AT Yrityskauppakatsaus 3/23

Myllerrysten maaliskuu

Maaliskuussa markkinoilla tapahtui paljon, kun kaksi yhdysvaltalaispankkia ajautui maksuvaikeuksiin talletuspaon vuoksi. Toinen pankeista oli startup-maailman rahoittajana tunnettu Silicon Valley Bank, jonka kaatumiseen vaikutti kaksi asiaa – nousseet korot ja talletuspako. Nousseet korot johtivat yhtiön taseessa olleiden arvopaperien markkina-arvon laskemiseen, jolloin ihmiset huomasivat, ettei pankilla ollut varaa maksaa talletuksiaan. Huhut pankin maksuvaikeuksista johtivat talletusten joukkopaon alkamiseen ja tämän seurauksena pankki joutui myymään isolla tappiolla taseestaan velkakirjoja. Talletuspako ajoi pankin syöksykierteeseen, josta ei ollut paluuta. Useiden pelastusyritysten jälkeen pankki haettiin konkurssiin.

Yhdysvaltalaisten pankkien kaatumisen taustalla on ennätysnopeasti noussut korkotaso, joka on laskenut pankkien taseessa olleiden lyhytaikaisten velkakirjojen markkina-arvoa. Euroopassa talletuspako iski aiemminkin kriisiotsikoissa pyörineeseen Credit Suisseen. Credit Suissen talletuspako huipentui pakkoyrityskauppaan UBS-pankin kanssa Sveitsin keskuspankin sanelemana. Näillä toimilla Euroopan ja Yhdysvaltain pankkisektori näyttää ainakin hetkellisesti rauhoittuneen, mutta epävarmuutta on edelleen ilmassa.

Kauppamäärät kasvussa alkuvuoteen verrattuna

Yrityskauppoja tehtiin 37 kappaletta maaliskuun aikana. Määrällisesti kauppoja tehtiin enemmän kuin tammikuussa ja helmikuussa. Yrityskauppojen määrä kahteen edelliseen vuoteen verrattuna on tasaisessa laskussa. Laskua voidaan selittää erityisesti kohonneilla rahoituskustannuksilla ja maailmanmarkkinoiden tulevaisuuden näkymien epävarmuudella, mitkä ovat saaneet ostajat varovaisemmiksi. Ensimmäisen kvartaalin yrityskauppojen määrästä on nähtävissä, että yrityskauppoja tehtiin n. 27 % vähemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla. Vuonna 2022 alkaneet maailmantalouden epävarmuudet ovat vaikuttaneet vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin yrityskauppamääriin.

* Tilasto perustuu Advance Team Oy:n keräämään yrityskauppadataan

Pörssiyhtiöiden liikkeitä yrityskaupoissa

Maaliskuussa pörssiyhtiöt olivat aktiivisina ostajina yrityskaupoissa. Röntgensäteilyantureita valmistava Detection Technology osti kiinalaisen kolmen miljoonan euron liikevaihtoa tekevän röntgenilmaisimia valmistavan yrityksen. Ostolla Detection Technology pyrkii vahvistamaan tuotantokapasiteettiaan sekä strategiaansa olla kasvujohtaja digitaalisten röntgenilmaisimien markkinalla. Autoliike Wetteri jatkaa kasvamistaan ostamalla AutoPalinin liiketoiminnan. AutoPalinin liiketoiminnan liikevaihto on noin 50 miljoonan euron suuruusluokkaa ja työllistää noin 70 henkilöä. Keskon omistama Onninen on ostanut puolestaan itselleen aurinkovoimajärjestelmien tukkukauppaa harjoittavan ruotsalaisen Zenitecin. Duell Oyj hankki lso-Britanniasta moottoripyörätarvikkeita myyvän Tran-Am Ltd:n. Yritys hankittiin osaksi Duellin kasvustrategiaa ja sen avulla he pääsevät osaksi Britannian suuria markkinoita.

Relais Group Oyj osti suomalaisen perheomisteisen Adita Oy:n. Relais Group on ajoneuvojen jälkimarkkinoilla toimiva kansainvälinen konserni, jonka liiketoiminnot keskittyvät autojen varaosien ja sähkövarusteiden myyntiin sekä korjaus- ja huoltoliiketoimintaa harjoittaviin yhtiöihin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Adita vahvistaa Relais Groupin konsernia erityisesti pääkaupunkiseudulla ja laajentaa Relais Groupin veneilyyn liittyviä tuotteita.

Suomalainen Juustoportti osti itselleen Pauligin Frezza-kylmäkahviliiketoiminnan, jolla he vahvistavat omaa tuotevalikoimaansa kylmätuotteissa. Juustoportin muutkin tuotteet ovat kylmätuotteita, joten tuoteryhmän laajentuminen kylmäkahveihin ei tuota ongelmia logistiikan osalta, vaan synergiaetuja löytyy hyvin sen saralta. Frezza-brändi sopii Juustoportin strategiaan hyvin, kun välipalatrendi jatkaa kasvuaan Suomessa.

Maaliskuun alussa tehty julkinen ostotarjous suomalaisesta Nordic Lights -yhtiöstä on siirtynyt julkiseen käteistarjousvaiheeseen. Montana BidCo Oy tarjoaa 6,30 euroa kaikista ulkona olevista osakkeista 14.4.2023 klo 16.00 asti ellei tarjousaikaa jatketa tai keskeytetä. Nordic Lightsin hallitus on yksimielisesti suositellut osakkeenomistajille tehdyn käteistarjouksen hyväksymistä. Arviolta 20.4.2023 Nordic Lightsin osakkeenomistajille maksetaan tarjouksessa luvattu vastike myyjille, mikäli he hyväksyvät käteistarjouksen.

Rakennusteollisuudessa kauppa käy

Yrityskauppoja on tehty alkuvuoden aikana vilkkaasti eri toimialoilla. Eniten kauppoja toteutui rakennusteollisuudessa, toiseksi eniten yrityskauppoja toteutui kulutushyödykkeiden sektorilla ja kolmanneksi eniten toteutuneita kauppoja oli asiantuntijayhtiöiden sektorilla. Yhteensä ensimmäisen kvartaalin aikana toteutui 100 yrityskauppaa, joissa suomalaiset yhtiöt olivat osallisina. Suomalaisia pörssiyhtiöitä oli ostajina 20 % kaikista toteutuneista kaupoista ensimmäisen kvartaalin aikana.  

* Tilasto perustuu Advance Team Oy:n keräämään yrityskauppadataan

Advance Team seuraa aktiivisesti yrityskauppamarkkinaa; seuraava AT Yrityskauppakatsaus ilmestyy toukokuussa.  


www.advanceteam.fi
www.yritysovi.fi

Jätä soittopyyntö