AT Yrityskauppakatsaus 4/23

Pankkisektori edelleen vaikeuksissa

Huhtikuussa talletuspako jatkui edelleen tietyissä pankeissa osittain sosiaalisen median luoman pakokauhun takia. Yhdysvaltalaispankki First Republic Bank kaatui JPMorganin syliin ja vaikutus markkinoille jäi pieneksi. Tämänkin luhistumisen taustalla oli äkillinen talletuspako, vaikka pankkia rahoitettiin yhdentoista suuren pankin toimesta 30 miljardin suuruisella talletuksella. Todellinen pelko pankeille kuitenkin on tappiin vivutetut kiinteistösijoitukset, joiden arvot ovat lähteneet laskuun.

Nollakorkomarkkinoilla kiinteistöjen arvot nousivat pilviin lainarahan ollessa halpaa. Kiinteistöjen arvon nähdään laskevan markkinoilla 20–40 % lyhyellä aikavälillä. Velan arvo on mitä se näyttää, kun taas taseessa olevien kiinteistöjen arvo voi olla huomattavasti alhaisempi verrattuna tasearvoon. Tämän takia kiinteistösijoittajien ottamat suuret lainat kiinteistöille voivat jäädä maksamatta ennätysnopeasti nousseiden korkojen takia. Pankit, jotka ovat lainoittaneet kiinteistösijoittajien ostoksia suurilla velkamäärillä voivat kärsiä luottotappioista. Helpotuksena voidaan sanoa, että suomalaisten pankkien altistus kiinteistösektorille on erittäin maltillinen. Kiinteistöt ovat maailman suurin omaisuusluokka eli mikäli tämä sektori kaatuu, ajautuu myös todennäköisesti valtion talous taantumaan. Nyt katseet ovat tiukasti Ruotsin kiinteistösektorilla ja se toimii maailman mittakaavassa koekenttänä. Vaikka kaikki tuntuvat odottavan taantumaa, niin se antaa odotuttaa itseään edelleen.

Pelialan jättiläisten mahdollinen yhdistyminen

Huhtikuussa suomalaisen peliyhtiö Rovion koko osakekannasta tehtiin tarjous japanilaisen peliyhtiö Segan toimesta. Sega on yksi maailman kansainvälisistä pelialan suuryrityksistä, jonka tunnetuimpia pelejä ovat Sonic the Hedgedog ja Like a Dragon. Rovio puolestaan on noussut maailmanlaajuiseen tietoisuuteen Angry Birds -pelibrändistä. Angry Birds -brändi onki yksi maailman tunnetuimmista mobiilipelibrändeistä. Segan ja Rovion yhdistymisessä nähdään synergiaetuja, muun muassa levittäytymisessä molempien yhtiöiden pelibrändien kanssa uusille alustoille, sillä Sega hallitsee konsoli- ja PC-pelit, kun taas Roviolla on vahva asema mobiilipelien parissa. Tarkkoja lausuntoja yhtiöiden tekemistä tulevaisuuden suunnitelmista ei ole vielä annettu, mutta todennäköisesti Rovion osaamisen avulla Segan brändejä saadaan tuotua entistä enemmän Japanin ulkopuolella olevien mobiilipelaajien ulottuville kansainvälisesti. Rovion alkuperäiset omistajat eivät ole kaikki innoissaan Rovion myynnistä Segalle. Kun Rovio listautui pörssiin syksyllä 2017, osakkeiden hinta oli 11,50 €/osake. Ostotarjouksen jälkeen Rovion kurssi oli vain 9,32 euroa osakkeelta, jolloin omistajat olisivat hävinneet noin 18,96 prosenttia sijoittamastaan pääomastaan. Nähtäväksi jää tuoko Sega piristysruiskeen Roviolle tulevaisuudessa.

Huhtikuussa toisestakin suomalaisesta pörssiyhtiöstä, Uponorista, tehtiin julkinen ostotarjous. Belgialainen vedenhallintaratkaisujen tarjoaja Aliaxis teki ei-sitovan ostotarjouksen tarjoten 25 euroa osakkeelta, joka oli 45 prosenttia enemmän kuin edellisen pörssipäivän päätöskurssi. Yhtiöiden taustat, tuoteportfolio ja tuotannon maantieteelliset sijainnit täydentäisivät toisiaan, jolloin yhtiöt pystyisivät kasvamaan vauhdikkaammin ja kannattavammin tulevaisuudessa. Uponorin suurin yksittäinen omistaja Oras Invest on ilmoittanut, ettei se aio hyväksyä Aliaxisin mahdollista ostotarjousta, joten tilanne on vielä tämän ostotarjouksen kohdalla auki.

Huhtikuu hiljaisin kuukausi koko alkuvuonna

Keräämämme datan mukaan yrityskauppoja tehtiin 21 kappaletta huhtikuun aikana. Määrällisesti kauppoja tehtiin vähemmän kuin maaliskuussa. Yrityskauppojen määrä on ensimmäisen neljän kuukauden aikana matalin kuukausittainen määrä. Tätä voi selittää rahoituslaitosten varovaisuus lainarahan myöntämiseen, ostajien ja myyjien väliset erimielisyydet yhtiön hinnoittelussa sekä keskeneräiset projektit. Touko- ja kesäkuussa varmaankin kauppamäärät taas kasvavat, kun kauppoja halutaan maaliin ennen alkavaa kesälomasesonkia.

Toisaalta Euroopan keskuspankin matalampi korkojen nosto puolestaan ennustaa koronnostojen lopun häämöttävän. Tämä antaisi piristysruiskeen myös yrityskauppojen tekemiseen, kun rahan hintaa pystytään helpommin ennustamaan pidemmälle tulevaisuuteen. Huhtikuussa kauppoja tehtiin lähes 50 %:a vähemmän kuin maaliskuussa ja noin 45 %:a vähemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Advance Teamin näkemyksen mukaan yrityksien arvostuskertoimien laskiessa nousevien korkojen markkinassa se tulee avaamaan ovia yritysostojen kiihtymiselle vuoden edetessä, kunhan pankit myöntävät lainoja hyvien yritysten ostoon jatkossakin.

* Tilasto perustuu Advance Team Oy:n keräämään yrityskauppadataan

Pörssiyhtiöiden liikkeitä yrityskaupoissa

Huhtikuussa pörssiyhtiöt tekivät monenlaisia ostoja. Tilitoimistopalveluita tuottava Aallon Group Oyj on ostanut Lahdessa toimivan tilitoimisto TulotAn Oy:n liiketoiminnan. TulotAn Oy:n liikevaihto oli viime tilikaudella noin 250 tuhatta euroa. Kaupan avulla haetaan lisävahvistusta Aallon Groupin Etelä-Suomen alueyhtiöihin, mutta yhtiön hankinnalla ei ole vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan tai keskipitkän aikavälin tavoitteisiin. Yhtiöiden kulttuurien nähtiin sopivan hyvin yhteen ja uuden yhtiön avulla Aallon Groupille aukeaa Lahden seudulla parempi mahdollisuus tavoittaa uusia asiakkaita. Lisäksi TulotAn toimitusjohtajan mukaan kasvanut sääntely alalla on kasvattanut hallinnollista kuormaa tilitoimistoille, joten leveämmät hartiat helpottavat tässäkin ja vapauttaa tätä kautta enemmän aikaa asiakkaiden asioiden hoitamiseen.

Loihde Oyj on omalta osaltaan laajentanut liiketoimintansa palvelukykyänsä Kanta-Hämeen alueella ostamalla Hämeen Lukko Oy:n koko osakekannan. Osakekannan velaton kauppahinta oli 2,4 miljoonaa euroa. Hämeen Lukko Oy on 1952 perustettu perheyhtiö, joka tekee noin 5,2 miljoonan euron liikevaihtoa noin 10 %:n käyttökatemarginaalilla ja työllistää noin 22 henkilöä. Hämeen Lukko tuo Loihteelle uuden toimipisteen Kanta-Hämeen alueella. Loihde Trustin toimitusjohtaja näkee kaupassa merkittäviä synergiahyötyjä sekä lisää kattavuutta koko Suomen toimipaikkaverkostoon.

Siili Solutions Oyj puolestaan laajenee ostamalla ohjelmistokehitykseen keskittyneen Talentree Oy:n liiketoiminnan. Tällä Siili Solutions valtaa Kuopiosta markkinaosuutta ja vahvistaa omaa ohjelmistokehitysosaamistaan 11 uuden ammattilaisen avulla. Talentree jatkaa kaupan jälkeen liiketoimintaansa liikkeenjohdon konsultoinnin ja taloushallinnon parissa. Siili hakee strategiansa mukaisesti kasvua myös epäorgaanisesti, jonka ansiosta tämä yrityskauppa on luonnollinen tapa kasvun vauhdittamiselle. Tarkoituksena on luoda uudesta toimipisteestä yksi Kuopion halutuimmista it-alan työpaikoista. Talentree Oy:n liikevaihto oli viime tilikaudella 4,7 miljoonaa euroa.

Noho Partners Oyj on ostanut puolestaan saunaravintola Kuuman. Kuuman ostamisella Noho Partners laajentaa ravintolaportfoliotaan. Kuuma on noussut suosituksi tamperelaisten kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi, jossa asiakkaat viihtyvät. Kuuman vuotuinen liikevaihto on noin 2,2 miljoonaa euroa ja liikevoitto 343 tuhatta euroa.

Advance Team seuraa aktiivisesti yrityskauppamarkkinaa; seuraava AT Yrityskauppakatsaus ilmestyy kesäkuussa.  


www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö