JMP Huolto Oy

Palosuojausalalla toimiva JMP Huolto Oy teki yrityksessään sujuvan sukupolvenvaihdoksen. Perustajapariskunnan jäädessä eläkkeelle toimintaa jatkaa heidän poikansa. Vuosia suunniteltu siirto saatiin maaliin Advance Teamin avulla.

Jyrki ja Marianne Järvisen yritys JMP Huolto Oy on tehnyt palosuojausalan töitä jo 30 vuoden ajan. Eläkeiän lähestyessä Järviset päättivät toteuttaa pitkäaikaiset suunnitelmansa yrityksen sukupolvenvaihdoksesta. Mukaan otettiin ulkopuolinen yritysvälittäjä, jotta kaikki yksityiskohdat menivät teknisesti oikein ja etenkin verotukseen liittyvät seikat hoidettiin oikeaoppisesti.

Marianne Järvinen kertoo muutosten suunnittelun alkaneen vuosia sitten. Perheen poika Timo on ollut mukana yrityksen toiminnassa jo 20 vuoden ajan, ja osakkeita on siirretty hänelle vähitellen:

– Perheyrityksessä oli selvää, että teemme sukupolvenvaihdoksen, eikä mitään muuta järjestelyä. Kokonaisuus toteutettiin lopulta lahjaluonteisena kauppana. Se oli edullisin sekä myyjälle että ostajalle.

Sukupolvenvaihdos lähti kunnolla liikkeelle, kun yrittäjäpariskunta oli pankissa hoitamassa muita raha-asioitaan. Puheeksi tuli myös joskus tulevaisuuteen suunniteltu sukupolvenvaihdos, ja OP:n asiantuntija suositteli yrittäjille Advance Teamin palveluita.

– Otimme yhteyttä Advance Teamiin, ja yritysvälittäjä Juha Huotari teki meille ehdotuksen siitä, kuinka sukupolvenvaihdos kannattaa toteuttaa. Saimme hyviä ehdotuksia ja käytännön vinkkejä asioiden hoitoon. Toiveemme oli saada muutokset tehtyä silloin kuluvan tilikauden aikana, ja se onnistui.

Perheyritykset pitävät yhtä

JMP Huollon osakkeita oli myyty jo pari kertaa aiemmin ilman ulkopuolista apua, mutta tässä siirrossa mukaan haluttiin yritysvälittäjä valvomaan, että kaikki menee kerralla oikein. Advance Teamin Juha Huotari hoiti sukupolvenvaihdossuunnitelman toteutuksen kokonaisvaltaisesti.

– Olen nyt 64-vuotias, ja tässä iässä ei enää itse jaksa selvittää kaikkea. On helpompaa, kun ulkopuolinen asiantuntija hoitaa käytännön järjestelyt. Lopulta prosessi oli aika yksinkertainen, koska se suunniteltiin kunnolla. Ei kannata turhaan kiirehtiä muutoksia, koska kiireessä tekee helposti huonoja päätöksiä.

Perustajapariskunta jatkaa yrityksen toiminnassa mukana vielä jonkin aikaa ennen eläkkeelle jäämistä. Heillä on kummallakin jäljellä 10 % osuus yrityksestä. JMP Huollon toiminta jatkuu tuttuun tapaan, mutta seuraava vaihdos yrityksessä on uuden kirjanpitäjän etsintä. Kirjanpitoa tähän asti hoitanut yritys on eläköitymässä, jolloin pitkä yhteistyö päättyy. Myös jatkajaksi halutaan ehdottomasti löytää perheyhtiö:

– Perheyrityksissä ihmiset pysyvät yleensä samoina vuosien ajan, joten palvelu on henkilökohtaista. Aina saa neuvon ja inhimillistä palvelua. Jatkuvuus ja rehellisyys ovat meille tärkeitä asioita.

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö