Maarakennus Talpa Oy

Mikkeliläinen maanrakennustöiden asiantuntija Maarakennus Talpa Oy:n siirtyi Mikkelin Autokuljetus Oy:n omistukseen. Advance Team oli mukana myyjän edustajana auttamassa yrityskaupan onnistuneessa lopputuloksessa.

-Nyt oli hyvä hetki myydä yritys, kun isäntä rupeaa harmaantumaan, Maarakennus Talpa Oy:n 62-vuotias omistaja Jukka Pentikäinen heittää.

Pentikäinen on luotsannut Talpaa ja sen 20 ammattilaisen muodostamaa tiimiä vuodesta 1998 asti, mutta toimi jo aiemmin työnjohtajana Talpan edeltäjässä, T. Kirjalainen Ky:ssä. Pitkän työuran aikana yrityksen työntekijät ovat tulleet tutuiksi, ja porukasta on muodostunut kuin toinen perhe.

-On iso vastuu päättää, kenelle yrityksensä myy. Olen itse palkannut meidän työntekijät ja elänyt mukana heidän iloissaan ja murheissaan. Yrityksen myynnin lopputuloksen pitää olla halutunlainen sekä itselle että työntekijöille. Halusin toteuttaa kaupan nyt, kun myyminen on itselle vapaaehtoista ja voin olla mukana varmistamassa, että yrityksen tietotaito viedään eteenpäin.

Kaupan toteutumista helpotti se, että Maarakennus Talpa Oy ja Mikkelin Autokuljetus Oy ovat molemmat vahvoja alueellisia toimijoita Mikkelin talousalueella. Urakoita toteuttaessa on menty ristiin rastiin samoilla työmailla ja nähty toisen osaaminen ja tapa toimia.

Kilpailu muuttui yhteistyöksi

Mikkelin Autokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Timo Lahti sanoo yrityskaupan tuntuneen luonnolliselta jatkumolta nykytoimintaan:

-Tiedän Talpan olevan Jukalle elämäntyö, ja kunnioitan yrityksen toimintaperiaatteita. Talpa oli ostajan näkökulmasta houkutteleva kohde, sillä yritys on erittäin hyvin hoidettu ja sillä on vankka rakenne. Yrityskaupan myötä saamme käyttöömme Talpan ammattitaitoisen henkilöstön ja konekaluston. Meillä oli tarve laajentaa toimintaamme, ja jatkossa pääsemme toteuttamaan niitä töitä, joihin meillä ei aiemmin ollut riittävästi resursseja.

Luottamus ja toisen tunteminen vuosien ajalta olivat keskeisiä tekijöitä yrityskaupan onnistumisessa. Lahden mukaan yhteisymmärrys syntyi helposti: ostaja tiesi mitä osti ja myyjä tiesi kenelle myi.
-Luottamus on tällaisen face-to-face -bisneksen A ja O. Asioiden salaaminen ei kuulu kummankaan yrityksen kulttuuriin. Avoimuus auttaa asioiden eteenpäin viemisessä ja kuuluu reiluun tapaan toimia, Lahti sanoo.

Entistä laajemmat palvelut asiakkaille

Yrityskaupassa käytettiin ulkopuolisia asiantuntijoita osapuolten sparrauskumppanina ja huolehtimassa kaupan juridisesta puolesta. Myyjää eli Maarakennus Talpaa edustanut Advance Team huolehti siitä, että kaupan yksityiskohdat olivat osapuolten tiedossa ja myyntiprosessi pysyi aikataulussa.

-Tein ennen myyntiä omia laskelmiani yrityksen arvonmääritystä varten, ja ne kävivät yksiin Advance Teamin esittämän Sadonkorjuuennusteen kanssa. Kun meillä oli samanlainen näkemys yrityksen arvosta, saimme prosessin käyntiin. Kauppa toteutui lopulta puolessa vuodessa, mutta henkinen luopuminen kesti paljon kauemmin, Pentikäinen kuvailee.

Maarakennus Talpa Oy:n toiminta jatkuu tutulla porukalla Mikkelin Autokuljetus Oy:n tytäryhtiönä. Talpa saa uudet tilat ostajan omien toimitilojen yhteyteen, ja Pentikäinen jatkaa Talpan toimitusjohtajana. Hän tulee jatkossa tekemään entistä enemmän erityisosaamista vaativia tehtäviä, kuten urakkalaskentaa.

Yrityskaupan myötä Mikkelin Autokuljetus Oy:n liikevaihto nousee lähes 10 miljoonaan euroon, ja tulevaisuudessa siintää paljon uusia mahdollisuuksia. Palveluvalikoimaa laajennetaan kokonaisiksi palvelupaketeiksi, joissa asiakas saa yhdestä osoitteesta luotettavaa maanrakentamista, maa- ja kiviainesten myyntiä sekä poltto- ja voiteluainemyyntiä.

– Jatkossa myös hinnoittelu on helpompaa, kun ei tarvita lukuisia eri sopimuksia. Asiakas saa kaikki palvelut yhdeltä toimijalta. Tulevaisuudessa on tarkoitus painaa vain lisää kaasua, Lahti linjaa.

http://www.mikkelinautokuljetus.fi/talpa

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö