Lemmikkiruuat Tessu Oy

Lemmikkiruuat Tessu Oy:n osake-enemmistö myytiin Satupet Oy:lle. Lähes 40 vuotta Joensuun Suhmurassa toiminut yritys jatkaa toimintaansa paikkakunnalla nykyisellä henkilökunnalla. Uudet omistajat Sari Niemenmaa ja Joel Kajas luottavat Tessun laatutuotteisiin.

Perheyritys Lemmikkiruuat Tessu Oy on tunnettu lemmikkiruokien tuottaja Joensuusta. Kotimaisista raaka-aineista valmistetut lemmikkien ruuat ja makupalat ovat löytäneet tiensä niin pieniin lemmikkitarvikkeita myyviin liikkeisiin kuin suuriin kauppaketjuihinkin. Tällä hetkellä Tessu työllistää noin 13 henkilöä ja sen liikevaihto on 1,5 miljoonaa euroa.

Yrittäjäpariskunta Antti ja Leena Puustisen lisäksi Tessu Oy:n omistajina ja toimintaa pyörittämässä ovat olleet perheen pojat, Veli-Petteri ja Toni. Viime vuonna pitkän linjan yrittäjien mielessä alkoi kypsyä ajatus uuden pääomistajan etsimisestä yritykselle.

Antti Puustinen otti yhteyttä Advance Teamiin elokuussa 2018 yritettyään ensin myydä perheyritystä muita kanavia pitkin. Joensuussa toimiva yritys halusi asiantuntijan olevan alueellisesti lähellä. Kuopiosta löytyi avuksi Advance Teamin yritysvälittäjä Tuomo Tissari.

Asiantuntijapalvelun avulla yritykselle tehtiin arvonmääritys, joka oli myyjän odotusten ja yritysvälittäjän realistisen arvion mukainen. Ostajaehdokkaita valikoidessa Advance Teamilla oli suuri merkitys kontaktien kasvattamisessa. Puustinen sai yhteensä 60 eri yhteydenottoa kiinnostuneilta ostajatahoilta.

– Advance Teamilla on hyvät verkostot, joten myyntiprosessi lähti rytinällä liikkeelle. Valintaan vaikutti se, että Advance Team oli jo aiemmin toteuttanut saman toimialan yrityskaupan onnistuneesti. Tuomo Tissari hoiti asiaamme eteenpäin hienosti ja ammattitaidolla. Sopivan pankin löydyttyä kaikki eteni nopeasti ja saimme rahoituskuviot selviksi, Antti Puustinen kiittelee.

Yrityskaupalla asiakkaasta tuottajaksi

Sari Niemenmaa huomasi Yrityspörssiä selatessaan myynnissä olevan lemmikkiruokayrityksen. Lisätiedustelujen jälkeen selvisi, että kyseessä oli tuttu yritys, sillä Niemenmaa on jo vuosia myynyt Tessun tuotteita omissa lemmikkitarvikemyymälöissään.

– Tessu-tuotteet olivat meille tuttuja jo vuodesta 2005, joten tiesimme tuotteiden olevan laadukkaita. Käytyämme tutustumassa tuotantolaitokseen ja juteltuamme yrittäjien kanssa, ostohalut vain vahvistuivat. Meillä ei ollut omaa välittäjää yrityskaupan toteuttamisessa, mutta saimme Advance Teamilta kaikki tarvitsemamme lisätiedot ja talousluvut, Niemenmaa kuvailee.

Myyjän ja ostajan päästyä yhteisymmärrykseen yrityksen arvosta ja toiminnan jatkamiseen liittyvistä suunnitelmista, yrityskauppa saatiin maaliin. Perhearvot olivat päätöksenteossa keskeisessä asemassa:

– Emme tuijottaneet hintalappua neuvottelujen aikana. Halusimme ostaa yrityksen ja meidän ajatuksemme oli, että myyjillä on takanaan pitkä elämäntyö ja he halusivat siitä korvauksen. Ymmärsimme tämän, koska meilläkin on perheyritys, Niemenmaa sanoo.

Puustisen molemmat pojat jatkavat yhtiön osakkaina ja ovat mukana Tessu Oy:n toiminnassa, Veli-Petteri tuotantopäällikkönä ja Toni hallituksen jäsenenä. Antti Puustinen jättää Tessun toiminnan rauhallisin mielin uusien pääomistajien vastuulle:

– Sari Niemenmaalla ja Joel Kajaksella on tietotaitoa tekemiseen ja halu sitouttaa toimintaa ja työpaikkoja tänne. Heillä on perheyrityksenä pitkän tähtäimen suunnitelmia ja halua kehittää toimintaa eteenpäin, Puustinen kertoo.
Niemenmaa on jatkanut yrityskauppojen tekoa myös Tessun oston jälkeen. Parhaillaan käynnissä on omien myymälöiden myynti, sillä yrittäjät aikovat jatkossa panostaa kokonaan Tessun tuotantolaitoksen pyörittämiseen ja lemmikkiruokatuotantoon.

– Laitamme kaikki energiat toiminnan kehittämiseen. Lemmikkiruokabisnekseen liittyy tuotannon näkökulmasta paljon uuden opettelemista, joten keskitymme nyt siihen. Tämän vuoden tavoitteena on volyymin kasvattaminen, sillä laadukkaille tuotteille riittää aina kysyntää. Niemenmaa sai aikoinaan itse vinkin, jonka haluaa jakaa myös muille yrityskauppaa suunnitteleville:

– Asiat sujuvat hyvin, kun luottamus kasvaa koko ajan neuvottelujen edetessä. Neuvottelijoiden kesken pitää olla avoin ilmapiiri ja luottamukselliset välit. Ilman sellaista ilmapiiriä en jatkaisi neuvotteluja, Niemenmaa vinkkaa.

www.tessu.fi/ 

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö