Liikennetuotteet Oy

Liikennetuotteet Oy on vuonna 1990 perustettu liikenneturva-alan yritys, jonka pääliiketoimintana on liikennemerkkien ja -turvalaitteiden myynti, valmistus ja maahantuonti. Yritys valmistaa liikennemerkkinsä omissa tiloissaan aina alusta loppuun saakka. Liikennetuotteiden perustaja ja yrittäjä Seppo Weckman on luonut yrityksen tarinaa aina alkumetreiltä vuoden 2023 kevääseen saakka. Jo vuonna 2021 alkanut myyntiprosessi saatiin onnellisesti päätökseen, kun Liikennetuotteille löytyi uudet omistajat.

Päätös yrityksen myynnistä ottaa oman aikansa

Liikennetuotteet on Mäntsälässä sijaitseva yritys, jolla on yli 30 vuoden kokemus liikennemerkkien parista. Yrityksen tarina lähti liikkeelle, kun Weckman oli työskennellyt toisessa saman alan yrityksessä yli 10 vuoden ajan ja totesi, että pärjäisi myös itse yrittäjänä. Lähtökohdat eivät kuitenkaan olleet ne kaikista helpoimmat, kun 90-luvun lama koetteli uutta yritystoimintaa.

– Ensimmäiset vuodet pyöritimme yritystoimintaa lama-ajan keskellä ja näin jälkikäteen olen todennut, että se oli oikeastaan hyvä aika aloittaa. Jos olisimme alusta asti tottuneet pelkkään auvoiseen ja helppoon aikaan, olisi lopputulos voinut olla paljon huonompi. Nyt panostimme täysillä yrityksen pyörittämiseen ja tarina jatkuikin minun käsissäni yli 30 vuoden ajan, Weckman muistelee yrityksen perustamisaikoja.

Vuonna 2021 Advance Team teki yritykselle myytävyysanalyysin ja Weckman jäi pohtimaan, miten edetä asian kanssa. Weckman muistelee, että Advance Teamilta oltiin useamman kerran yhteydessä liittyen yrityksen myyntiin ennen kuin lopullinen päätös syntyi. Asia oli kuitenkin hautunut mielessä jo pidemmän aikaa ja vuonna 2022 oli aika laittaa myyntiprosessi kunnolla käyntiin yritysvälittäjä Sami Auvisen kanssa. Oli aika pohtia kunnolla niin yrityksen kuin yrittäjänkin uutta suuntaa.

– Ajatus yrityksen myymisestä kypsyi mielessä pitkään. Samalla, kun aikaa kului ja ikää karttui, alkoi hetki tuntua koko ajan oikeammalta, Weckman kertoo.

Yrityskauppa on aina uusi alku

Myynti lähtikin suhteellisen reippaasti liikkeelle, kun yritykselle löytyi nopeasti potentiaaliset ostajat Heikki Hämäläisestä ja Marco Tienhaarasta Metcom Oy:stä. Ostajat kuulivat myytävästä yrityksestä ensimmäisen kerran sähköpostilla. Hämäläinen ja Tienhaara kertovat, mikä juuri Liikennetuotteissa herätti kiinnostuksen lähteä etenemään ostoprosessissa:

– Olemme saaneet Advance Teamin myytävistä yrityksistä sähköpostia jo pidemmän aikaa, mutta Liikennetuotteiden kohdalla ensimmäisenä kiinnostuksen herätti meille sopiva toimiala. Kun saimme salassapitosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen yrityksestä lisätietoja, huomasimme, että yrityksellä on oikeanlainen rakenne ja samalla täyttyivät muut kriteerit, joita olimme ostettavalle yritykselle asettaneet.

Ostajat ovat aiemmin olleet teknisen tukkukaupan yrittäjiä, ja kokemusta yhteistyöstä on kertynyt jo parinkymmenen vuoden ajalta. Ostajilla on jo ennestään kokemusta niin yritysten ostamisesta kuin myymisestäkin, joten yrityskaupassa ei tullut eteen mitään suurempia yllätyksiä. Edellisen yrityksensä Hämäläinen ja Tienhaara myivät vuonna 2020.

– Pidimme yrityksen myynnin jälkeen parin vuoden tuumaustauon ja halusimme ottaa hieman rauhallisemmin. Kun ajatukset kirkastuivat jatkon suhteen, lähdimme etenemään ostoprosessissa Liikennetuotteiden kanssa. Kun kokemusta on jo kertynyt useammasta yrityskaupasta, ei tunne ole samanlainen kuin ensimmäistä yrityskauppaa tehdessä. Kuitenkin aina, kun yrityskauppa saadaan maaliin, nousee pieni jännitys uudesta alusta pintaan, Hämäläinen ja Tienhaara pohtivat.


Kuvassa vasemmalta myyjät Seppo ja Terttu Weckman sekä ostajat Marco Tienhaara ja Heikki Hämäläinen.

 

Yritysvälittäjän ammattitaito vapautti aikaa keskittyä yritystoimintaan

Vaikka myyntiprosessi oli pitkä, Weckmanin mielestä kaikki sujui sillä tavalla kuin hän oli ajatellutkin. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että yritykselle löydettiin hyvät jatkajat. Lopputulos oli kaikin puolin onnistunut, niin yrittäjän kuin yrityksenkin kannalta.

Weckman on myös tyytyväinen siihen, että apuna oli ammattitaitoinen yritysvälittäjä:

– Prosessi oli pitkä ja vaati tiivistä yhteistyötä, mutta Advance Teamin ja Samin kanssa kaikki sujui hyvin. Onneksi oli asiantuntija apuna, joka hoiti kaikki käytännön asiat. Yritystoiminnan pyörittäminen vaati minulta oman aikani, joten Samin käsiin oli helppo luottaa kaikki se, joka liittyi tähän yrityksen myyntiin. Oli kyseessä sitten sopimukset, tapaamiset tai muut käytännön järjestelyt.

Yritysvälittäjä Sami Auvinen puolestaan kertoo, että prosessi oli helppo ottaa haltuun. Kun myyjä oli lopullisen myyntipäätöksensä tehnyt, rattaat alkoivat toden teolla pyöriä. Sami kiittelee myyjää sujuvasta yhteydenpidosta ja hyvin hoidetusta yrityksestä. Kun kirjanpitäjä ja tilintarkastaja ovat pitäneet luvut kunnossa, on ulkopuolisenkin helppoa lähteä viemään asioita eteenpäin. Myös ostajat saavat Auviselta kiitosta avoimesta keskustelusta sekä rehellisestä palautteesta myyntiprosessin edetessä. Auviselle jäi lopputuloksesta kaikkien osapuolten kannalta hyvä fiilis.

Uutta kohti uusien omistajien voimin

Huhtikuun 2023 lopussa Liikennetuotteet myytiin Metcom Oy:lle.

Vaikka Weckman on nyt jäänyt Liikennetuotteiden toiminnasta pois ja arki on kevyempää, ei yrittäjyys ole jäänyt elämästä kokonaan pois.

– Edelleen päivissäni on yritystoimintaa mukana – tavalla tai toisella. Se ei vaan enää olekaan joka- ja kokopäiväistä. Monet projektit, jotka aiemmin ovat jääneet kiireisen arjen alle, ovat nyt ottaneet edistysaskeleita. Yrityksen myynti vapautti selkeästi aikaa muulle, kuten esimerkiksi harrastustoiminnalle, Weckman iloitsee.

Uudet, tyytyväiset omistajat jatkavat Liikennetuotteiden kehittämistä, vaikka vanhan omistajan poisjäänti aiheuttikin alkuun muutoksia päivittäiseen tekemiseen. Alun muutokset ovat aina kriittisiä, mutta kun toimintaa lähdetään kehittämään rauhassa ja maltilla, tulee lopputuloksesta varmasti hyvä.

 

www.liikennetuotteet.fi
www.advanceteam.fi

 

Jätä soittopyyntö