AT Yrityskauppakatsaus 9/23
Yrityskauppamäärät syyskuussa
Advance Teamin keräämän datan mukaan syyskuussa toteutui 43 yrityskauppaa. Laskua on tapahtunut noin 34 prosenttia viime vuoden syyskuun 64 transaktioon nähden, mutta toisaalta toissa vuoden syyskuuhun nähden laskua on tapahtunut noin 9 prosenttia. Kuluvan vuoden keskimääräinen yrityskauppa-aktiivisuus on ollut noin 36 transaktiota kuukaudessa, joten syyskuun transaktioiden määrä on hieman tämän vuoden keskiarvoa korkeampi – edellisen yrityskauppakatsauksen sanoja toistaakseni; kauppoja tehdään, mutta prosessit vievät pidemmän aikaa. Prosessien pitkään kestoon vaikuttaa erityisesti se, että ostaja ja myyjä löytävät koheesion yrityksen hintatasosta.
Syyskuussa kulutushyödykkeiden ja rakennusteollisuuden toimialalla tehtiin yhteensä 21 yrityskauppaa, joka kattoi puolet kaikista syyskuun transaktioista. Pääomasijoittajat olivat osallisina seitsemässä yrityskaupassa. Intera Partners ja Adelis Equity Partners tekivät yrityskauppoja talotekniikan ja korjausrakentamisen puolella ostamalla alueellisia keskisuuria toimijoita osakseen. Juuri Partnersin omistama Taratest osti puolestaan mittaustekniikan edelläkävijä Surgeonin.
Markkinoilla vaikuttavat tekijät
Terroristijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin vaikuttaa negatiivisesti maailmantalouteen tuomalla uuden epätasapainottavan tekijän markkinoille. Vaikutukset ovat vielä olleet maltillisia markkinoilla, esimerkiksi öljyn maailman markkinahinta on ollut vain kevyessä nousussa sodan alettua. Mahdolliset sodan eskalaatiot Israelin rajojen ulkopuolelle huolestuttavat maailman johtajia.
Positiivisina uutisina voidaan mainita Euroopan keskuspankin syyskuun kokouspöytäkirjoista julkaistuissa tiedoissa vahvistuvat käsitteet siitä, että EKP on saavuttanut korkohuippunsa. Näin ollen koronnostopaineet ovat ainakin toistaiseksi rauhoittuneet ja korkotason rauhallinen laskeminen on alkamassa.
Pörssiyhtiöiden liikkeitä yrityskauppamarkkinoilla
Pörssiyhtiöiden osalta syyskuussa toteutui seitsemän yrityskauppaa. Witted Group osti toiselta listatulta yhtiöltä Loihteelta sen advisory-liiketoiminnan. Ruotsalainen pörssiyhtiö Rejlers osti suomalaisen LK-paloinsinöörit Oy. Toinen ruotsalainen pörssiyhtiö Bravida osti kaksi suomalaista yhtiötä – LVIS yhtiö P. Juutilaisen ja Sähkö- ja automaatioyhtiö OAT Oy:n.
Tokmanni osti Ylöjärvellä toimivan Villen Kaupan liiketoiminnan Mutalan Kauppa Oy:ltä. Ruokakauppa on tarkoitus yhdistää Tokmannin Ylöjärven kauppaan. Villen Kaupan siirtyessä suuremman konsernin alle tulee kauppa saavuttamaan asteittain paranevaa neuvotteluvoimaa tavarantoimittajiin nähden. Tokmanni näkee kehityspotentiaalia Villen Kaupan liiketoiminnassa, koska liikevaihto per neliömetri laahaa selvästi Tokmannin vastaavaa liikevaihtoa. Villen Kaupan liikevaihto oli 05/2022 noin 4,4 milj. euroa, liikevoitto 4,6 %:a sekä työllisti 13 henkilöä. Tokmannin tavoitteena on lisätä yksi täyden palvelun päivittäistavarakaupan omaan toimintaansa. Liiketoimintakaupan jälkeen Tokmannilla on 18 kappaletta täyden palvelun päivittäistavarakauppoja.
Tokmannin kilpailija Puuilo puolestaan laajentaa omaa toimintaansa ostamalla halpakauppaketju Hurrikaanin Nokian, Ylöjärven ja Forssan myymälät. Liiketoiminnan liikevaihto on ollut noin 15 milj. euroa. Puuilo pyrkii transaktion avulla tainnuttamaan kilpailua näillä kauppapaikoilla, jotka ovat olleet sen tähtäimessä jo jonkin aikaa.
Fiskars puolestaan osti tanskalaisen luksusbrändi Georg Jensenin, joka on yli 100 vuotta vanha brändi kodintuote- ja korukategoriassa. Yrityskaupan arvo oli noin 150 milj. euroa, joka vastaa noin 10 %:a Fiskarsin arvosta. Georg Jensen lisää Fiskarsin liikevaihtoa noin 12-13 %:a ja Georg Jensenin aikaisemmat liikevoittoprosentit ovat pyörineet 8 – 10 %:n välillä. Fiskars odottaa saavansa vahvat synergiaedut Georg Jensenin transaktiosta ja istuvan Fiskarsin Vita-tuotteiden strategiaan loistavasti.
Advance Team seuraa aktiivisesti yrityskauppamarkkinaa; seuraava AT Yrityskauppakatsaus ilmestyy marraskuussa.