrityskaupan myötä kahdesta henkilöstä viiden myyjän tiimiksi. Isompi myyntitiimi pystyy palvelemaan asiakkaita nopeammin, ja yritys voi keskittyä jatkossa entistä enemmän asiakashankintaan.
– Kireässä kilpailutilanteessa liiketoiminnan kasvattaminen ostamalla on edullisempaa kuin orgaaninen kasvu. M&P Painolla oli hyvässä kunnossa oleva yritys ja valmis organisaatio, joka täydentää omia toimintojamme, Korkolainen summaa.
Toimintaympäristön kehittymisen lisäksi Korkolainen odottaa tulevaisuudelta lisää kasvua. Tarkoitus on vahvistaa liiketoimintaa sekä Lahdessa että Teroprintin kotipaikassa Mikkelissä.

https://www.mp-paino.fi/

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö