Haretek Oy

Haretek Oy:n hakeurakointi siirtyi liiketoimintakaupalla Länsi-Urakointi Oy:lle joulukuun 2020 lopulla. Ostaja on Haretekin yhteistyökumppani, joka on aiemmin toteuttanut alihankkijana yrityksen hakekuljetuksia.

Huittisissa sijaitseva Haretek tekee hakeurakointia vuosien kokemuksella. Haretekin tarina alkoi Huittisissa vuonna 1994, kun Jouko Hakala perusti yrityksen serkkunsa kanssa. Aluksi rahtijauhatustoimintaa tehnyt yritys laajensi palveluitaan hakeurakointiin vuonna 2000, ja on sen jälkeen erikoistunut haketukseen sekä hakkeen myyntiin ja kuljetuksiin.

Bioperäisenä polttoaineena hake on paitsi ympäristö- ja ilmastoystävällinen, myös todellinen tulevaisuuden trendi. Haretekin asiakkaina on yksityishenkilöiden lisäksi maatiloja, lämpöyrittäjiä ja energiayhtiöitä.

Hakala oli miettinyt liiketoimintansa myymistä jo pidempään, kun omasta perhepiiristä ei löytynyt toiminnalle jatkajaa. Hakalan mukaan ajankohta tuntui oikealta myynnin toteutukselle, koska yrityksen tilinpäätökset näyttivät positiivisilta ja näkyvissä oli kasvua:

-Olimme saaneet jo aiemmin satunnaisia yhteydenottoja kiinnostuneilta ostajilta, mutta nyt lähdettiin toisella tyylillä ja ruvettiin tosissaan myymään. Kun tein yhteydenottopyynnön Advance Teamille, jo puolen tunnin päästä yritysvälittäjä Raimo Tihveräinen otti yhteyttä ja asiat lähtivät etenemään rivakkaa tahtia.

Advance Team teki Haretekille arvonmäärityksen, joka oli Hakalan mukaan hyvin linjassa sen kanssa, mitä hän oli itse arvioinut. Ostajaehdokkaiden kartoituksessa painotuttiin alueellisesti lähiseudulle sekä samankaltaisille toimialoille hakeurakoinnin kanssa:

-Advance Teamin toiminta oli alusta asti sellaista, että he tekevät asioita isolla volyymillä. He etsivät aktiivisesti ostajaehdokkaita ja tekivät asialliset esitteet ja laskelmat. Ulkopuolinen asiantuntija auttoi tuomaan myyntiin neutraalia otetta, Hakala kehuu.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Myyjä Jouko Hakala, yritysvälittäjä Raimo Tihveräinen ja ostaja Tuomas Hellemaa

Alihankkijasta ostajaksi

Haretekin liiketoiminnan ostaja löytyi lopulta läheltä, kun Hakala jutteli yhteistyökumppaninsa Tuomas Hellemaan kanssa, ja tämä kiinnostui liiketoiminnan ostosta. Hellemaan yritys Länsi-Urakointi Oy oli hoitanut jo muutaman vuoden ajan Haretekin hakekuljetuksia alihankkijan roolissa, joten yritys ja sen asiakkaat olivat entuudestaan tuttuja.

-Kun kuulin, että Haretekin omistaja aikoo vetäytyä muihin haasteisiin, lähdin selvittämään ostomahdollisuutta. Haretek on mielenkiintoinen yritys, ja hakkeen kysyntä tulee varmasti kasvamaan tulevaisuudessa, Hellemaa kertoo.

Advance Teamin palveluista oli iso apu myös ostajalle, ja Hellemaa kehuukin yritysvälittäjä Raimo Tihveräisen toimineen tsemppaajana myös silloin, kun rahoitusjärjestelyjen aikataulut venyivät kesälomien vuoksi ja prosessi junnasi paikallaan:

-Tihveräinen kannusti minua, että ei saa luovuttaa. Sain hänen kauttaan myös hyödyllisiä kontakteja. Yritysvälittäjän käytöstä jäi kokonaisuudessaan todella miellyttävä kuva.

Tulevaisuudessa Hellemaa aikoo keskittyä Haretekin liiketoiminnan maltilliseen kasvuun. Yrityksen palvelut ja kalusto ovat ajan tasalla, joten kehittäminen painottuu asiakashankintaan:

-Aloitus on ollut vauhdikas, sillä olemme kuukauden aikana saaneet jo uusia asiakkaita. Suurten energiayhtiöiden lisäksi asiakkaina on myös pieniä toimijoita. Tärkeintä on palvella alueellisia asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.

Haretekin perustanut Jouko Hakala jatkaa kaupan jälkeen yrityksessä ainakin pari vuotta, ennen kuin suunnittelee tulevaisuuden siirtojaan. Hän kuvailee oloaan helpottuneeksi, kun Haretekin tarina jatkuu tutun urakoitsijan johdolla:

-Ostaja on minua 10 vuotta nuorempi, joten hänellä riittää virtaa ja kehitysehdotuksia. Itse en aikoinani lähtenyt paisuttamaan toimintaa, mutta uusi omistaja voi senkin tehdä. Kotimainen energia on hyvässä huudossa, joten uskon homman jatkuvan hienosti.

www.haretek.fi

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö