Metallisorvaamo M. Hakala Oy

Kouvolassa sijaitsevan Metallisorvaamo M. Hakala Oy:n koko osakekanta myytiin elokuun lopulla Paja Holding Oy:lle. Vuonna 1974 perustettu metallisorvaamo löysi uuden omistajan yllättäen oman yrityksen sisältä.
Metallisorvaamon perustaja Matti Hakala päätyi osakekauppaan pitkän harkinnan jälkeen. Eri ratkaisuvaihtoehtoja pyöriteltiin vuosien ajan, mutta kun omasta perheestä ei löytynyt yritystoiminnalle jatkajaa, alettiin ostajaehdokkaita hakea muualta.
Advance Teamin palvelut olivat Hakalalle tuttuja aiemmasta yhteistyöstä, sillä yrityksessä tehtiin osakekauppa myös vuonna 2015, kun Hakalan vaimon osakkeet siirtyivät metallisorvaamon omistukseen. Jo silloin asioita oli hoitamassa Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkonen. Nyt tuttu kontakti muistui Hakalan mieleen osakekaupan välittäjäksi:

-Kun myynti tuli ajankohtaiseksi, niin ajattelin tarkistaa, vieläkö Kiukkonen on hommissa. Olihan hän, joten otin yhteyttä ja kerroin tilanteesta. Yritykselle tehtiin ensin arvonmääritys, ja sitten alettiin kartoittaa mahdollisia ostajaehdokkaita, Hakala kuvailee.
Hakala sanoo, että Advance Teamin ja Pekka Kiukkosen rooli oli merkittävä arvonmäärityksen lisäksi etenkin tarjousten hankinnassa. Yritysvälittäjältä sai koko prosessin ajan vinkkejä siitä, miten missäkin tilanteessa kannattaa edetä:

-Meillä oli yrityksessä neljä osakasta, joten vaati ulkopuolisen asiantuntijan, että saatiin hoidettua arvonmääritys ja muut asiat oikein loppuun asti. Emme me olisi osanneet näitä itse tehdä, kun emme tunne kaikkia yksityiskohtia. Myös ostajaehdokkaiden kontaktoinnissa auttoi, kun ulkopuolinen asiantuntija hoiti yhteydenotot, jotta kaikki meni asiallisesti.

Ostaja löytyi yllättävän läheltä

Metallisorvaamon pitkä historia ja hyvä maine houkuttelivat useita ostajaehdokkaita. Yrityksen strateginen valinta satsata erikoistuotteisiin ja laatuun teki siitä hyvän ostokohteen alan eri toimijoille. Hakala halusi, että ostaja on kotimainen, ja näillä kriteereillä ostajaehdokkaita löytyi useampia, joilta saatiin myös tarjous:

-Kesken neuvottelujen tuli sitten yllättävä tapaus, kun yksi meidän työntekijöistämme ilmoitti, että hän olisi kiinnostunut tulemaan mukaan neuvotteluihin. Hän hankki yhtiökumppanin ja tarvittavan rahoituksen, ja minä sanoin heti, että tekisin mielelläni kaupat tutun henkilön kanssa.

Osakkeet ostaneen yrityksen Paja Holding Oy:n taustalla on metallisorvaamossa yli 30 vuotta työskennellyt Janne Vainio sekä koneiden huolloista yli 15 vuoden ajan vastannut Pertti Kyynäräinen. Uusien omistajien vahva konepajatausta sekä erinomainen yrityksen tuntemus vahvistavat Hakalan uskoa metallisorvaamon tulevaisuuteen:

-Janne tuntee yrityksen todella hyvin. Meillä on ollut yhteistyötä esimerkiksi konehankinnoissa, ja hän on muutenkin ollut monessa mukana. Hänellä ja yhtiökumppanilla on halu kehittää toimintaa eteenpäin oikealla asenteella.

www.mhakala.fi 

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö