Asuntolaune Oy

Asuntolaune Oy:n liiketoimintakaupassa kaikki voittivat: aiemmat yrittäjät saivat kiireettömämmän kalenterin ja uusi yrittäjä pääsi hyvin katettuun pöytään. Onnistumista tuki Advance Teamin asiantuntemus ja sujuva asioiden hoito.

Kun Hannu Väänänen aloitti lahtelaisen Asuntolaune Oy:n yrittäjänä ja toisena osakkaana seitsemän vuotta sitten, hän kävi läpi tiukan seulan. Asuntolaune toimii franchising-periaatteella osana Kiinteistömaailma-ketjua, joten uuden tulokkaan kanssa pelattiin varman päälle:

-Iso ketju varmisti kaikkien ostajaehdokkaiden taustat, ja ehdokkaat testattiin ja tutkittiin tarkkaan ennen lopullista valintaa. Kävin sen prosessin silloin läpi ja tiedän, millaisen tarkastelun seuraajanikin kävi läpi.

Väänänen tuli aikoinaan Asuntolauneen yrittäjäksi toisen osakkaan, Riitta Turusen rinnalle. Turusella on yli 20 vuoden kokemus kiinteistönvälitysalalta, ja Asuntolauneen yrittäjänä hän aloitti vuonna 2005. Pitkän uran ja vaativan työn jälkeen yrittäjien yhteinen tahtotila oli höllentää aikatauluja ja löytää toiminnalle sopiva jatkaja.

-Lähdimme noin vuosi sitten kartoittamaan mahdollista jatkajaa ketjun sisältä ja henkilöstön parista. Halusimme uuden ja hyvän yrittäjän toiminnalle. Meille tärkeintä oli henkilöstöstä huolehtiminen ja vakaan toiminnan jatkuminen.

Sopivan ostajaehdokkaan löytyminen ei ole itsestäänselvyys, ja pahimmillaan etsinnät voivat viivyttää yrityskaupan toteutumista merkittävästi. Välttääkseen mahdolliset ongelmat Väänänen halusi alusta alkaen mukaan Advance Teamin osaamista:

-Advance Team hoiti jo aikanaan hyvin kaikki yksityiskohdat, kun minä tulin Asuntolauneen osakkaaksi. Siksi halusin heidät myös nyt mukaan, vaikka meillä on ketjun sisälläkin paljon asiantuntemusta. Tunsin Advance Teamin Juha Huotarin entuudestaan, sillä meillä kummallakin on pitkä työhistoria OP-ryhmässä. Juha otti heti prosessin hyvin haltuun, ja hän toimi ammattimaisesti ja aktiivisesti.

Huolehdi henkilöstöstä muutostilanteissa

Neuvottelut yritysvälittäjän ja ostajaehdokkaiden kanssa hoituivat Teams-palavereina, mutta loppusuoralla mukana oli myös kahdenkeskisiä tapaamisia. Henkilökemioiden lisäksi ostajan valinnassa vaikutti myös tämän visio toiminnan kehittämisestä:

-Kun aloimme jutella Jussi Puuskan kanssa, olin aluksi varuillani. Hän tulee rakennusalalta ilman aiempaa kiinteistönvälitysalan kokemusta. Sitten juttelimme lisää, ja ymmärsin, miten hyvin Jussin osaaminen täydentää meidän toimintaamme. Jokaisen yrittäjän pitää tuoda toimintaan jotain uutta mukanaan.

Kuvassa vasemmalta myyjät Hannu Väänänen ja Riitta Turunen, Asuntolaune Oy:n uusi omistaja Jussi Puuska sekä yritysvälittäjämme Juha Huotari

Väänänen kiittelee Advance Teamin Juha Huotaria asioiden sujuvasta hoidosta ja aktiivisesta tiedonvälityksestä:

-Jos meiltä kysyttiin jotain, vastaukset oli helppo välittää Juhan kautta eteenpäin kysyjälle. Ammatikseen yrityksiä välittävällä Huotarilla on sellaista tietotaitoa, mitä meillä itsellämme ei olisi ollut.

Liiketoiminnan muutoksissa tärkeintä on huolehtia henkilöstöstä ja asiakkaista. Väänänen korostaa, että muutokset voivat tapahtua talon sisällä, mutta asiakkaat eivät saa kokea isoja muutoksia. Toiminnan pitää pyöriä eteenpäin, vaikka henkilöt vaihtuvat:

-Liiketoiminta jatkuu tutulla nimellä ja saman ammattitaitoisen henkilöstön voimin. Meillä siirtyi todella hyvä henkilöstö nyt uuden yrittäjän alaisuuteen. Uskon, että vahva brändi ja hyvä imago auttavat kehittämään toimintaa myös tulevaisuudessa. Kaikki kasvupotentiaali on jo olemassa, se pitää vain hyödyntää.

Väänäsen vinkit liiketoiminnan jatkajalle:
  1. Kaikkein tärkeintä on huolehtia henkilöstöstä, sillä työntekijät tekevät myynnin ja tuloksen. Yrittäjän tehtävänä on vain mahdollistaa se.
  2. Älä tee isoja muutoksia heti alkuun, vaan totuttele uuteen kuvioon ja tee muutoksia vähitellen.
  3. Jos suunta on oikea ja tulokset puhuvat puolestaan, isoja muutoksia ei tarvitse tehdä vain itseisarvona.
  4. Tuo liiketoimintaan mukaan oma persoonasi ja oma tapasi olla yrittäjänä.
  5. Pidä yritys hyvässä kunnossa, niin sille on helppo löytää ostaja myös tulevaisuudessa.

 

Asuntolaune Oy
www.advanceteam.fi

Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö