Kuljetus ja Maanrakennus Reponen Oy

Kuljetus ja Maanrakennus Reponen Oy:n osakekanta myytiin maaliskuussa Kuljetusliike Helokivi Oy:lle. Kaupan myötä Helokivi Oy vahvistaa omia viherrakentamisen palveluitaan ja kasvaa kohti maanrakentamisen pääurakoitsijan statusta.

Kuljetus ja Maanrakennus Reponen Oy

Kuvassa vas. Joni Helokivi, Juha Huotari, Kari Reponen

Joutsassa toimivan Kuljetus ja Maanrakennus Reponen Oy:n toimitusjohtaja Kari Reponen käynnisti yrittäjän uransa 19 vuotta sitten toiminimellä. Ensimmäinen hankinta oli pyöräkuormaaja. Myöhemmin hänen isänsä metallialan yritys osti toiminimen, ja toiminnot yhdistyivät. Vuonna 2006 yritystoiminta jaettiin, ja Reposen isälle jäi kiinteistöpuoli, veljelle metallipuoli, ja Kari Reponen aloitti Maanrakennus Reposen yritystoiminnan.

Nykyään yrityksen toiminta keskittyy 90-prosenttisesti linjarakennustöihin ja maakaapelointiin. Töitä riittää, joten Reponen ei aktiivisesti suunnitellut liiketoiminnan myymistä, kunnes Advance Teamin Juha Huotarilta tuli yhteydenotto:

-Juha Huotari otti minuun yhteyttä arvonmäärityksen merkeissä, ja sen jälkeen pohdin asiaa kuukauden verran. Arvonmääritys oli linjassa sen kanssa, mitä olin itse arvioinut. Niinpä päätin edetä myyntisuunnitelmien kanssa, koska muuten se olisi jäänyt harmittamaan.

Oikea ostaja löytyi Juha Huotarin avulla. Reposen mukaan ostajan kanssa tärkeintä oli arvomaailman kohtaaminen. Osakekannan ostanut Helokivi Oy on lahtelainen perheyritys, joka täyttää tänä vuonna 60 vuotta:

-En olisi myynyt yritystä kenelle tahansa, mutta onneksi Juha Huotarin avulla löytyi sellainen ostajaehdokas, jonka kanssa henkilökemiat toimivat. Uusi omistaja miettii asioista samalla tavalla ja hakee jatkuvuutta, eikä laita heti yritystä uudelleen myyntiin.

Käynnissä on nyt 1,5 vuoden siirtymäaika, jonka aikana Reponen on palkkatyössä uudella omistajalla. Pitkä siirtymäaika selittyy suurella määrällä hiljaista tietoa, jota ei pystyisi hetkessä siirtämään uudelle omistajalle. Toisaalta Reponen on vasta 45-vuotias, joten hänellä ei ole kiire mihinkään:

-Kyllä tässä ehtii vielä tekemään kaikenlaista. Katsomme rauhassa tämän siirtymäajan, miten asiat kehittyvät. En ole koskaan katunut yrittäjäksi lähtemistä. Kun löytää oman juttunsa, niin yrittäjyys on mukavaa.

Reponen on käyttänyt yritysvälittäjiä myös aiemmissa, pienemmissä kaupoissa, mutta silloin ulkopuolisella asiantuntijalla oli paljon pienempi rooli kuin nyt. Tämän kaupan toteutumisessa Advance Teamillä oli keskeinen rooli:

-Advance Teamista ja Juha Huotarista voin sanoa, että tämän kaupan toteutuminen oli kyllä 100-prosenttisesti heidän ansiotaan. He saivat asiat puhuttua ostajaehdokkaan kanssa niin, että kaupat tehtiin, ja hoitivat vielä kaikki paperityöt päälle. Prosessi oli todella perusteellinen.

Tarkkaan harkittu kauppa tuo tulosta

Kuljetusliike Helokivi Oy on polttoöljyn ja palavien nesteiden kuljettamiseen erikoistunut yritys, joka tarjoaa myös viherrakentaminen palveluita. Toimitusjohtaja Joni Helokivi kuvailee osakekauppaa strategiseksi ostoksi, jolla vahvistetaan yrityksen maanrakennuspuolen palveluita ja haetaan lisää kasvua. Ostokohde vedettiin tiukan mankelin läpi:

-Monia yhtiöitä pyöriteltiin paperilla, mutta ei päästy lähellekään sitä, mihin Maanrakennus Reposen kanssa. Etsimme ostettavaksi yhtiötä, joka on tietyn kokoinen, hyvän asiakaskunnan omaava ja vakavarainen. Maanrakennus Reponen täytti kaikki nämä ehdot, ja lisäetuna oli se, että he toimivat yhteistyössä sähköyhtiöiden kanssa.

Advance Teamin avulla Helokivi Oy eteni Maanrakennus Reposen kanssa neuvotteluihin asti, jotka sinetöivät kaupat. Myös ostaja korostaa henkilökemioiden toimivuuden tärkeyttä:

-Päätöksiä ei tehty numeroiden valossa. Arvomaailmamme osui yksiin, ja tapaamisissa Kari Reposen kanssa vahvistui se mielikuva, että tämän henkilön kanssa voimme tehdä yhdessä töitä ja hoitaa siirtymän sujuvasti. Jos henkilökemiat eivät kohtaisi, niin haltuunotto menisi kyllä vaikeaksi.

Ulkopuolisen yritysvälittäjän käyttö oli Helokiven mukaan todella tärkeää prosessissa, jossa selvitellään erilaisia rahoitusmalleja ja kaupan yksityiskohtia. Advance Teamin asiantuntemuksella neuvotteluihin saatiin heti tarvittavat faktat ja ammattimainen ote:

-Advance Teamilla oli hyvin aktiivinen rooli kokonaisuuden hoidossa. Juha Huotari piti koko ajan langat käsissä ja meidät ajan tasalla. Oli tärkeää, että hän ymmärsi meidän liiketoimintaamme. Hän toi myös näkökulmia siihen, millä tavalla ostettava liiketoiminta tulisi sovittaa meidän kokonaisuuteemme. Emme ole ostamassa vaihtoautoa, vaan yritystoimintaa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Tällä hetkellä Helokivi katsoo jo pitkälle tulevaisuuteen, sillä käynnissä on ensi vuoden projekteja koskevat tarjouspyyntökierrokset, joiden hoitamiseen Reponen haluttiin mukaan. Tiedossa on myös uusia laiteinvestointeja ja rekrytointeja:

-Ehkä saamme Karin houkuteltua pysymään mukana pidempäänkin kuin 1,5 vuoden ajan. Joka tapauksessa Maanrakennus Reposen tulevaisuus näyttää valoisalta, ja tavoitteemme on pitää luotu laatutaso yllä ja tuoda toimintaan vielä lisää muskeleita.

Yhtiön tavoitteena on vähintään tuplata maanrakentamisen toimintonsa tulevien viiden vuoden aikana. Se vaatii osaavaa työvoimaa, jota uudet laitehankinnat osaltaan houkuttelevat. Laiteinvestoinnit ovat tärkeitä myös ympäristövastuun kannalta, sillä uudet laitteet täyttävät tarvittavien päästöluokkien kriteerit ja tarvitsevat harvemmin korjaamista:

-Monessa asiassa kilpailukykymme perustuu siihen, että kalusto vaihtuu nopeasti. Tämän kaupan myötä saamme myös rohkeutta tarjota isompia kokonaisuuksia, sillä meillä on nyt maanrakentamisen ja viherrakentamisen palveluissa 20 koneen tarjonta. Näin voimme huoletta laittaa esimerkiksi kuusi konetta yhdelle työmaalle, ja resursseja jää vielä muuhunkin.

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

www.advanceteam.fi

www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö