Haaveista totta – yrittäjäksi yritysostolla

Julkaistu 12.3.2024

Meissä useimmissa elää sisäinen halu olla yrittäjä – kuinka monelle se realisoituu todeksi, on toinen juttu. Mikäli yrittäjyys on ”sydämenasia”, valmiin yrityksen ostaminen on varteenotettava vaihtoehto, koska silloin yritystoiminta on mahdollista käynnistää heti, sillä on liikevaihto, asiakkaat, henkilöstö jne. jo olemassa.

Suomessa on vajaat 300.000 yritystä, joista esim. viimeisimmän Pk-yritysbarometrin mukaan lähivuosina kymmenet tuhannet yritykset tarvitsevat uuden omistajan nykyisten yrittäjien eläköityessä  – markkinoilla on siten potentiaalia ja mahdollisuuksia toteuttaa unelma ja ryhtyä yrittäjäksi.

Miksi kannattaa ostaa yritys?

Yrityksen ostaminen on monella tapaa kätevä tapa ryhtyä yrittäjäksi, koska valmiin yrityksen mukana tulee usein vaikkapa tunnettuutta, asiakaskuntaa ja yrityksen pyörittämiseen tarvittavia resursseja. Riskit kuuluvat luonnollisesti yritystoimintaan, mutta tutkimusten mukaan olemassa olevan yrityksen ostaminen on myös riskittömämpää kuin uuden perustaminen.

Aika moni yrityksen omistaja tai johto miettii myös riskin näkökulmasta sitä, pitäisikö ostettavan yrityksen olla toimialaltaan tuttu tai pitäisikö ostettavasta toimialasta olla yrittäjäkokemusta. Ei siitä haittakaan ole, mutta se ei ole ratkaisevassa roolissa. Keskeistä on kyky omaksua ostettavan toimialan ja liiketoiminnan lainalaisuudet. Jos olet onnistuneesti jo johtanut ja kehittänyt nykyistä yritystäsi, tai sinulla on jo entuudestaan olemassa sellaista osaamista, jota tarvitaan ostettavan yrityksen menestyksekkääseen johtamiseen, miksi uudenkin toimialan haltuunotto ei voisi onnistua. Kysymys on myös siitä, toiminko nyt vain kotimarkkinoilla ja ostettavan yrityksen kautta tulisi mahdollisuus kansainvälistymiseen, jolloin olisi syytä tarkkaan analysoida nykyinen osaamistaso.

Onko minun yrityksessäni tai ostettavassa yrityksessä sellaista osaamista, joka mahdollistaisi kansainvälistymiseen, vai pitäisikö riittävää osaamista hankkia ”markkinoilta”? Osaamisanalyysi kannattaa tehdä ennen yrityskauppaa.

Vastaako ostettava kokonaisuus ajatuksiasi ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

Luonnollisesti ostaja ei osta yrityksen hienoa historiaa, vaan sen tulevaisuutta ja tulevaisuuden kassavirtaa, jolla investointi ts.  yrityksen ostaminen maksetaan takaisin. Jos realistiset laskelmat osoittavat, että sen voi maksaa takaisin viidessä vuodessa, silloin kaikki perusteet ostamiselle ovat olemassa.

Ennen kuin nimet ovat paperissa, kannattaa ostettavan yrityksen mm. erilaiset omaisuuserät käydä huolella läpi, onko sellaista, jota ostaja ei tarvitse, tai onko ostettavaan yritykseen kertynyt ajan myötä toimintoja, jotka eivät ole tarpeellisia ja joita ei kannata ostaa. Kannattaa mm. koota kaikki ostettavan yrityksen voimassa olevat asiakassopimukset, asiapaperit, tilinpäätökset useilta vuosilta jne., joilla on paitsi merkitystä yrityksen arvoon, myös siihen, onko yrityksen ”paperit” kunnossa.

Ostajaa luonnollisesti kiinnostaa ostettavan yrityksen kannattavuus, kassavirta, toimialan kilpailutilanne sekä ostokohteen tulevaisuuden näkymät ja realistiset liiketoimintasuunnitelmat, jonka takia ”kotiläksyt” kannattaa tehdä huolella ja jonka tekemiseen ja analysointiin kannattaa käyttää ulkopuolista asiantuntemusta oman päätöksensä tueksi.

Jos yrityksen ostaminen on suunnitelmissa ja agendalla, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä Advance Team Oy:n, koska me teemme sitä toimeksiannosta työksemme Suomessa – älä sinä käytä kallista aikaasi sellaiseen, joka ei ole sinun ydinosaamista ja tekemistä.

www.advanceteam.fi

www.yritysovi.fi

Juha Huotari
Senior Advisor, KTM
Helsingin toimisto
Advance Team – Apunasi yrityskaupoissa

Advance Team tarjoaa yrityskauppa- ja Corporate Finance PLUS –palveluita. Palveluihimme kuuluvat yrityskaupatyritysostopalvelurahoitusratkaisutyritysjärjestelyt sekä sukupolvenvaihdokset. Ammattitaitoisen ja aktiivisen tiimin ansiosta asiakkaamme suosittelevat meitä ja olemmekin toteuttaneet jo yli 600 vaativaa yrityskauppaa menestyksekkäästi. Toimimme paikallisesti koko Suomessa ja toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Lahdessa. Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan luottamuksellisesti yrityksesi tilanteesta.

Ota yhteyttä
Jätä soittopyyntö