Kiinteistönhuolto toimialana yrityskaupoissa

Julkaistu 14.4.2025

Kiinteistönhoidon merkitys osana yhteiskuntaa

Haluan aloittaa blogipostaukseni positiivisesti toteamalla, että niin kauan kuin ihminen tarvitsee ja käyttää elämisessään ja liiketoimissaan kiinteistöjä, maa-alueineen rakennuksineen, on olemassa myös tarve kiinteistöjen jatkuvalle hoidolle, ylläpidolle ja omistamisen kulttuurille. Kiinteistöjen ammattimainen ylläpito, huolto ja arvon säilyttäminen ovat ensisijaisesti kiinteistönomistajien vastuulla, mutta käytännössä työ tehdään yhteistyössä isännöitsijöiden ja kiinteistönhuoltopalveluiden asiantuntijoiden kanssa.

Kiinteistönhuoltoala on todella monipuolinen

Toimialana kiinteistönhoito on melkoisen haasteellisesti rajattavissa, koska sitä lähellä ja sen päivittäisessä tekemisessä on monta eri toimialaa. Sen palvelut kattavat muun muassa:

  • LVI-, sähkö- ja automaatiopalvelut (LVISA)
  • Rakennus- ja maanrakennustyöt
  • Korjaus- ja uudisrakentaminen
  • Vahinkokorjaukset
  • Piha- ja puutarhapalvelut
  • Lumityöt ja kiinteistön ulkoalueiden kunnossapito
  • Maalaus- ja siivouspalvelut
  • Turvallisuusratkaisut
  • Isännöinti

Alalla näkyvät myös useat megatrendit, kuten digitalisaatio, urbanisaatio, vihreä siirtymä, energiamurros ja tekoälyn hyödyntäminen. Uutena ilmiönä on uutisoinneissa esillä olleet taloyhtiöiden taloudelliset haasteet, konkurssit ja vaikeudet rahoituksen saamisessa.

Perusstatistiikkana pelkästään isännöinnin osalta voidaan mainita, että 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä, taloyhtiöitä on yli 90 000, 55 000 taloyhtiötä käyttää isännöintiä, isännöintiyrityksiä on 750 ja ne työllistävät 6 000 ammattilaista.

Ja edelleen se, että rakennusala on varsin suhdanneherkkä toimiala. Noin 60 % yritysten tekemistä kiinteistä investoinneista kohdistuu rakennuksiin, joten talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat merkittävästi rakennusalan yritysten liiketoimintaan.

Onko kiinteistönhuolto suhdanneherkkä ala?

Vaikka rakennusala yleisesti reagoi talouden suhdanteisiin, kiinteistönhuollon perusluonne on suhdanteista riippumaton. Kiinteistöt on huollettava ja ylläpidettävä aina. Kuitenkin palveluiden tasoa ja ajoitusta voidaan optimoida tilanteen mukaan, esimerkiksi materiaalivalinnoilla tai tehtävien töiden priorisoinnilla.

Kasvava korjausvelka uhkatekijänä ja mahdollisuutena

Merkittävä osuus Suomen rakennuskannasta on tällä hetkellä korjauksen tarpeessa. ROTI 2023-raportin mukaan pelkästään olemassa olevan talokannan korjausvelan määrä on 77,5 miljardia euroa. VTT arvioi, että seuraavien vuosien aikana asuinrakennusten korjauksiin on sijoitettava lähes 10 miljardia euroa vuodessa.

Julkiset infrastruktuuriprojektit, kuten valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma, kasvavat investoinnit maanpuolustukseen ja siihen liittyvään infraan tuovat kuitenkin vakautta ja kasvumahdollisuuksia seuraavien vuosien aikana niin rakennusalalle kuin kiinteistönhuoltoalallekin.

Kiinteistönhoidon asiakaskunnan ja alan yhtiöiden monimuotoisuus

Suurin osa kiinteistönhoidon asiakkaista on taloyhtiöitä, julkisen puolen yhtiöitä ja laitoksia, teollisuutta, kuntia ja kaupunkeja, mutta myös pieniä yksittäisiä kotitalouksia. Tämä heijastuu myös alalla toimivien yhtiöiden rakenteisiin vahvasti, aina yhden henkilön paikallisista toimijoista kansainvälisiin konserneihin ja pääomasijoittajiin.

Toimialalla on vahvasti keskitytty ja keskitytään myös jatkossa yrityskauppojen kautta. Tämä tuo lisää alalle keskitettyä osaamista, mutta varmasti myös kovenevaa kilpailua. Kentällä on silti aina tilaa osaaville toimijoille.

Yrityskauppojen rooli ja ajurit kiinteistönhuoltoalalla

Toimialalla haetaan yrityskauppojen avulla synergiaetujen lisäksi jatkuvuutta, kasvua ja tehokkuutta. Pienten yritysten omistajien ikääntyminen toimii ajurina vielä pitkään PK-sektorilla. Pääomasijoittajat puolestaan mahdollistavat pienemmille toimijoille nopeamman kasvun ja kansainvälistymisen. Erityisesti pääomasijoittajien ostamat keskisuuret yhtiöt ovatkin viime vuosina olleet aktiivisia PK-yritysten ostajia.

Me olemme toimineet myös kiinteistönhuoltoalan yrityskaupoissa neuvonantajan roolissa. Tästä voit lukea tarinan Heinolan Talohuolto Oy:n onnistuneesta yrityskaupasta: Heinolan Talohuolto Oy myytiin PHM Finland Oy:lle

Tulevaisuudessa uudet teknologiat, kuten tekoäly, kiinteistönhallinnan automaatio ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut, tulevat vauhdittamaan alan kehitystä ja investointeja myös yrityskauppojen muodossa.

Lopuksi haluan todeta, että muuttuvassa maailmassamme omistamisen kulttuuri korostuu entisestään, ja onkin äärimmäisen tärkeää pitää huolta niistä asioista, jotka ovat meille tärkeitä. Suomalaisten omaisuudesta ja varallisuudesta on merkittävä osa kiinni kiinteistöissä – pidetään ne hyvässä kunnossa ja pyritään näin säilyttämään tuon potin arvo, ja edelleen lisäämään sitä.

Sami Auvinen
Yritysvälittäjä, Insinööri (AMK)
Lahden toimisto
Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa
Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupatyritysostopalvelurahoitusratkaisutyritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.
Ota yhteyttä
Jätä soittopyyntö