Fanison Oy

Ilmastointitekniikan asiantuntija Fanison Oy:n koko osakekanta siirtyi Visu Kaluste Oy:n omistukseen. Fanison tunnetaan erikoisilmanvaihdon ratkaisuista, joita käytetään esimerkiksi laboratoriotiloissa ja teollisuustiloissa.

Visu Kaluste valmistaa laboratorioihin vetokaappeja ja muita kalusteita. Osakekaupan myötä Visu Kaluste vahvisti omaa palvelukokonaisuuttaan, ja voi jatkossa tarjota asiakkailleen entistä kokonaisvaltaisempia palveluita alan edelläkävijänä.

Fanisonin toimitusjohtaja Jouko Eloranta kertoo osakekaupan tulleen ajankohtaiseksi, kun perhepiiristä ei löytynyt sopivaa jatkajaa toiminnalle. Visu Kaluste oli ollut jo pari vuotta sitten yhteydessä yritykseen ja ilmaissut kiinnostuksensa, joten nyt myyntiprosessi päätettiin laittaa tosissaan liikkeelle. Sujuvan yrityskaupan varmistamiseksi mukaan otettiin yrityskauppojen asiantuntija Advance Team.

– Olimme ensin itsenäisesti yhteydessä ostajaehdokkaaseen, ja sitten kun hintaneuvottelut tulivat ajankohtaisiksi, otimme Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkosen keskusteluihin mukaan. Pekka toimi ikään kuin managerina meidän myyjien ja ostajan välillä, kun neuvottelimme diiliä, Eloranta kuvailee.

Fanisonin toinen perustajajäsen ja pitkän linjan yrittäjä Kari Kakkonen kertoo Advance Teamin löytyneen yhteistyökumppaniksi yrittäjätapahtumasta, johon hän osallistui. Palveluitaan esitelleistä toimijoista Advance Team erottui edukseen:

– Luottamuksemme heräsi Advance Teamin kohdalla. Yhteistyö on aina arpapeliä, jossa lopputulos ratkaisee, ja Advance Teamin kanssa se oli onnistunut. Puolueettomasta asiantuntijasta oli paljon etua neuvotteluissa.

Kuvassa: vas. Jouko Eloranta, Mikko Harmanen, Kari Kakkonen

Perusasiat kuntoon ennen myyntiä

Yli 20 vuoden toimintansa aikana Fanison on luonut hyvän maineen ja vakiintuneen asiakaskunnan. Näitä aineettomia hyötyjä ja brändin vahvuutta voi joskus olla vaikea mitata rahassa. Ulkopuolisen asiantuntijan mukaan ottaminen myyntiprosessiin auttoi hinta-arvion muodostamisessa ja neuvotteluiden etenemisessä.

– Pekka oli yritysvälittäjänä meidän myyjien tukena, mutta auttoi koko prosessissa. Me yritystoiminnan myyjinä halusimme varmistaa sujuvan palvelun vanhoille asiakkaille, jotta homma jatkuisi hyvin myös uuden omistajan kanssa, Eloranta sanoo.

Osakekaupan jälkeen kumpikin yhtiö henkilöstöineen jatkaa toimintaansa omina kokonaisuuksinaan. Eloranta ja Kakkonen ovat toistaiseksi mukana Fanisonin toiminnassa, mutta siirtyvät vähitellen sivuun.

Yrittäjät kehottavat yrityskauppaa harkitsevia tekemään pohjatyön kunnolla ja suunnittelemaan etukäteen, miten yritystoiminnasta luopuminen tapahtuu, ja mitä kaikkea siihen liittyen pitää huomioida.

– Suosittelen myyntiaikeissa olevia miettimään kunnolla, miten asiat hoidetaan, ja miten työntekijöiden työpaikat varmistetaan. Yrityksen taseet ja henkilöstöpolitiikka kannattaa laittaa kuntoon ajoissa. Myyntiprosessi ei lopu siihen, että kauppakirja on allekirjoitettu, vaan haltuunotollakin on suuri rooli, Kakkonen vinkkaa.

Tulevaisuudessa Eloranta jatkaa muiden projektien parissa, mutta Kakkonen on jäämässä vuoden lopulla eläkkeelle:

– Olen aina ollut yrittäjä, joten vapaa-aika on ollut kortilla. Nyt sitten pidetään aikanaan pitämättä jääneitä lomia ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

https://www.fanison.fi/

Lue lisää tarinoita onnistuneista yrityskaupoista www.advanceteam.fi/referenssit .

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö