Onko toimialalla merkitystä – milloin myydä tai ostaa?

Onko jokin toimiala houkuttelevampi kuin muut tai onko jokin hetki parempi – jos olisi, tuskin monikaan yrittäjistä tai yrittäjäksi aikovista tekisi sitä, mitä tekee! Välillä esiin tulee kysymyksiä, mitä kannattaisi ostaa, saanko minun toimialan yrityksestä hyvän hinnan, missä suhdanteessa tai saako sen edes myytyä?

Jokainen yritys – toimialasta riippumatta -perustuu viime kädessä syvälliseen pohdintaan ja liikeideaan siitä, minkä itse kukin kokee tai on kokenut vahvuudekseen ja sydämen asiaksi. Muista – jokaisella toimialalla on ollut ja tulee olemaan, suhdasteesta riippumatta menestystarinoita.

Itse kiinnittäisin huomiota yrityksen pitkäjänteiseen kehittämiseen ja strategian luomiseen, joka luo hyvinvointia yrityksen omistajalle, työntekijälle ja eri sidosryhmille. Yleensä yrityksen hyvä kannattavuus on tulosta yrityksen pitkäjänteisestä kehittämisestä, jonka seurauksena yrityksen houkuttelevuus myynti- tai ostokohteena on erinomainen.

Tässä kohtaa on pakko nostaa huoli yritysten halusta kasvaa, mikä näyttää trendinomaisesti olevan hyytymässä kevään 2019 pk-yritysbarometrin mukaan. Miten paljon tässä on niitä yrityksiä, joiden osalta yrityksen omistajan ikä alkaa olla vaiheessa, jolloin olisi pitänyt tai pitää alkaa miettimään yrityksen jatkuvuuden turvaamista -vieläpä niin, että elämän työlle saadaan oikea arvo. Ajoitus ja henkinen päätös ovat avainasemassa!

Liiketoiminnan siirtäminen yrityskaupan, sukupolvenvaihdoksen tai yrityksen muun omistajanvaihdoksen myötä luo yritystoiminnalle mahdollisuuden jatkua, säilyttää yrityksen saavutukset ja mikä parasta, kehittää sitä eteenpäin. PK-yrityksistä lähes puolet suunnittelee toteuttavansa omistajanvaihdoksen tulevaisuudessa ja noin 1/3 näistä jo seuraavan 5 vuoden aikana.

Kansantalous tarvitsee kasvuhakuisia, innovatiivisia yrityksiä, koska niillä on positiivisia vaikutuksia koko Suomelle. Suomesta löytyy osaamista, kasvulla takaamme paremman kannattavuuden ja kilpailuasetelman kansainvälisestikin.

Olkaamme siis liikkeellä hyvissä ajoin, onnistunut omistajanvaihdos ja yrityskauppa vaativat usein hyvää valmistelua -koskaan et ole liian aikaisin liikkeellä. Muista myös samalla huolehtia yrityksesi kilpailukyvystä ja -asemasta.

Advance Team Oy on yrityskauppojen ammattilainen – paikallisesti koko Suomessa. Omat toimipisteemme löytyvät Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Lahdesta. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, yhteystietomme löydät täältä.

Juha Huotari
Senior Advisor, KTM
Jätä soittopyyntö