Hakevelhot Oy

Haketusyhtiö Hakevelhot Oy myytiin Hakevuori Oy:lle kesäkuussa. Osakekaupan myötä Hakevuori vahvistaa toimitusvarmuuttaan ja kasvattaa volyymiaan kotimaisena haketuottajana. Kova kysyntä pitää yrittäjät kiireisinä myös tulevaisuudessa.

Hakevuori Oy on 20-vuotisen historiansa aikana nähnyt haketusalan nousut ja laskut. Rohkea investointi alan osaajiin ja vahvaan verkostoitumiseen on nostanut Hakevuoren toimitusjohtaja Reijo Wuorion yksinyrittäjästä yhdeksi Suomen suurimmista haketuottajista:

-Aloitin maanrakennuspuolen yrittäjänä jo 80-luvulla, ja minulla on paljon kokemusta erilaisista yrityskaupoista uran varrella. Puoli vuotta sitten ostimme SM-Team Oy:n hakeliiketoiminnan, joten olemme olleet jo jonkin aikaa kasvupolulla.

Yrityskaupoilla laajentuminen on Hakevuorelle uusi strategia. Muita yritysostoja ei ollut suunnitteilla, kunnes Advance Teamin yritysvälittäjä Raimo Tihveräinen otti yhteyttä Wuorioon ja kertoi Hakevelhojen ostomahdollisuudesta. Tuttu yritys oli niin houkutteleva oston paikka, että tilaisuuteen oli pakko tarttua:

-Tämän kaupan toteutuminen on täysin Advance Teamin ansiota. Emme olisi lähteneet omin päin kartoittamaan ostettavia kohteita, kun aiemmasta kaupasta oli kulunut vasta niin vähän aikaa. Meitä olisi kuitenkin harmittanut, jos joku muu olisi ostanut Hakevelhot. Siksi halusimme edetä ostamisen kanssa.

Kahden yrityskaupan jälkeen Hakevuori-konserni on ankkuroinut itsensä kotimaisen haketuotannon kärkeen. Toiminta pyörii 20 haketusyksikön ja 55 työntekijän voimin, ja lisäkäsinä on vielä osaava alihankkijoiden verkosto.

-Liikevaihtomme oli reilu 20 miljoonaa, ja näiden kahden ostetun yhtiön myötä siihen tuli vielä vajaa 10 miljoonaa päälle. Olemme vahvasti kasvupolulla. Tulos on kärsinyt kauppojen myötä, mutta ehkä sekin lähtee vielä seuraamaan kasvukäyrää. Kysyntä on huikeaa, ja joudumme jatkuvasti myymään ei-oota.

Yrityskaupasta uutta energiaa

Hakevelhot Oy:n myynyt Mika Eerola on huojentunut siitä, että yritys meni toivotulle omistajalle ja liiketoiminta jatkuu aiempaa suuremmalla kapasiteetilla. Yksinyrittäjän arki oli raskasta, ja pitkät päivät kuluivat yrityksen pyörittämisen lisäksi hakkureissa istuen, sillä alalla on huutava työvoimapula:

-Omat tuntini tulivat täyteen. Väsyin siihen, että työntekijät vaihtuivat koko ajan ja jouduin tuuraamaan heitä muun työn päälle. Viime talvena päätin, että myyn yrityksen osakekaupalla ja salaa toivoin, että Hakevuori olisi ostajana.

Eerola otti yhteyttä Advance Teamiin ja kertoi myyntiaikeistaan. Raimo Tihveräisen asiantuntemuksella arvonmääritys saatiin kohdilleen ja potentiaalisia ostajiakin ilmestyi yllättävän paljon. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden:

-Kokonaan muiltakin toimialoilta tuli kyselijöitä, mutta halusin, että ostaja tuntee haketusalan. Tunsin Hakevuoren Reijo Wuorion entuudestaan ja tiesin hänen rautaisen osaamisensa. Reijo on pitkän linjan yrittäjänä tehnyt loistavaa työtä ja on kova luu kuten minäkin.

Hakevelhojen tarina jatkuu Hakevuoren tytäryhtiönä, ja Eerola hyödyntää pitkän kokemuksensa Hakevelhojen työnjohdosta vastaamiseen. Hänen vinkkinsä muille yritystoiminnan myymistä suunnitteleville on oikea ajoitus ja kunnon pohjatöiden tekeminen:

– En olisi itse tiennyt mitään lakikiemuroita, joten oli huojentavaa antaa laskelmat ja vastuukysymykset yritysvälittäjälle. Tällaisella sesonkialalla oikea ajoitus myynnissä on tärkeää. Meidän piti esimerkiksi saada tilikausi päätökseen, ja tiedän että ostajat miettivät investoinnit tarkkaan. Koneiden on oltava käyttövalmiina syksyllä, kun lähdetään metsään töihin.

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

www.advanceteam.fi

www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö