Käytännön vinkkejä yrityskauppaan

4.4.2019

PK-Yrityksen arvonmäärityksessä useimmiten tärkeimmät yrityksen arvonmäärittäjät ovat substanssiarvo ja tulevien kassavirtojen tuottoarvo. Substanssiarvoja on kahdenlaisia; tasesubstanssiarvo ja markkinahintainen substanssiarvo. Tasesubstanssiarvo lasketaan matemaattisesti kirjanpitoarvoista vähentämällä taseen arvoista velat. Markkinahintaisessa substanssiarvossa taas taseen erät arvioidaan käypään hintaan, josta sitten vähennetään velat. Viisi vuotta sitten ostettu kuorma-auto on todennäköisesti tänä päivänä halvempi. Tällaisessa tilanteessa arvonmäärittäjän pitää laskea miten paljon poistojen jälkeinen hinta eroaa markkinahinnasta. Hyvällä sijainnilla oleva liikekiinteistön arvo voi taas olla huomattavasti enemmän kuin ostettaessa.

Yrityksen tuottoarvo lasketaan yleensä 4-6 vuoden oikaistusta kassavirrasta. Oikaistussa kassavirrassa käytetään markkinahintaisia omistajien palkkoja ja tilavuokria. Myöskin muut tavallisuudesta poikkeavat kertaerät pyritään oikaisemaan. Rahoituslaitokset rahoittavat tulevaa 4-6 vuoden kassavirtaa, jonka aikana heidän pitää saada lainaamansa rahat pois. Erittäin harvoin rahoituslaitokset rahoittavat yli tuottoarvon olevaa markkinahintaista substanssiarvoa.

Yleensä terveessä yrityksessä yrityksen tuottoarvo on korkeampi kuin markkinahintainen substanssiarvo. Korkeampi substanssiarvo indikoi sitä, että yritys on tullut tiensä päähän ja se kannattaisi ennemmin myydä osina pois kuin myydä alle substanssiarvon olevan tuottoarvon. Onko tämä todella ainoa vaihtoehto? Ei ole.

Useimmiten myyvä yrittäjä toivoo, että yritys tulisi jatkumaan ja menestymään uuden yrittäjän luotsaamana. Miten saadaan yrityksen substanssiarvoa alaspäin siten, että substanssiarvo olisi sama tai vähemmän kuin tuottoarvo? Tähän on useita keinoja. Esimerkiksi uusi omistaja voi ostaa varastosta vain sen osan minkä luulee tarvitsevansa ostamassaan liiketoiminnassa. Näin varastoon ei ole sidottu liikaa varoja ostovaiheessa. Varasto voidaan myydä sopimuksen mukaan joko myyjän tai ostajan toimesta erikseen. Toinen vaihtoehto voi olla yritysleasing-autojen käyttö omien autojen sijaan. Vaihtoehtoja on monia riippuen yrityksen liiketoiminnasta. Tällaisissa tilanteissa kannattaa käyttää ammattilaisia.

Meidän asiantuntijat Advance Teamissa auttavat sopivan ratkaisun löytämisessä. Katso tästä Advance Teamin asiantuntijoiden yhteystiedot ja ota yhteyttä meihin.

Tuomo.jpg

 Tuomo Tissari
 040 865 6043
 tuomo.tissari@advanceteam.fi

 Tuomolla on vahva liiketoiminta- ja talousosaaminen. Hän on toiminut viimeksi Honeywell Oy:n globaalina talousjohtajana. Tuomo on opiskellut MBA- ja rahoitusopin maisterin tutkinnon University of Coloradossa (Denver) ja Bachelor of Finance tutkinnon University of Central Floridassa. USA:ssa vierähti yhteensä 16 vuotta, mutta sydämeltään Tuomo on savolainen. Tuomo vahvistaa yrityskauppapalveluamme Itä-Suomessa. Hän palvelee sinua sujuvasti sekä suomeksi että englanniksi. Kategoria: Tuomo Tissari

Kategoria


Tagilista


TagipilviX

Tarvitsetko apua?

Jätä meille numerosi, niin soitamme sinulle takaisin!

Jätä soittopyyntö