AT-News 2/2022
25v. juhlavuosi päättymässä
Advance Teamin 25-vuotisjuhlavuosi on päättymässä. AT-Newsin edellisessä numerossa kerroin meidän merkittävimpiä virstanpylväitä 25 vuoden ajalta. Niistä muistorikkaimmat liittyivät yrityksiin ja ennen kaikkea yrittäjiin. Meillä on ollut etuoikeus saadessamme tavata monia mieleenpainuvia yrittäjiä. Kiitokset meidän mittavalle asiakaskunnalle, teidän kanssanne on ollut ilo työskennellä!
25 vuoden ajan olemme kehittäneet toimintaamme ja pyrkineet menemään eteenpäin. Mihin Advance Team on menossa jatkossa? Advance Team tulee kehittymään edelleen. Fokuksemme tulee olemaan entistä haastavimmissa ja suuremmissa yrityskaupoissa, sillä tiimissämme löytyy laaja-alaista osaamista. Olemme myös kehittäneet vuosien saatossa laadukkaan verkoston, mihin voimme tukeutua. Tavoitteenamme on myydä hyviä yrityksiä uusille omistajille, ja samalla teemme yrityksen myyjistä miljonäärejä. Yrityksen ostajat löytyvät enenevissä määrin muista Pohjoismaista. Houkuttelemme yrityskaupan ammattilaisia tiimiimme ja yhdessä lisäämme osaamistamme. Siinä muutamia avainsanoja Advance Teamin tulevaisuudesta.
Advance Team on historian aikana tehnyt erilaisia lahjoituksia. Juhlavuonna halusimme tukea suomalaista tyttöjalkapalloa, jotta lapset ja nuoret pystyisivät jatkamaan harrastustaan, vaikka vanhempien rahavarat olisivat tiukoilla. Teimme 2 500 €:n lahjoituksen Laajasalon Palloseuralle, Tampereen Ilvekselle, Turun Nappulaliigalle, FC Kuusysille ja Tornion Pallo 47:lle. Toivottavasti edes pieni joukko tyttöjä pystyisi jatkamaan harrastustaan tuen avulla.
Tässä numerossamme kerromme, miten Asuntolaune Oy:n liiketoimintakauppa toteutettiin. Yrityksen omistajat Hannu Väänänen ja Riitta Turunen kertovat mitä he hakivat yrityskaupalla, miten veivät yrityskauppaa eteenpäin ja miksi valitsivat Advance Teamin välittäjäkseen. Jutussa korostuu luottamus, sekä yritysvälittäjään että ostajaan ja miten luottamusta rakennettiin pala kerrallaan. Kannattaa lukea Hannun ja Riitan ajatukset yrityskaupasta.
Finnvera on uusinut yrittäjälainan ehdot. He ovat saaneet alan toimijoilta parannusehdotuksia, miten yrittäjälainaa tulisi kehittää. Jutussa Finnveran Länsi-Suomen aluejohtaja Seija Pelkonen kertoo lainan uudet ehdot. Finnvera on ottanut asiasta kopin ja tehnyt hyviä parannuksia ehtoihin, mikä edesauttaa yrityskaupan rahoitusmahdollisuuksia jatkossa. Lue juttu, jossa Seija avaa lainan uudet ehdot.
Advance Teamin henkilökunnan kanssa pidimme perinteiset pikkujoulujuhlat. Paikkana oli tällä erää Tampere, tuo vireä ja kehittyvä kaupunki Pirkanmaalla. Lounaalla saimme yllätysvieraan, kun entinen jääkiekkoilija ja nykyinen Ilveksen jääkiekkojoukkueen valmentaja, Raimo Helminen, pistäytyi tervehtimässä meitä. Vierailimme myös Tampereen kaupungin tiloissa, jossa konsernijohtaja Juha Yli-Rajala piti hienon esityksen Tampereen kaupungin viime vuosien kehityksestä. Illan päätteeksi katsoimme loistavalla Nokia Areenalla Ilves – Tappara paikallisjääkiekko-ottelun.
Joulu ja vuodenvaihde lähenee vauhdilla. Minulla on ilo toivottaa kaikille oikein antoisaa ja rauhaisaa joulua sekä tapahtumarikasta uutta vuotta 2023!
Erkki Soppela
Toimitusjohtaja
040 5313760
erkki.soppela@advanceteam.fi
Asuntolauneen liiketoimintakaupassa oli monta voittajaa
Asuntolaune Oy:n liiketoimintakaupassa kaikki voittivat: aiemmat yrittäjät saivat kiireettömämmän kalenterin ja uusi yrittäjä pääsi hyvin katettuun pöytään. Onnistumista tuki Advance Teamin asiantuntemus ja sujuva asioiden hoito.
Kun Hannu Väänänen aloitti lahtelaisen Asuntolaune Oy:n yrittäjänä ja toisena osakkaana seitsemän vuotta sitten, hän kävi läpi tiukan seulan. Asuntolaune toimii franchising-periaatteella osana Kiinteistömaailma-ketjua, joten uuden tulokkaan kanssa pelattiin varman päälle:
– Iso ketju varmisti kaikkien ostajaehdokkaiden taustat, ja ehdokkaat testattiin ja tutkittiin tarkkaan ennen lopullista valintaa. Kävin sen prosessin silloin läpi ja tiedän, millaisen tarkastelun seuraajanikin kävi läpi.
Väänänen tuli aikoinaan Asuntolauneen yrittäjäksi toisen osakkaan, Riitta Turusen rinnalle. Turusella on yli 20 vuoden kokemus kiinteistönvälitysalalta, ja Asuntolauneen yrittäjänä hän aloitti vuonna 2005. Pitkän uran ja vaativan työn jälkeen yrittäjien yhteinen tahtotila oli höllentää aikatauluja ja löytää toiminnalle sopiva jatkaja.
– Lähdimme noin vuosi sitten kartoittamaan mahdollista jatkajaa ketjun sisältä ja henkilöstön parista. Halusimme uuden ja hyvän yrittäjän toiminnalle. Meille tärkeintä oli henkilöstöstä huolehtiminen ja vakaan toiminnan jatkuminen.
Sopivan ostajaehdokkaan löytyminen ei ole itsestäänselvyys, ja pahimmillaan etsinnät voivat viivyttää yrityskaupan toteutumista merkittävästi. Välttääkseen mahdolliset ongelmat Väänänen halusi alusta alkaen mukaan Advance Teamin osaamista:
– Advance Team hoiti jo aikanaan hyvin kaikki yksityiskohdat, kun minä tulin Asuntolauneen osakkaaksi. Siksi halusin heidät myös nyt mukaan, vaikka meillä on ketjun sisälläkin paljon asiantuntemusta. Tunsin Advance Teamin Juha Huotarin entuudestaan, sillä meillä kummallakin on pitkä työhistoria OP-ryhmässä. Juha otti heti prosessin hyvin haltuun, ja hän toimi ammattimaisesti ja aktiivisesti.
Huolehdi henkilöstöstä muutostilanteissa
Neuvottelut yritysvälittäjän ja ostajaehdokkaiden kanssa hoituivat Teams-palavereina, mutta loppusuoralla mukana oli myös kahdenkeskisiä tapaamisia. Henkilökemioiden lisäksi ostajan valinnassa vaikutti myös tämän visio toiminnan kehittämisestä:
– Kun aloimme jutella Jussi Puuskan kanssa, olin aluksi varuillani. Hän tulee rakennusalalta ilman aiempaa kiinteistönvälitysalan kokemusta. Sitten juttelimme lisää, ja ymmärsin, miten hyvin Jussin osaaminen täydentää meidän toimintaamme. Jokaisen yrittäjän pitää tuoda toimintaan jotain uutta mukanaan.
Kuvassa vasemmalta myyjät Hannu Väänänen ja Riitta Turunen, Asuntolaune Oy:n uusi omistaja Jussi Puuska sekä yritysvälittäjämme Juha Huotari
Väänänen kiittelee Advance Teamin Juha Huotaria asioiden sujuvasta hoidosta ja aktiivisesta tiedonvälityksestä:
– Jos meiltä kysyttiin jotain, vastaukset oli helppo välittää Juhan kautta eteenpäin kysyjälle. Ammatikseen yrityksiä välittävällä Huotarilla on sellaista tietotaitoa, mitä meillä itsellämme ei olisi ollut.
Liiketoiminnan muutoksissa tärkeintä on huolehtia henkilöstöstä ja asiakkaista. Väänänen korostaa, että muutokset voivat tapahtua talon sisällä, mutta asiakkaat eivät saa kokea isoja muutoksia. Toiminnan pitää pyöriä eteenpäin, vaikka henkilöt vaihtuvat:
Liiketoiminta jatkuu tutulla nimellä ja saman ammattitaitoisen henkilöstön voimin. Meillä siirtyi todella hyvä henkilöstö nyt uuden yrittäjän alaisuuteen. Uskon, että vahva brändi ja hyvä imago auttavat kehittämään toimintaa myös tulevaisuudessa. Kaikki kasvupotentiaali on jo olemassa, se pitää vain hyödyntää.
Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy
Finnveran yrittäjälaina sai joustavammat ehdot
Finnveran yrittäjälaina uudistui 1.10.2022 alkaen. Uusi yrittäjälaina on ehdoiltaan aiempaa joustavampi ja mahdollistaa yhä useammalle yrittäjälle monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia esimerkiksi yritysostoihin.
Finnvera uudisti lokakuun alussa yrittäjälainansa ehtoja vastauksena kentältä pitkään tulleisiin pyyntöihin. Korona-aika mullisti erilaisten rahoitusmallien kysynnän, ja uudistettu laina on entistä joustavampi ja vastaa aiempaa paremmin muuttuneisiin rahoitustarpeisiin.
Finnveran Länsi-Suomen aluejohtaja Seija Pelkonen on tyytyväinen yrittäjälainan muutokseen. Uudistunut yrittäjälaina tarjoaa joustavia rahoitusratkaisuja yhä useammalle yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle. Yksi merkittävä muutos on omarahoitusosuuden edellytyksen poistuminen. Aiemmin omarahoitusosuus oli 20 prosenttia rahoitettavan hankkeen määrästä:
– Me Finnveralla haluamme edesauttaa, että yhä useampi voi ryhtyä yrittäjäksi tai vaikkapa kasvattaa yritystään uusien osakkaiden myötä. Joustavat rahoitusratkaisut mahdollistavat yhä suuremmat hankkeet ja omistusosuudet myös hiukan suuremmissa yrityksissä. Toivomme, että pääomien puutteen takia suomalaiset yhtiöt eivät valuisi ulkomaalaiseen omistukseen.
Pelkosella tulee ensi vuonna pyöreät 30 vuotta täyteen Finnveralla. Oma ura on edennyt oman asiakassalkun hoidosta aluejohtajuuteen. Rahoitusalan imu vei mukanaan, ja Pelkonen kertoo oman työnsä parhaaksi puoleksi erilaisten ongelmien ratkaisun:
– Johdan tiimiä ja pääsen sitä kautta hakemaan asioihin eri näkökulmia ja ratkaisuvaihtoehtoja. Ratkaisut ovat joka kerran erilaisia, sillä yksikään hanke ei ole samanlainen. Tavoitteemme on se, että hyviä hankkeita ei jää toteuttamatta rahoituksen puutteen vuoksi. Jaamme ihmisille tietoa eri vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista.
Viennin ja kasvun mahdollistaja
Finnvera-konserni tarjoaa asiakkailleen lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Työllä on myös yhteiskunnallinen merkitys, sillä yksittäisten yrittäjätarinoiden lisäksi Finnvera tukee koko yrittäjäkentän ja erityisesti viennin vahvistamista. Yrittäjälainan uudistuksessa lainan yläraja poistui, joten lainasumma voi nyt olla yli 100 000 euroa. Se mahdollistaa suurempia yrityskauppoja ja kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia.
– Yrittäjälainojen keskiarvo on alle 100 000 e. Sen ylittävät lainat ovat jo harvinaisia. Muutos kuitenkin mahdollistaa tilanteet, joissa keskikokoinen tai suuryritys voi löytää uudet omistajat oman organisaationsa sisältä eikä omistajuus mene esimerkiksi ulkomaiselle pääomasijoittajalle.
Yrittäjälaina sopii hyvin juuri yrityskauppoihin. Suomessa omistajuus vaihtuu lähivuosina tuhansissa yrityksissä, joten niiden jatkuvuuden varmistamiseksi tarvitaan monipuolisia rahoitusmalleja ja rohkeutta toimia yrittäjänä. Yrittäjälaina on henkilökohtainen laina, johon yrittäjän ei tarvitse laittaa omaa henkilökohtaista omaisuuttaan lainan vakuudeksi:
– Yrittäjälainassa ei ole vastavakuuksia, sillä yrittäjälaina on pääsääntöisesti vakuudeton laina. Isommissa lainoissa kohdeyhtiön osakkeet toimivat lainan vakuutena. Vaikka henkilökohtainen omaisuus ei olekaan lainan vakuutena, toki lainanottaja vastaa henkilökohtaisesti ottamastaan lainasta. Mitään hanketta ei voi toteuttaa 100-prosenttisesti velaksi. Mitä isompi kauppa on kyseessä, sitä varmemmin tarvitaan muita rahoittajia, osakkaita tai sijoittajia mukaan.
Tunnista riskit ennen hakemista
Pelkosen mukaan yrittäjän tulee muistaa riittävä riskipuskuri ja taseen kriittinen arviointi. Lainaa hakiessa pitää realistisesti pohtia, mistä varoista lyhennykset ja korot hoidetaan. Yrittäjälainan takaisinmaksuaika riippuu lainan suuruudesta ja on keskimäärin 5–7 vuotta. Ihannetilanteessa lainan lyhennykset kuitataan ostettavan yrityksen maksamilla osingoilla:
– Osinkovirran hyödyntäminen on myös verotuksen kannalta järkevää. Siksi jo ennen yrityksen ostamista pitää arvioida, onko yrityksellä osingonmaksukykyä tulevina vuosina. Jos joutuu maksamaan lainan lyhennykset omasta palkkatulosta, pitää huomioida sosiaalimaksut ja muut kulut.
Aivan kenelle tahansa yrittäjälainaa ei myönnetä. Finnvera tekee hakijasta ensin perusteellisen taustaselvityksen ja tutustuu yrityksen liiketoimintamalliin, strategiaan ja menestymisen edellytyksiin.
– Yrityksen perustamista koskevassa rahoituksessa Finnveran täytyy uskoa liiketoimintaan ja yrityksen johtoon. Meiltä täytyy löytyä luottamusta siihen, että yritys pystyy kannattavasti toteuttamaan omaa strategiaansa. Välillä joudumme sanomaan ei, jos lainan edellyttämät ehdot eivät täyty tai hakijan pitää vielä tehdä lisää selvityksiä tai taustatyötä. Lainanhakijan henkilökohtainen varallisuus ja velkatilanne selvitetään aina lainahakemusta käsiteltäessä.
Selvitä rahoitusvaihtoehdot ajoissa
Advance Team on hyvänä apuna yritystoimintaa ostavalle yrittäjälle. Ammattilaisen avulla tarvittavat taustaselvitykset ja sopivimmat rahoitusmallit selviävät nopeasti, ja ostoprosessi saadaan liikkeelle. Pelkonen kehottaa olemaan yhteydessä rahoittajiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa:
– Heti kun on selvittänyt itselleen, mitä on ostamassa ja miksi, kannattaa ottaa yhteyttä rahoittajaan. Jotkut ostajat ovat vain ostamassa yritystä. He eivät tiedä, mitä kaikkea yrityskauppaprosessiin liittyy. Asiantuntijan avulla taseesta saa siivottua turhat rönsyt pois, niin että on ostamassa vain sitä liiketoimintaa, mistä on kiinnostunut. Lisäksi asiantuntijat auttavat arvioimaan esimerkiksi ostettavan yrityksen arvon oikeellisuutta.
Yrittäjälaina sopii hyvin yritysten omistuksenvaihdoksen rahoittamiseen. Yrittäjälainalla voidaan rahoittaa yrityksen osakkeiden ostamista, tehdä sijoituksia osakeyhtiön osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.
Yritystoiminnan jatkuvuuden ja kannattavan liiketoiminnan säilyttämisen näkökulmasta Pelkonen suosittelee yrityksen perustamisen sijaan vaihtoehtoisesti miettimään olemassa olevan yrityksen ostamista:
– Yrityksen ostaminen on riskittömämpää kuin yrityksen perustaminen. Uudessa yrityksessä pitää aloittaa kaikki alusta, hankkia asiakkaat ja myyntikanavat ja saada aikaan kannattavaa liiketoimintaa. Jo menestyneessä yritystoiminnassa nämä asiat ovat kunnossa, ja ostaja voi keskittyä toiminnan kehittämiseen.
Teksti: Hanna Piiparinen / Ampersand Design Oy