Yrityksen myynti mielessä, mutta oletko sinä ja yrityksesi jo valmis siihen?
Yrittäjän elämässä voi tulla eteen yllätyksiä ja on hyvä olla varautunut muuttuviin elämäntilanteisiin. Pitää olla ketterä ja osata hyödyntää nopeat tilanteet yrityskauppamarkkinoilla – on sitten myymässä tai ostamassa.
Moni kasvava yritys, joka ei ole edes harkinnut liiketoimintansa myyntiä, on saanut suoria ostotarjouksia, ja esim. ICT-alan toimijoiden puhelinlinjat käyvät kuumina.
Myyjän kannattaa olla aina valmiina mahdolliseen yrityskauppaan
Yrityksen myynnissä tärkeä ensi askel on henkinen valmistautuminen, ja heti sen jälkeen hyvin tehty arvonmääritys. Usein yrittäjällä voi olla ruusuinen käsitys oman yrityksensä arvosta ja arvonmääritys auttaa selvittämään yrityksen oikean nykytilan.
On hyvä tiedostaa, että myyjä ja ostaja katsovat yritystä eri silmin. Yrittäjä totta kai arvostaa omaa yritystään, sen koneita ja laitteita, mutta myös aineetonta pääomaa, jota ei tilinpäätöksessä arvioida varallisuutena. Tämä aineeton pääoma pitää siirtää ajoissa yrittäjältä yritykseen, ja kasvattaa näin yrityksen arvoa. Ostajan intressi piilee yrityksen kassavirrassa ja investoinnille mahdollisimman pian saatavassa tuotossa. Korkea liikevaihto ei ole sama asia kuin kannattavuus, vaan hyvässä yhtiössä tulevaisuuden tuottoarvo on korkeampi kuin substanssiarvo.
Arvonmääritys auttaa tunnistamaan oman yrityksen kehityskohteet
Eritasoisia arvonmäärityksiä on markkinoilla tarjolla useita; yleisesti ottaen pienet yritykset eivät vaadi niin paljon analysointia kuin suuremmat, koska selvitettäviä asioitakin on vähemmän.
Monimutkaisemmissa yrityskauppakuvioissa suosittelemme olemaan hyvissä ajoin liikkeellä ja pyytämään apua yrityskauppojen asiantuntijalta. Ammattilainen osaa auttaa tunnistamaan yrityksen vahvuudet ja heikkoudet, neuvoo yrityksen myyntikuntoon laittamisessa sekä osaa konsultoida rahoitus-, verotus- ja lainopillisissa asioissa. Advance Teamin itse kehittämä, kattava myytävyysanalyysi auttaa parhaan hinnan pohjustamisessa ja myyntikriteerien tunnistamisessa, sekä antaa vinkkejä yrityksesi mahdollisiin kehityskohteisiin ja toimialan näkymiin.
Luottamus myyjän ja ostajan välillä on tärkeää omistajanvaihdoksessa
Kun yritykselle on määritetty oikea lähtöhinta, voi ostajan kartoitus alkaa. Aktiiviset myyntitoimenpiteet auttavat löytämään oikean ostajan. Kauppa syntyy, kun hinnasta on päästy yksimielisyyteen ja molempien osapuolien välille syntyy luottamus. Jos luottamusta ei ole, se täytyy rakentaa. Avoimuus on tärkeää omistajanvaihdoksessa – kyseessä voi olla sekä myyjän että ostajan elämän suurin kauppa. Kauppaan liittyvät sopimukset on myös tehtävä harkiten, jotta jälkipuinnilta vältytään.
Summa summarum
Yrityskauppa on prosessi, joka voi edetä nopeastikin, kunhan olet miettinyt asiat valmiiksi:
- valmistaudu henkisesti, tee itsellesi selväksi mikä on seuraava askeleesi omistajanvaihdoksen jälkeen
- lähde liikkeelle ajoissa, siirrä omaa hiljaista tietoasi yritykseen ja tilaa arvonmääritys asiantuntijalta
- yrityksen dokumentoinnin on oltava kunnossa (lainat, työ- ja muut sopimukset yms.)
- kun ostokohde on selkeä, on omistajanvaihdosprosessi helppo ja nopea
Kun haluat lisätietoa yrityksen myynnistä tai ostosta, ota meihin yhteyttä luottamuksellisesti: https://www.advanceteam.fi