Auktorisoidun kiinteistöarvioinnin merkitys korostuu

10.4.2020

Koronaviruksen vaikutukset koettelevat myös kiinteistömarkkinan kestävyyttä nyt, kun valtaosa palvelualojen liiketoiminnoista on ollut suljettuna. Todelliset vaikutukset tulevat näkymään vasta pidemmällä aikajänteellä ja alan asiantuntijoiden mukaan ennustaminen on vielä haastavaa. Toki ennusmerkkejä on jo nyt nähtävissä, sillä vuoden alusta erittäin vauhdikkaasti käynnistynyt kiinteistökauppa on merkittävästi hiljentynyt ja käynnissä olevat hankkeet ovat menneet suurelta osin holdiin. 

Suomen kiinteistömarkkina on jatkanut vahvaa virettään jo useampana peräkkäisenä vuotena. Kiinteistökauppojen transaktiovolyymit ovat olleet kasvussa ja viime vuosina on tehty historiamme suurimpia yksittäisiä kauppoja. KTI:n mukaan kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen transaktiovolyymi oli historiamme suurin ja arvioiden mukaan seuraava jäänee historian alhaisimmaksi. Nähtäväksi jää, missä määrin vaikutukset tulevat näkymään seuraavien vuosineljännesten aikana. Selvää on, että vaikutukset kohdistuvat kaikkiin kiinteistösektoreihin. Suurimmat kolhut kohdistuvat liiketila- ja hotellimarkkinaan. Liiketilamarkkinoilla ja erityisesti kauppakeskuksissa vuokralaisten kestämätön tilanne on jo näkynyt ja tulee näkymään käyttäjien poistumisena ja siten liiketilojen vajaakäytön nousuna. Matkailun tulevaisuuteen kohdistuu myös erittäin suuria epävarmuuksia ja RAKLI-KTI:n huhtikuisen Toimitilabarometrin mukaan 45 % vastaajista uskoo hotellikiinteistöissä vuokratuottojen laskevan yli 25 % viime vuoteen verrattuna. Selvitysten mukaan toimistomarkkinaan kohdistuvat suorat vaikutukset voivat olla vähäisempiä. Poikkeuksellisesta tilanteesta johtunut pakotettu etätyöskentely voi ohjata organisaatiot miettimään työskentelytapojaan uudelleen. Tällä voi olla myös pidempiaikaisia vaikutuksia toimistotilojen käytön suhteen. Todennäköistä on, että markkinoilla nähdään jonkin verran sisäistä liikkumista, kun yritykset hakevat tehokkaampia tilaratkaisuja.  

Sijoittajien näkökulmasta vuokralaisten tyyppi ja maksukyky tulevat korostumaan entisestään kohteiden arvioinnissa. Matalien korkotasojen vuoksi kiinteistömarkkina tulee todennäköisesti pysymään houkuttelevana kaikesta turbulenssista huolimatta, vaikka pankkirahoituksen saatavuuden odotetaan hieman heikentyvän (RAKLI-KTI Toimitilabarometri).

Advance Team toimii käyttäjien ja kiinteistösijoittajien välimaastossa tuoden järjestelyistä kiinnostuneet osapuolet yhteen. Epävarmoina aikoina asiantuntevan kiinteistöarvioinnin merkitys korostuu entisestään. Kiinteistöarvioinnissa tulee seurata yhä tarkemmin eri sektoreihin kohdistuvia sijoittajien tuotto-odotusten muutoksia sekä todennäköisiä vuokratasojen muutoksia. 

Mikäli tarvitset asiantuntevaa arviota esimerkiksi kiinteistökauppojen, vakuusarviointien, tilinpäätösten tai muiden yritysjärjestelyiden yhteydessä, ota meihin yhteyttä!

Advance Teamin Aleksi Siimestö on Keskuskauppakamarin hyväksymä ja kiinteistönarviointilautakunnan auktorisoima kiinteistöarvioitsija (AKA, KHK). 

Keskuskauppakamarin mukaan ”Suomessa toimii noin 200 AKA:a, jotka arvioivat vuosittain useita tuhansia kiinteistöjä. AKA-asiantuntemus on varmistettu kokeella, jonka läpäiseminen edellyttää alan syvällistä osaamista ja kokemusta. Toimintaa ja ammattitaidon ylläpitämistä valvoo Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunta”. 

_DSC1323.jpg Aleksi Siimestö 
050 523 2002

 aleksi.siimesto@advanceteam.fi

 Aleksi työskentelee Advance Teamissä toimitilavälityksen parissa. Suoritettuaan yleisauktorisoidun kiinteistöarvioijan (AKA) sekä keskuskauppakamarin kiinteistöarvioijan (KHK) nimikkeet, Aleksi vastaa asiantuntijana kiinteistöarvioinneistamme. Aleksin puoleen voi kääntyä myös toimitilojen vuokrauksen sekä myynnin osalta.Kategoria: Aleksi Siimestö

Kategoria


Tagilista


TagipilviX

Tarvitsetko apua?

Jätä meille numerosi, niin soitamme sinulle takaisin!

Jätä soittopyyntö