Koneunion Oy

Kempeleläinen konevuokraamo Koneunion vahvisti asemaansa pääkaupunkiseudulla ostamalla espoolaisen Wentti Vuokrapalvelu Oy:n. Joulukuussa 2023 tehty kauppa on osa Koneunionin tulevien vuosien kasvustrategiaa. Yritysosto tuli ajankohtaiseksi suunniteltua nopeammin Advance Teamin otettua yhteyttä.

Koneunion on vuonna 2012 perustettu konevuokraamo, joka vuokraa ajettavia maarakennuskoneita, pienempiä maarakennustyökaluja sekä työmaajärjestelyihin tarvittavia tuotteita yrityksille. Asiakaskunnassa painottuvat toimialoina maarakennus, infrarakentaminen ja kunnossapito.

Kempeleellä perustetun yrityksen alueellinen laajentuminen pääkaupunkiseudulle on tapahtunut nopeasti: vuonna 2018 Koneunion avasi toimipisteen Helsinkiin, ja keväällä 2023 Espooseen. Kasvu on tehty orgaanisesti laiteinvestointien kautta, eikä taustalla ole yritysostoja.

Keväällä 2023 tilanne kuitenkin muuttui. Kasvu yrityskaupan kautta oli kyllä Koneunionin tulevaisuuden suunnitelmissa, mutta emme olleet asiassa itse vielä aktiivisia. Kun Advance Teamin Juha Huotari otti yhteyttä Koneunionin toimitusjohtaja Lassi Hintikkaan, yritysosto muuttui suunnitelmasta käytännön tekemiseksi:

-Haluamme tuoda koko maassa palveluitamme uusille paikkakunnille ja olla johtava maa- ja infrarakentamisen sekä kunnossapidon konevuokraamo. Yritysostot olivat yksi mahdollisuus kasvustrategiassamme, ja Juha Huotarin yhteydenoton myötä totesimme ajoituksen olevan sopiva tehdä yhtiön ensimmäinen yritysosto.

Koneunion päätti toteuttaa yrityskaupan, koska Wentti Vuokrapalvelu Oy oli ostokohteena houkutteleva. Yritysten samanlainen kalustovalikoima ja samantyyppinen toiminta pohjusti hyvin tulevaa integraatiota. Tärkeintä oli kuitenkin saada yhteinen näkemys asioista jo ennen kuin hinnasta alettiin edes keskustella:

-Wentin toiminnan vetäjä Jarno Aronen on tosi hyvä tyyppi, ja olimme isoista linjoista nopeasti samaa mieltä. Myös yritysvälittäjän rooli oli keskeinen. Sekä myyjillä että ostajilla pitää toimia kemiat yhteen yritysvälittäjän kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Tässä yrityskaupassa pääsimme Juha Huotarin avustuksella nopeasti samalle puolen pöytää ja etenemään kohti yhteistä tavoitetta.

Kuvassa: Oikealta Lassi Hintikka Koneunion Oy, Wentti Vuokrapalvelun Antti, Ville ja Jarno. Vasemmalla yritysvälittäjä Juha Huotari.

Koneunion Oy:n laitekanta ja palvelut laajentuvat

Wentin sulautuminen osaksi Koneunionia etenee kevään aikana, kun asiakkuuksia, kalustoa ja taloushallintoa yhdistetään kahden yhtiön alta yhdeksi kokonaisuudeksi. Samalla Wentin toimipiste siirtyy Koneunionin tiloihin Espooseen. Palvelupäällikkö Jarno Aronen jatkaa Koneunionin alaisuudessa, ja asiakkaat saavat tuttua ja laadukasta palvelua aiempaa kattavammalla verkostolla ja laajemmalla kalustolla.

Koneunionilla on reilu 200 ajettavaa konetta, ja vuokrattavia tuotteita yhteensä noin 1500 kappaletta. Määrään sisältyy noin 250 maantiivistäjää ja pienempiä laitteita. Wentin osto kasvattaa laitekantaa noin 30 %.

-Koneunionin asiakkaat osaavat myös vaatia korkeaa palvelun ja laitteiden laatua. Olemme nopeita ja luotettavia, ja toimitamme laitteet suoraan työmaille. Meillä on kuljetuksiin kaksi omaa raskaan kaluston kuljetusautoa, ja lisäksi pienempiä kuljetusautoja. Viime vuonna teimme kumppaneidemme kanssa yhteensä yli 2000 kuljetusta.

Koneunion ei käyttänyt yrityskaupassa omaa yritysvälittäjää, mutta Hintikka kehuu Juha Huotarin auttaneen Wentin edustajana hienosti myös ostajia:

-Saimme Juhalta kattavat taustatiedot ostokohteesta, mutta teimme myös itse perusteellisen selvityksen yhtiöstä ja sen liiketoiminnasta. Kokonaisuuden kannalta oli helpottavaa, kun yksi henkilö huolehti prosessin etenemisestä, ja me pystyimme käyttämään pääosan ajasta tavalliseen arkeen.

Hintikan vinkki muille yritysostoa suunnitteleville on riittävä ennakointi ja ajoissa aloittaminen. Ostoprosessin aikana välttyy turhilta yllätyksiltä, kun tarvittavat taustatyöt tekee valmiiksi mahdollisimman varhain:

-Ennen kauppaa tehtävä työmäärä kannattaa tehdä ajoissa, ja varata siihen aikaa ja kärsivällisyyttä. On tietenkin riski käyttää johdon aikaa tehtäviin, kun ei voi vielä olla täysin varma kaupan toteutumisesta. Suosittelen kuitenkin taustatöiden tekemistä jo ennakkoon, niin itse integraatio sujuu paljon helpommin.

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö