AT Yrityskauppakatsaus 10/23

Yrityskauppamäärät lokakuussa

Advance Teamin keräämän datan mukaan lokakuussa toteutui 43 yrityskauppaa. Laskua on tapahtunut noin 15 prosenttia viime vuoden lokakuun 50 transaktioon nähden, mutta toisaalta toissa vuoden lokakuuhun nähden nousua on tapahtunut noin 10 prosenttia. Kuluvan vuoden keskimääräinen yrityskauppa-aktiivisuus on ollut noin 38 transaktiota kuukaudessa, joten lokakuun transaktioiden määrä on hieman yli 10 prosenttia vuoden keskiarvoa korkeampi.

Yrityskaupparintamalla kauppojen määrä on noussut jälleen korkeammalle tasolle, vaikka markkinatilanne onkin muuttunut ja korkeampien korkojen aika on tuonut kankeutta yrityskauppojen rahoittamiseen. Yrityskauppamarkkina näyttää palautuvan koko ajan kohti kahden edellisen vuoden keskiarvoa, jota voidaan pitää jo niin sanottuna normaalina tasona.

*Tilasto perustuu Advance Team Oy:n keräämään yrityskauppadataan

Yleishyödyllisten palveluiden ja rakennusteollisuuden toimialoilla kauppa edelleen aktiivista

Lokakuussa yleishyödyllisten palvelujen ja rakennusteollisuuden toimialalla tehtiin yhteensä 15 yrityskauppaa, jotka kattoivat noin kolmanneksen kaikista lokakuun transaktioista. Pääomasijoittajat olivat osallisina 16 yrityskaupassa. Se oli noin kolmannes kaikista toteutuneista lokakuun yrityskaupoista.

Intera Partnersin omistama älykkäitä energiaratkaisuja tarjoava HögforsGST osti ruotsalaisen SWEP Internationalin ja toinen Interan omistama Oiva Isännöinti osti OP Koti Länsi-Suomi Oy:n isännöintiliiketoiminnan. Adelis Equity Partners tekivät yrityskauppoja omien portfolio yhtiöiden osalta talotekniikan ja paloturvallisuuden puolella ostamalla alueellisia keskisuuria toimijoita osakseen. Adeliksen omistama Presto Paloturvallisuus osti kolme paloturvallisuuteen liittyvää yhtiötä lokakuun aikana. Sponsor Capital osti Suomen Kulutusosa Oy:n ja omistamansa StaffPointin kautta henkilöstövuokrausyhtiö Optimax Henkilöstöratkaisut Oy:n.

*Tilasto perustuu Advance Team Oy:n omaan toimialaluokitteluun

Markkinoilla vaikuttavat tekijät

Koronnostoissa on tapahtunut pysähtyminen ainakin toistaiseksi, kuten viimekertaisessa yrityskauppakatsauksessa ounastelimme. Euroopan keskuspankki päätti odotetusti pitää ohjauskoron muuttumattomana. Ohjauskorkoa nostettiin kymmenen kertaa peräkkäin, mutta nyt ohjauskoron nostot jäädytettiin.

Euroalueen inflaatio on hidastunut, joka tukee korkopäätöstä – EKP seuraa ohjauskoron purevuutta inflaatioon seuraavat kuukaudet tarkasti. Euroalueen inflaatio hidastui lokakuussa odotettua enemmän kuluttajahintojen noustua 4,3 prosentin vauhdilla, kun ekonomistien konsensus odotti 4,5 prosentin hintojen nousua.

Pörssiyhtiöiden liikkeitä yrityskauppamarkkinoilla

Lokakuussa pörssiyhtiöiden osalta toteutui neljä yrityskauppaa. Talenom teki kaksi merkittävää yritysostoa Espanjassa, hankkien näin marginaalista lisäystä liikevaihtoonsa ja kannattavuuteensa. Toinen aktiivinen yrityskaupan tekijä lokakuussa oli Aallon Group Oyj, joka hankki helsinkiläisen Tili-Counter Oy:n.

Toinen huomattava kauppa liittyi autokauppayhtiö Wetteriin, joka osti Osuuskauppa Suur-Savon autokauppaliiketoiminnan. Osuuskauppa Suur-Savo harjoittaa autojen myyntiä ja huoltoa Mikkelissä, Savonlinnassa ja Vantaalla. Heidän valikoimaansa kuuluvat merkit, kuten Toyota Etelä-Savon Autossa ja Mercedes-Benz, Nissan ja Opel Savon Autokeskuksessa.

Tässä liiketoimintakaupassa Wetteri Oyj:n tytäryhtiö, Wetteri Auto Oy, hankki henkilöautojen myynti- ja huoltoliiketoiminnan. Kaupan kokonaisarvo oli 1,4 miljoonaa euroa ja siihen sisältyivät liiketoiminnan mukana siirtyvät koneet, laitteet ja varaosat. Lokakuun aikana pörssiyritysten osalta nähtiin hieman rauhallisempi kuukausi verrattuna edelliseen syyskuuhun.


Advance Team seuraa aktiivisesti yrityskauppamarkkinaa; seuraava AT Yrityskauppakatsaus ilmestyy joulukuussa.  

www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö