Insinööritoimisto Sukellus-Kotka Oy

Insinööritoimisto Sukellus-Kotka Oy siirtyi osaksi Uponor Infraa lokakuun alussa toteutetulla osakekaupalla. Yritysten pitkä yhteistyö vaativissa vedenalaisissa projekteissa ja alan johtava osaaminen tekevät yrityskaupasta merkittävän koko toimialalla.

Insinööritoimisto Sukellus-Kotka Oy on vuonna 1978 perustettu sukellustöiden ja vesirakentamisen sekä vedenalaisen louhinnan asiantuntija. Perheyrityksen toimitusjohtaja Lasse Mustamaa kertoo osakekaupan lähteneen liikkeelle, kun omasta lähipiiristä ei löytynyt soveltuvaa toiminnan jatkajaa.

-Perheyrityksenä koitimme ensin löytää jatkajan oman yrityksen sisältä, mutta sen jälkeen listasimme meille tutut ja luotettavat yhteistyökumppanit. Uponor oli ensimmäisenä listallamme, ja osakekaupan toteuttaminen tuki myös heidän strategiaansa, Mustamaa kertoo.

Sukellus-Kotkalla ja Uponor Infralla on takanaan jo kymmenen vuoden yhteinen historia. Yritykset ovat tehneet yhteistyötä erilaisissa vesirakentamisen projekteissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhteistyön tiivistäminen osakekaupalla tuntui luonnolliselta jatkumolta, koska kummatkin yritykset toimivat erityisosaamista vaativalla alalla:

-Uponor oli meille paras ostajaehdokas. Ajattelimme, että tekemisemme voisivat tukea toinen toisiaan. Usein osakekaupoissa syntyy tuplaorganisaatio, mutta me olimme niin onnekkaita, että meillä ei ole yhtään päällekkäistä toimintoa, joita pitäisi karsia.

Yhteistyön ja kokemuksen tulos

Sukellus-Kotkan hyvä maine perustuu erityisosaamiseen, pitkiin asiakassuhteisiin ja monipuoliseen ongelmanratkaisuun. Yritys on yli 40 vuoden ajan satsannut myös henkilöstönsä koulutukseen. Sukeltajat ovat täydentäneet kotimaisia tutkintojaan ulkomailla ja hankkineet uutta lisäkoulutusta.

Henkilöstön tyytyväisyys näkyy pitkissä työsuhteissa, ja jatkuvuus haluttiin varmistaa myös osakekaupan toteuttamisen jälkeen. Sukellus-Kotkan 20 työntekijää siirtyy Uponorin palvelukseen vanhoina työntekijöinä:

-Halusimme, että henkilökunnallamme on varmuus toiminnan jatkumisesta kuten ennenkin. Uponor on tunnettu, vakavarainen ja kotimainen toimija. He ovat olleet alusta alkaen yrittäjävetoinen firma, ja se lämmittää tällaisen pitkän linjan yrittäjän mieltä.

Toimialan tuntemus oli tärkeässä roolissa myös silloin, kun Mustamaa halusi osakekauppaan mukaan ulkopuolisen asiantuntijan. Hän oli ollut Advance Teamiin yhteydessä jo vuosia sitten, kun ensimmäisen kerran veljensä kanssa harkitsi yrityskauppaa. Silloin asian kanssa ei edetty, mutta yhteistyöstä Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkosen kanssa jäi hyvät muistot:

-Advance Team auttoi varmistamaan omaa käsitystäni yrityksen arvosta, ja minulta säästyi aikaa, kun Kiukkosen Pekka hoiti kaikki kontaktoinnit ja pystyin itse hoitamaan bisneksiä. Oli hienoa, kun oli joku, jolle jutella prosessin aikana. Onnistunut lopputulos oli yhteistyön tulos, Mustamaa summaa.

Sukellus-Kotkalla on edessä uudet, kasvuun ja kansainvälistymiseen painottuvat ajat. Mustamaa kuvailee osakekauppaa tyylikkääksi kokonaisuudeksi, jota helpotti ostajan kokemus vastaavista prosesseista:

-Uponor on niin kokenut ostaja, että kaikki oli tarkkaan suunniteltua ja meni sujuvasti. Myös Advance Teamin kanssa työskentely oli positiivinen kokemus. Kaikki meni niin mallikkaasti, että ryhtyisimme samaan uudestaan. Meillä ei vain enää ole firmaa, mitä myydä, Mustamaa kuittaa.

www.sukellus-kotka.com/fi/ 

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö