Fingas Oy

Yrityskaupalla voi hankkia paitsi uutta osaamista, myös uuden suunnan uralleen. Antero Kaavi myi Fingas Oy:n liiketoiminnan aiemmalle asiakkaalleen ja toimittajalleen, Oy Konwell Ab:lle. Samalla hän teki toivotun loikan yksinyrittäjästä työntekijäksi.

Moni ei tule ajatelleeksi, miten itsenäistä yksinyrittäjän työ voi olla. Kun kaikki vastuu ja päätökset lepäävät omilla harteilla, eikä ideoiden sparraajaksi löydy työkavereita, voi työpäivistä muodostua yksinäisiä. Tämän totesi myös Antero Kaavi jatkaessaan isänsä perustaman Finnwatt Oy:n toimintaa Fingas Oy –yrityksessä.

-Isäni teki pitkän yrittäjänuran yksin, ja seurasin sivusta hänen toimintaansa. Kun perustin oman yritykseni, liiketoimintaa ja asiakkuuksia alettiin siirtää vähitellen sen alle. Muutaman vuoden työskentelimme isän kanssa yhtä aikaa, mutta hän lopetti alan työt jo kauan sitten. Ehdin pyörittää Fingasia yksin 11 vuoden ajan, ja se riitti.

Fingas toimittaa teollisuudelle maa-, neste-, ja biokaasulaitteita ja edustaa suuria eurooppalaisia kaasulaitevalmistajia. Iso osa laitetoimittajista tulee englannin- ja saksankielisistä maista. Pienellä niche-markkinalla toimiminen toi liiketoiminnan kasvattamiselle omat haasteensa:

-Tein päätöksen, että en halua viettää koko työuraani yksin ja yksinyrittäjänä työskennellen. Yrittäjyyden yksinäisyyttä olisi voinut poistaa kasvattamalla firmaa yritysostolla, yhdistymällä toisen firman kanssa tai palkkaamalla työntekijöitä. Käytännössä tilanteen muuttamiseen ei kuitenkaan ollut muita realistisia vaihtoehtoja kuin yrityksen myyminen.

Onneksi Kaavilla oli jo valmiiksi ostaja tiedossa. Tuttu asiakas ja laitetoimittaja Konwell oli ottanut syksyllä 2021 yhteyttä Fingasiin ostoaikeissa. Se tuntui lähes kohtalon johdatukselta, sillä myös Kaavi oli pohtinut juuri Konwellia mieluisena liiketoiminnan ostajana. Hyvä aiempi yhteistyö johti neuvotteluiden aloittamiseen:

-Meillä on Konwellin kanssa yhteinen menneisyys. Sain hyvän kuvan Konwellin edustajista tehtyämme yhteistyötä 1,5 vuoden ajan, ja olin jo itsekseni miettinyt heitä ostajaehdokkaaksi. Kun he sitten kysyivät, olenko ajatellut myydä firmaa, ilmaisin kiinnostukseni jatkoneuvotteluihin.

Yritysvälittäjä varmisti reilut neuvottelut

Neuvotteluihin ryhtyessä Kaavi otti avuksi ulkopuolisen asiantuntijan eli Advance Teamin Juha Huotarin. Aloitustapaamisessa käytiin läpi myyntiprosessin eteneminen, mikä alkoi Fingas Oy:n arvonmäärityksellä. Sen pohjalta Huotari teki Kaaville hyväksytyn ehdotuksen neuvonantajuudesta koko vuoden kestäneen prosessin ajaksi. Konwellilla oli ostajaosapuolena kauppa- ja neuvotteluprosessissa mukana oma neuvonantajansa.

-Minulla ei ollut aiempaa kokemusta yrityskaupoista, enkä tullut ajatelleeksi yritysvälittäjän käyttöä neuvotteluissa. Konwellilta sitten vinkattiin, että kannattaa ottaa oma asiantuntija neuvotteluihin mukaan. Tärkein Juhalta saatu apu olikin henkinen puoli, eli olin neuvotteluissa samalla viivalla vastapuolen kanssa.

Suurin yllätys prosessin aikana oli Kaavin mukaan selvitysten yksityiskohtaisuus ja kaikki ne kysymykset, joihin piti vastata. Myös vuoden mittainen prosessi tuli yllätyksenä:

-Olin varautunut siihen, että kaupan toteutuksessa menee aikaa, mutta silti paperiasioihin ja neuvotteluihin meni paljon aikaa. Ostajan mittakaavassa tämä oli silti pieni kauppa. Minulla ja Konwellilla oli alusta alkaen yhteinen tahtotila, joten mitään vääntöä ei syntynyt. Asiat vain veivät oman aikansa, ja onneksi minulla ei ollut kiire kaupan toteutuksessa.

Huotarin rooli neuvonantajana sisälsi osallistumisen tarvittaviin neuvotteluihin ja kirjallisiin ehdotuksiin, joissa hän edusti Kaavin näkemystä ja etua. Myyjän ehdot huomioitiin kauppahinnassa, työsopimuksessa, kauppakirjassa, aiesopimuksessa ja muissa kaupan yksityiskohdissa. Koska myyjällä ja ostajalla oli alusta alkaen sama tavoite, kokonaisuus eteni sujuvasti:

-Juha vei asiaa aktiivisesti eteenpäin ja kysyi aina minulta, haluanko että jotain kohtaa selvitetään lisää tai kysellään jonkun tiedon perään. Kun itsellä ei ollut aiempaa kokemusta yrityksen myynnistä, tuntui hyvältä, että asiantuntijalla oli kokonaisuus hallussa. Sain Juhalta kaiken tiedon, mitä tarvitsin.

 

Fingasin ja Konwellin yrityskauppa

Advance Teamin yritysvälittäjä Juha Huotari, Konwellin varatoimitusjohtaja Kai Heinänen, Fingasin toimitusjohtaja Antero Kaavi, Konwellin toimitusjohtaja Pia Heinänen ja hallituksen puheenjohtaja Tom Heinänen

Uusi vaihe uralla

Kaavin työuralla alkoi kaupan myötä uusi vaihe, kun hän siirtyi yrittäjästä työntekijäksi. Muutos on ollut mieluinen:

-Konwellin kanssa neuvotellessa kokonaisuuden onnistumiseen vaikutti paljon se, että aidosti halusin tänne töihin. Olemme sopineet vähintään kolmen vuoden jaksosta, jolloin työskentelen Konwellin neste- ja maakaasujärjestelmien asiantuntijana.

Yksinäisen yrittäjän ongelmat ovat siis taakse jäänyttä elämää, ja nyt Kaavi voi keskittyä täysillä ydinosaamiseensa ja nauttia samalla tiimityön tuomista synergiaeduista ilman yrittäjyyden paineita. Helppoon siirtymään vaikutti myös oma asennoituminen yritystoimintaan:

-En ole koskaan ajatellut, että yritys olisi minulle kuin oma lapsi. Ehkä suurin muutos työntekijäksi siirtymisessä on ollut erilaiseen rytmiin tottuminen. Enää ei voi lähteä kesken päivää hiihtämään ja tehdä töitä yömyöhään. Kaikki on kuitenkin lähtenyt liikkeelle juuri niin hyvin kuin odotinkin.

 

www.advanceteam.fi

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö